محتوای خبری دانشکده طب ایرانی

گفتگو با دکتر منظم، مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه در آستانه برگزاری سومین همایش ملی فناوری سلامت

سومین همایش ملی فناوری سلامت با شعار دانشگاه نسل سوم،  اشتغال و تولید دانش بنیان، توسط دانشگاه علوم پزشکی تهران و با حمایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با حضور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در روز 22 آبان ماه در محل سالن آمفی تاتر ساختمان ستاد مرکزی دانشگاه برگزار خواهد شد.

در این همایش که با حضور متخصصین و دست اندرکاران حوزه های علم و فناوری و همچنین قانون گذاری و تجاری سازی محصولات دانش بنیان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در زمینه های مختلف سلامت برگزار خواهد شد، محورهای تعاملات بین المللی و بهره گیری از ظرفیت قانون برنامه ششم توسعه مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت. همچنین در این همایش از برگزیدگان مسابقه ملی دانشجویی 'راه حل' و همچنین مجریان برگزیده طرحهای ارتباط با صنعت، صادرکنندگان برگزیده و صاحبان پتنت بین المللی تجاری شده تقدیر خواهد شد.
در این همایش پروفسور کیم استاد دانشگاه سئول و همچنین مدیر شرکت بین المللی ViroMed  هم در نشست تخصصی تعاملات بین المللی حضور خواهند داشت.
به بهانه برگزاری این همایش گفتگویی با دکتر محمد رضا منظم، مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه ترتیب داده شد.


آقای دکتر منظم به نظر جنابعالی که در جایگاه مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه حضور دارید، دانشگاه علوم پزشکی تهران تا چه میزان به سمت تبدیل به دانشگاه نسل سوم گام برداشته است؟
به نظر من بهترین کسانی که می توانند در مورد روندهای نوظهور فناوری ها، نقل و انتقال دانش و آثار فناوری  های نوین، برای جوامع نظر بدهند دانشجویان و دانشگاهیان هستند لذا ورود دانشگاه ها به این موضوع بوده و به نوعی دانشگاه علوم پزشکی تهران از پیشتازان ترجمان دانش و انتقال فناوری خصوصا فناوری های نوین و به ویژه در عرصه سلامت و پزشکی بوده است و گواه آن اینکه از سال 1394 به منظور توسعه و ترویج فرهنگ فناوری و نوآوری و حمایت از شرکت های دانش بنیان اولین همایش فناوری سلامت در آبان سال 94 به همراه نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان دانشگاه علوم پزشکی تهران به منظور بزرگداشت مقام پژوهشگران و فناوران برتر در حوزه‌های گوناگون علوم پزشکی و شناسایی و معرفی آخرین و برترین دستاوردهای فناورانه و نوآوری‌ها برگزار شد و در سال بعد دومین همایش و فن بازار ملی سلامت، با شعار دانشگاه فناور، محور اقتصاد دانش بنیان و با اضافه شدن بخش ویژه دانشجویی برگزار شد که دانشجویان علوم پزشکی با پویایی و مطالبه گری های همیشگی، در مسیر ترویج و توسعه مفاهیم جدید و کارکردهای دانشگاه نقش کلیدی داشته باشند و متعاقب آن تشکیل دبیرخانه دائمی فن بازار سلامت در دانشگاه علوم پزشکی تهران توجه و التزام دانشگاه را به این امر نمایان می کند و امسال نیز با برگزاری سومین همایش فناوری سلامت ان شاءالله نتایج و آثار توجه به کارآفرینی با محوریت شرکت های دانش بنیان نمود خواهد داشت.
البته ناگفته نماند که ارتباطات در حوزه بین الملل و انعقاد تفاهم نامه ها  و برگزاری کنفرانس ها ونشست های چند جانبه نیز یکی از مشخصه‌های بین‌المللی شدن دانشگاه و حرکت به سمت و سوی دانشگاه‌های نسل سوم بین المللی است.

شرایط پشتیبانی و حضور اساتید دانشگاه در بحث فناوری و راه اندازی شرکت های دانش بنیان تا چه میزان فراهم است؟
دفتر همکاری دانشگاه، صنعت و جامعه و سیاست ها و حمایت های مالی و معنوی آن حاکی از حمایت تمام قد دانشگاه از اساتید و شرکت های دانش بنیان است. دانشگاه برای حمایت از طرح‌های فناورانه و چالش‌هایی که برای حرکت به‌سوی پایان‌نامه‌های محصول محور وجود دارد اهتمام ویژه داشته است. در راستای تحقق اهداف دانشگاه کارآفرین (دانشگاه نسل سوم) و استقرار ساختارهای اقتصاد دانش‌بنیان در دانشگاه، ازجمله اولویت‌های خود را معطوف به حمایت از پایان‌نامه‌های محصول محور کرده است. برای تحقق این امر، سیاست دانشگاه مبتنی بر تسهیل روند اجرایی این طرح از طریق تدوین و تصویب آیین‌نامه پایان‌نامه‌های محصول محور، تدوین و تصویب شیوه‌نامه اجرایی ارزش‌گذاری پایان‌نامه‌های محصول محور، تدوین و تصویب آیین‌نامه اعطای گرنت فناوری (با اولویت پایان‌نامه‌های محصول محور) و جلب حمایت و مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز رشد دانشگاه برای حمایت از پایان‌نامه‌های محصول محور و همچنین موافقت با ایجاد مرکز رشد دانشجویی فناوری سلامت، با هدف شناسایی ایده‌های نو و حمایت از طرح‌های نوآورانه دانشجویی و پشتیبانی از اجرای پایان‌نامه‌های محصول محور (ازجمله دستگاه، دارو، واکسن، مواد اولیه، نرم‌افزار و یا ابداع و توسعه روش‌ها و زیرساخت‌های بهبود مدیریت در نظام سلامت، سایر محصولات سلامت‌محور، خدمت و یا اصلاح فرایند به‌منظور رفع یک نیاز یا حل یک مشکل در حوزه سلامت و بهبود کیفیت زندگی شود) است.
همچنین در خصوص فرایند دریافت و بهره‌مندی از این گرنت، پس از دریافت اسناد مورد لزوم، موارد را به گروه تجاری‌سازی ارجاع داده و فرآیند ارزیابی شامل ارزیابی فنی، مالی و علمی طی شده و پس از تصویب در کمیته فناوری عقد قرارداد انجام می شود.


به نظر جنابعالی نقش مراکز علمی، مدیریت ارشد منطقه‌ای و بخش خصوصی در حلقه طلایی توسعه چیست؟
مراکز علمی یکی از ارکان حلقه طلایی توسعه محسوب می‌شوند. طرف دیگر این حلقه، مدیریت ارشد منطقه‌ای و بخش خصوصی قرار دارند، که باید این آمادگی را داشته باشند تا برای حل مشکلات جامعه به سراغ دانشگاه‌ها بروند. امروز مراکز علمی ما این حرکت را آغاز کرده‌اند، و اگر دو رکن دیگر همراهی نکنند، نمی توانیم انتظار داشته باشیم که دانشگاه‌ها مشکلات جامعه را حل کنند؛ بنابراین نمی‌توان توپ را در زمین دانشگاه ‌بیندازیم و تنها آن را مقصر بدانیم.
دانشگاه‌ها از سه بعد بودجه، بیکاری دانش‌آموختگان و انتظار از آن‌ها برای تاثیرگذاری بر محیط تحت فشار هستند، اگر با صنعتگران صحبت کنیم با دلایل مختلفی تقصیر را بر گردن دانشگاهیان می‌اندازند. درحالی‌که ناکارآمدی در بخش خصوصی نیز وجود دارد. به‌عنوان مثال صد دانشجوی مقطع دکتری در یک رشته خاص از دانشگاه خارج می‌شوند، ولی آیا صنعت قابلیت جذب این تعداد نیرو را دارد؟
جهاني شدن بازارها، تشويق و پشتيباني از کارآفريني در کشورها را به عنوان امري ضروري ساخته است. ايجاد مرکز و جايگاهي براي کارآفرينان که منابع توليد ثروت هستند به سود جامعه است. ايجاد اين مراکز، انتقال فنّاوري از دانشگاه ها به بازار و استخدام دانشجويان خالق ايده می تواند براي دانشگاهيان نيز سودمند باشد.
با تسهيل روابط علمي و صنعتي مرتبط با کارآفريني پيشرفت علم و صنعت سهل تر و سريع تر خواهد شد. يکي از نهادهاي مؤثر در حمايت از دانشگاههاي کار آفرين مؤسسات و شرکتهاي صنعتي و تحقيقي است.

باتوجه به تجربیات جنابعالی برگزاری دوره های آموزشی آشنا کردن شرکت‌های دانش بنیان با استاندارهای بین‌المللی و مدل‌های تجاری را تا چه اندازه کارآمد می دانید؟
تولید فناوری اگر با رویکردهای نوین بازاریابی مانند بازاریابی مشتری مدارانه همراه باشد قطعا موفق تر خواهد بود چراکه مبنای طراحی محصول و تولید فناوری، نیازها و الزامات مشتری و جامعه هدف محصول یا فناوری موردنظر است. این مهم ترین چالش شرکت های دانش بنیان است و بی تردید اگر مدلهای کسب و کار و استانداردهای جهانی مرتبط رعایت شود، میزان تحقق اهداف نظام تولیددانش و فناوری در سطح کلان و شرکت های دانش بنیان در سطح خرد، بالاتر خواهد بود. 

 
جناب آقای دکتر منظم با سپاس بسیار از اینکه وقت خود را به این گفتگو اختصاص دادید.

خبرنگار: خاطره فهیمی

خاطره  فهیمی
تهیه کننده:

خاطره فهیمی

1 نظر برای این مقاله وجود دارد

78/10/11 - 00:00

جناب آقای دکتر منظم مساله پژوهش وصنعت در دانشگاه نشتی دارد واساتید دانشگاه نتیجه کارهای تحقیقاتی را به شرکتها وکارخانه های بیرون انتقال میدهند .وقتی اساتید بااستفاده از میلیاردها ریال مواد وتجهیزات آزمایشگاهی پایان نامه دانشجویان سایر دانشگاهها را در دانشکده انجام میدهد ومواد داروئی در کارخانجات تولید میشود دیگر چه انتظاری از ارتباط باصنعت وجود دارد وسیستم طوری استکه نه جنابعالی بلکه بالاتر از جنابعالی هم نمیتوانند جلوی این نشتی را بگیرند .اصلا شما میدانید دردانشگاه چندآزمایشگاه وچند میلیلرد تومان تجهیزات د

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *