محتوای خبری دانشکده بهداشت

هشدار هاي بهداشتي با توجه به فرا رسيدن ايام عيد قربان و غدير

مصاحبه بادکتر مهدی محبعلی،دامپزشک و استاد برجسته انگل‎شناسی دانشکده بهداشت

باكتري ها ،ويروس ها ،انگل ها و قارچ ها هميشه به عنوان عوامل تهديد كننده حيات در زندگي انسان ها نقش داشته اند.

آقاي دكتر با توجه به فرا رسيدن ايام عيد قربان و غدير و لزوم بهره‌مندي بيش از پيش نسبت به اهميت و لزوم  بازرسي بهداشتي گوشت چه نكاتي مي تواند حايز اهميت باشد.؟
اصولا تامين منابع مطمئن پروتئيني يكي از دغدغه هاي مهم جوامع امروزي به شمار مي رود. تامين منابع  غذايي سالم  و عاري از هرگونه آلودگي ميكروبي،شيميايي و سمي  فاكتور مهمي در تضمين سلامتي جامعه است.با گذشت زمان هاي طولاني و كسب تجربيات ارزشمند؛ بشر امروزي به اين نتيجه رسيده است كه هر چه شرايط بهداشتي بيشتر و بهتر فراهم شود؛ هزينه كمتري در قبال بيماري ها پرداخت خواهد نمود
استاد عوامل تهديد كننده حيات در زندگي انسان ها و هدف اصلي  بازرسي گوشت را بيان كنيد؟
.ميكروارگانيسم ها كه شامل انواع باكتري ها ،ويروس ها انگل ها و قارچ ها هميشه به عنوان عوامل تهديد كننده حيات در زندگي انسان ها نقش داشته اند.هدف اصلي  بازرسي گوشت بررسي و كنترل بهداشتي گوشت حيوانات كشتارگاهي  است كه ماحصل آن عرضه  گوشت سالم و مطمئن براي تغذيه انسان است.سازمان دامپزشكي كشور به عنوان يكي از متوليان بهداشت عمومي كشور با بازرسي هاي قبل و بعد از كشتار توسط كارشناسان و بازرسان بهداشتي  گوشت زير نظر دامپزشكان در توليد و عرضه گوشت سالم در كشتارگاه هاي دام و طيورنقش اصلي را بعهده خواهد داشت.
استاد اصولا بازرسي بهداشتي گوشت در چند مراحله صورت ميگيرد؟
اول بازرسي قبل از كشتار كه هدف آن حصول اطمينان ازسلامتي حيوان قبل ازكشتاراست.دوم بازرسي بعد از كشتار كه هدف آن اطمينان يافتن ازاينكه لاشه دام كشتار شده سالم و عاري از ميكروارگانيزم هاي بيماريزا براي انسان و حيوانات مخزن بيماري براي انسان است.حدود نيمي از بيماري هاي عفوني  انسان جزء زئونوزها محسوب شده كه بيش از 30 نوع از اين نوع ميكروارگانيزم هاي  بيماريزا ؛ قادرند از طريق تغذيه از گوشت آلوده گوسفند و گاو كه مورد معاينه و بازرسي بهداشتي قرار نگرفته اند و يا ازطريق تماس مستقيم با لاشه اآلوده اين حيوانات به انسان منتقل گردند.
بيماريهايي كه از طريق تماس مستقيم با گوسفند و بز مبتلا و يا مصرف گوشت و فراورده هاي خام آنها به انسان منتقل شوند؟
بيماريهاي باكتريائي از قبيل اكتينومايكوز؛اكتينوباسيلوز ؛سياه زخم(شاربن) ؛بروسلوز (تب مالت)؛ لنفاديت كازئوز؛سل(توبركلوزيس)؛ ليپتوسپيروز؛سالمونلوز؛كلي باسيلوز و نكروباسيلوز بيماريهاي ويروسي مانند هاري؛تب كريمه كنگو ((CCHF؛تب نزله اي بدخيم؛اسهال هاي ويروسي
بيماريهاي انگلي به چه شكلي از حيوانات كشتار گاهي به انسان منتقل مي شودعموما عوامل انگلي به طور مستقيم ( توكسوپلاسما گوندي اي ؛ ساركوسيستيس هومينيس و سيستي سركوس بويس ) از طريق تغذيه از گوشت آلوده  كم پخته ويا غير مستقيم توسط وجود يك يا چند نوع مخزن (كيست هيداتيك ؛هپيودرموزاز حيوانات كشتارگاهي به انسان منتقل مي شوند.
نكته مهمي كه با بازرسي بهداشتي گوشت تازه كشتار شده گوسفند  توسط دامپزشكان در ساعت اوليه بعد از كشتار؛ انجام مي گيرد؟
مي توان به خصوصيات پاتولوژيك حيوان از شامل  وجود تب؛ خونگيري ناقص و خفگي؛ تغييرات چربي ؛نكروز؛كم خوني ؛ادم؛ لاغري مفرط (كاشكسي)؛ تومورها ؛ملانوز؛ تغييرات رنگي  ناحيه زير جلدي يا عضله در اثر تزريق برخي داروها ؛ زردي و بوهاي غير طبيعي لاشه پي برده و نسبت ضبط كامل و يا پاكسازي لاشه حيوان مبتلا تصميم گيري نموده و بدين ترتيب  از ابتلا انسان به عوامل عفوني زئونوز جلوگيري بعمل آورد.
حرف آخر :
من تشكر ميكنم از شما و همكارانتان در واحد روابط عمومي دانشكده بهداشت

خبر و عكس : نيرومند رومياني

کلمات کلیدی
نيرومند  رومياني
تهیه کننده:

نيرومند رومياني