محتوای خبری دانشکده بهداشت

هدف اصلی رهنمودهای جدید کیفیت هوا نجات میلیون ها زندگی

انتشار رهنمودهای جدید کیفیت هوا توسط WHO در سال 2021 با همکاری دکتر محمدصادق حسنوند

رهنمودهای جدید کیفیت هوا توسط WHO در سال 2021 با همکاری دکتر محمدصادق حسنوند عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده بهداشت، رهنمودهای جدید کیفیت هوا(WHO Global Air Quality Guidelines) با همکاری دکتر محمدصادق حسنوند عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت و رئییس مرکز تحقیقات آلودگی هوا پژوهشکده محیط زیست، توسط سازمان جهانی بهداشت WHO در سال  2021 منتشر شد.
هدف اصلی رهنمودهای جدید کیفیت هوا که توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) تهیه و تدوین شده است، نجات میلیونها زندگی است.
رهنمودهای جدید کیفیت هوا سازمان جهانی بهداشت شواهد معتبری در خصوص اثرات آلودگی هوا بر سلامت حتی در غلظت‌هایی کمتر از آنچه که قبلا مشخص شده بود را ارائه کرده است. در حقیقت رهنمودهای جدید مقادیری را برای کیفیت هوا و به منظور حفظ و ارتقاء سلامت جامعه پیشنهاد کرده است. رهنمودهای جدید سازمان جهانی بهداشت مقادیری برای کیفیت هوا از منظر شش آلاینده (PM10, PM2.5, NO2, O3, CO, SO2) هوا توصیه کرده است. رهنمودهای جدید کیفیت هوا سازمان جهانی بهداشت که مبتنی بر شواهد علمی بسیار معتبر هستند جهت بهبود کیفیت هوا و نجات جان میلیونها انسان تهیه و تدوین شده اند.
آلودگی هوا یک تهدید بسیار جدی برای سلامت در همه کشورها است، اما متاسفانه بیشترین اثرات آن را مردم کشورهای با درآمد پایین و متوسط خواهند داشت. هرساله بواسطه مواجهه با آلودگی هوا در دنیا حدود 7 میلیون مرگ منتسب  و میلیونها سال از دست رفته برآورد می شود. مواجهه کودکان با آلودگی هوا سبب کاهش رشد ریه و عملکرد آن، عفونتهای تنفسی و تشدید حملات آسمی می گردد. همچنین در افراد بالغ بیماری اسیکمیک قلبی و سکته متداولترین علل مرگ زدورس منتسب به آلودگی هوا می باشد؛ همچنین شواهد متعددی در خصوص دیگر اثرات آلودگی هوا بر سلامت نظیر دیابت، شرایط عصبی و ... در حال افزایش است. در نتیجه این میزان از اثرات منتسب به آلودگی هوا سبب شده است که این عامل خطر از لحاظ بار بیماریها در کنار عوامل خطر دیگری همچون رژیم غذایی ناسالم و استعمال دخانیات قرار گیرد.
پس از آخرین راهنمای WHO در خصوص آلودگی هوا که در سال 2005 منتشر شده بود،  شواهد علمی معتبر متعددی نشان دادند که مواجهه با آلاینده های هوا می تواند جنبه های مختلف سلامت را تحت تاثیر قرار دهد. به همین خاطر و پس از یک مرور نظام‌مند شواهد موجود، سازمان جهانی بهداشت تقریبا مقادیر رهنمودی (مجاز) همه آلاینده های هوا را نسبت به حدود رهنمودی سال 2005، کاهش داد. بنابراین بایستی توجه نمود که تجاوز غلظتهای کیفیت هوا از مقادیر رهنمودهای جدید WHO سبب خطرات چشمگیری بر سلامت جامعه خواهد شد. در حالیکه دستیابی به حدود رهنمودهای جدید WHO می تواند میلیونها زندگی را نجات دهد.
در سال 2019 بیش از 90 درصد از مردم دنیا در مناطقی زندگی کرده اند که میانگین سالانه غلظت ذرات معلق ریز هوا (PM2.5) در آن مناطق فراتر از مقادیر رهنمودی WHO در سال 2005 بوده است. بایستی اشاره کرد که بسیار از کشورها با اجرای سیاستها و اقدامات مناسب توانسته اند کاهش قابل ملاحظه ای در غلظت آلاینده های هوا به ثبت برسانند و کیفیت هوا در آن کشورها بسیار مناسبتر شده است.

نقشه راه دستیابی به حدود رهنمودهای جدید کیفیت هوا WHO
هدف این رهنمودها برای همه کشورها دستیابی به مقادیر توصیه شده WHO برای کیفیت هوا است. گرچه دستیابی به مقادیر رهنمودهای جدید برای بسیاری از کشورها و مناطق دنیا که دارای غلظت‌های بالا آلودگی هوا هستند سخت خواهد بود، اما WHO استفاده از اهداف موقت (interim targets) به منظور دستیابی به بهبود مرحله‌ای کیفیت هوا و کاهش تدریجی اما معنادار غلظت آلاینده‌های هوا جهت کاهش اثرات آلودگی هوا بر سلامت را پیشنهاد می‌کند.
در جدول 1 مقادیر توصیه شده غلظت آلاینده های هوا در رهنمودهای جدید کیفیت هوا WHO (2021) در مقایسه با مقادیر توصیه شده در سال 2005 ارائه شده است.

دریافت فایل

نسیبه  جلالوند
تهیه کننده:

نسیبه جلالوند

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *