محتوای خبری دانشکده دندانپزشکی

مدیر بخش رادیولوژی دهان فک و صورت دانشکده دندانپزشکی:

تصویربرداری در علوم پزشکی یکی از پایه‌های تشخیص، طرح درمان و درمان بیماران است

به مناسبت روز رادیولوژی به سراغ بخش رادیولوژی دهان فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران رفتیم و با دکتر مهرداد پنج نوش، مدیر گروه این بخش گفت‌وگو کردیم.

به گزارش روابط عمومی دانشکده دندانپزشکی، مدیر گروه رادیولوژی دهان، فک و صورت در ابتدا با قدردانی از رئیس دانشکده دندانپزشکی در مورد راه‌اندازی سیستم یکپارچه پکس گفت: این سیستم از مهم‌ترین سیستم‌های نگهداری و مشاهده و مبادله ی اطلاعات تصویری بیماران در کنار پرونده الکترونیک آنها است که رادیوگرافی بیمار را به‌صورت دیجیتال به بخش مربوطه ارجاع می‌دهد و در پرونده شخص ثبت می‌شود.
دکتر مهرداد پنج نوش افزود: حسن دیگر سیستم پکس حذف پرینت‌ها و کلیشه‌ها است. البته با جایگزین شدن آن در دوران گذار با مشکلاتی روبرو هستیم ولی با همت و همکاری اساتید و کارکنان پذیرش برطرف خواهد شد و با هماهنگی بیشتر مدیریت دانشکده و تامین نیازهای متعاقب این سیستم مانند نرم‌افزارهای جانبی حذف کامل فیلم رادیوگرافی محقق می‌شود.
وی در مورد پرتو x و خدمات درمانی آن در جامعه پزشکی گفت: 8 نوامبر 1895 پروفسور ویلیام رونتگن به‌طور اتفاقی پرتو x را کشف کرد و از همان روز این پرتو در علوم پزشکی مورداستفاده قرار گرفت و یکسال بعد دندانپزشک آلمانی بنام والکوف برای اولین بار رادیوگرافی دندان را با تابش حدود 25 دقیقه پرتو x به بیمار انجام داد.
مدیر گروه رادیولوژی دهان فک و صورت این دانشکده افزود: امروزه تصویربرداری یکی از پایه‌های مهم علوم تجربی و پزشکی است که به‌عنوان مرحله پاراکلینیک در کنار کلینیک در  تشخیص و طرح درمان، Intervention و درمانی بسیار نقش مهمی را ایفا می کند. با پیشرفت تکنولوژی تصویربرداری زمان تابش پرتو به دندان به صدم ثانیه رسیده و در پی آن اثرات بیولوژیک کاهش یافته، همچنین تصاویر بسیار مطلوب‌تر در اختیار پزشکان، دندانپزشکان و بیماران قرار می‌گیرد.
روش‌های تصویربرداری 3 بعدی به کمک پرتو X مانند تکنیکهای سی‌تی‌اسکن، CBCT و روش‌های بدون استفاده از این اشعه مثل MRI و سونوگرافی در تشخیص و درمان بیماران نقش بسزایی دارد.
وی از مرحوم دکتر غلامحسین رهبری، مرحوم دکتر قربان محمدیان و همچنین دکتر احمدرضا طلایی پور به عنوان بنیانگذاران گروه رادیولوژی دهان فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران نام برد و گفت: بخش رادیولوژی دانشکده توانست به‌طور مجزا خدمات تصویربرداری را از نخستین سالهای تأسیس دانشکده در اختیار بیماران و مراجعین قرار دهد.
مدیر گروه رادیولوژی دهان فک و صورت افزود: دانشکده دندانپزشکی جزو اولین دانشکده‌هایی است که دوره‌های تخصصی رادیولوژی را به‌عنوان تخصص مجزا تدریس کرد و امروزه اساتید برجسته و فعالی در سراسر کشور از فارغ‌التحصیلان این دانشکده هستند. اوایل دهه شصت اولین دوره تخصص این رشته بوده و تاکنون 28 دوره آزمون دستیاری در این رشته برگزار شده و حدود 100 فارغ‌التحصیل داشته است. البته نحوه آموزش و فراگیری دانشجویان عمومی و دستیاران تخصصی به طرز چشمگیری تغییریافته و با روش‌های تدریسی جدیدتر مثل آموزش CBCT پیش می‌رود. همچنین تعاملات بیمارستان‌ها و دانشکده، باعث شده روش‌های تصویربرداری پیشرفته چون سی‌تی‌اسکن و MRI آموزش داده شود. استفاده از سیستم‌های دیجیتال و نرم‌افزارهای اختصاصی رادیوگرافی در اختیار دستیاران است که نشانه پیشرفت آشکار این رشته نسبت به گذشته است.
دکتر پنج نوش با قدردانی از رئیس دانشکده دندانپزشکی در مورد راه‌اندازی سیستم یکپارچه پکس افزود: از مهم‌ترین سیستم‌های نگهداری و مشاهده اطلاعات تصویری بیماران در کنار پرونده الکترونیک آنها، سیستم پکس است که رادیوگرافی بیمار را به‌صورت دیجیتال به بخش مربوطه ارجاع می‌دهد و در پرونده شخص ثبت می‌شود.
مدیرگروه رادیولوژی در حوزه پژوهشی به تألیف و چاپ کتاب درس‌نامه رادیولوژی دهان فک و صورت، برای نخستین بار در سال 1383 به همت اساتید گروه، اشاره کرد و افزود: تمام استادان گروه با توجه به زمینه‌های زیاد پژوهشی و ارتباط با سایر گروهای آموزشی و کلینیکی، بسیار فعال بوده و مقالات متعددی را در مجلات علمی داخلی و بین‌المللی منتشر کرده‌اند.
دکتر پنج نوش همچنین از اساتید گروه، دکتر حوریه باشی زاده سرپرست تخصصی، دکتر یاسمین خیراندیش معاون گروه، دکتر داریوش گودرزی پور، دکتر مهدی نیکنامی، دکتر فرزانه مساوات اساتید پردیس 2 و همچنین دکتر زهرا غنچه رئیس بخش و دکتر هانیه کاویانی از اساتید پردیس 3 و سایر همکاران دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که در آموزش و پژوهش و خدمات درمانی به بیماران کمک شایانی داشته‌اند قدردانی کرد.
وی در پایان از همکاری صمیمانه دکتر بیات، رییس دانشکده تشکر کرد و گفت: دکتر بیات یکی از آرزوهای دیرینه گروه رادیولوژی را محقق ساخته و سیستم پکس و دیجیتال شدن کامل بخش رادیولوژی را فعال کرده است و امیدواریم که با قدم‌های بعدی مشکلات پیش روی کنونی به لحاظ تکمیل تجهیزات و تأمین نیروی انسانی به کمک مدیریت دانشکده برطرف شود.
خبر و عکس: فاطمه زمانی


کلمات کلیدی
تهیه کننده: