برگزاری سخنرانی ماهانه معاونت پژوهشی با عنوان «کاربرد Omics در مطالعات و تحقیقات علم تغذیه»

سخنرانی ماهانه معاونت پژوهشی با عنوان «کاربرد Omics در مطالعات و تحقیقات علم تغذیه» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، جلسه سخنرانی ماهانه معاونت پژوهشی دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی  30 دی ساعت ۱۴:۳۰ با حضور دکتر مینو باقری دانش آموخته دکترای علوم تغذیه از دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت مجازی بر بستر اسکای روم برگزار شد. 

در ابتدای جلسه دکتر لیلا آزادبخت معاون پژوهشی دانشکده، با بیان تشکر از حضور ایشان در سخنرانی ماهانه معاونت پژوهشی به بیان برنامه بخش پژوهش با فارغ التحصیلان پرداخت.
دکتر محمدجواد حسین زاده رئیس دانشکده ارتباط دانش آموختگان با دانشکده را در جهت هم افزایی آنها بسیار مفید ارزیابی کرد.

امیکس علم شناسایی و اندازه گیری مولکول های بیولوژیکی
دکتر مینو باقری بیان کرد: امیکس علم شناسایی و اندازه گیری مولکول های بیولوژیکی کوچک به صورت همزمان است که به این وسیله در شناسایی زود هنگام بیماری یا فنوتیپ موثر می باشد. همچنین به کمک این فناوری می توان سیستم های بیولوژیکی را تحت نظر داشت که این امر در شناسایی مکانیسم های ایجاد بیماری و در نتیجه در درمان و پیشگیری بیماری ها کمک کننده است. جنبه های مختلف فناوری امیکس شامل ژنومیکس‌، ترنسکریپتومیکس، اپی ژنومیکس، پروتئومیکس و متابولومیکس هستند که ممکن است در مطالعات مختلف تنها از یکی از این فناوری ها استفاده شود (مطالعات Single-omics) یا دو یا چند فناوری به طور همزمان مورد استفاده قرار گیرند (مطالعات Multi-omics). متابولومیکس به عنوان یک روش حساس تشخیصی می تواند متابولیت هایی را که به عنوان dietary biomarker هستند شناسایی کرده و به این وسیله در مطالعاتی که ارتباط بین دریافت غذایی با بیماری های را نشان می دهند راه های متابولیکی  این ارتباط را تعیین کند.

همچنین با توجه به اجزای سالم و ناسالم دریافت غذایی، می توان متابولیت های سالم و ناسالم را از یکدیگر تشخیص داد. با بررسی همزمان فناوری های امیکس در مطالعاتی که به بررسی الگوی غذایی می پردازند می توان اثر برهم کنش بیومولکول های مختلف را در راه های متابولیسمی مشخص کرد. به طور مثال بررسی همزمان متابولومیکس و میکروبیوم روده می تواند نقش برهم کنش میکروبیوم و کیفیت غذایی را روی متابولیت ها تعیین کند و از این طریق نشان دهد که تغییراتی که از طریق الگوی خاص رژیم غذایی روی متابولیت ها انجام میشود مستقل یا وابسته به میکروبیوم روده و تغییرات آن است. در بررسی فنوتیپ های مختلف یک بیماری مانند چاقی، استفاده از مطالعات متابولومیکس در شناخت بیومارکرهای این فنوتیپ ها نقش تعیین کننده دارد. همچنین تفاوت در اثر درمان روی این فنوتیپ ها با کمک این روش قابل شناسایی است. از طرف دیگر با به کارگیری روش های ژنتیکی در مطالعات متابولومیکس می توان مکانیسم های بیولوژیکی جدید در چگونگی ارتباط بین بیومارکرها و بیماری ها را به طور مقرون به صرفه شناسایی کرد.

در پایان جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد. 

زهرا عبداللهی
تهیه کننده:

زهرا عبداللهی

تصاویر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *