محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

دفاع از پایان نامه رئوف نوپور دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت دانشکده پیراپزشکی

نوپور از پایان‌نامه خود با عنوان طراحی سیستم فازی غربال‌گری سرطان کولورکتال دفاع کرد.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی، رئوف نوپور دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت این دانشکده از پایان‌نامه خود با عنوان طراحی سیستم فازی غربال‌گری سرطان کولورکتال دفاع کرد.
سرطان کولورکتال یکی از شایع‌ترین بدخیمی‌ها است که سومین سرطان شایع در دنیا بوده و چهارمین عامل مرگ از سرطان‌ها محسوب می‌شود. این سرطان ۱۰درصد از کل سرطان‌ها را در مردان و ۹.۴درصد را در بین زنان تشکیل می‌دهند و تعداد ۷۸۳ هزار مورد جدید در سال در جهان را دارد.
در طول سال‌های اخیر پیش‌آگهی پنج‌ساله سرطان کولورکتال از ۳۳ درصد در دهه۱۹۷۰ به ۵۵.۳ درصد در دهه ۱۹۹۰ افزایش‌یافته است که علت بهبود در این پیش‌آگهی را می‌توان در سیر طبیعی بیماری، تغییر عادات تغذیه‌ای و پیشرفت در روش‌های تشخیصی دانست. همچنین میزان بقا در کشورهای غربی به دلیل روش‌های دقیق بیماریابی و پیشگیری از پیشرفت تومور سیر صعودی داشته است و میزان مرگ‌ومیر ناشی از سرطان رو به کاهش است؛ بنابراین استفاده از راهکارهای کمک تشخیصی که بتواند دانش پزشکان را شبیه‌سازی کند، می‌تواند به پزشکان در تشخیص زودهنگام خطر ابتلا به سرطان، به‌منظور بهبود پروتکل‌های مراقبتی و درمانی این بیماران کمک کند.
با توجه به این‌که تشخیص زودهنگام سرطان کولورکتال با استفاده از یک برنامه غربال‌گری مناسب می‌تواند در کاهش میزان مرگ‌ومیر و افزایش بقا بیماران سرطانی مؤثر واقع شود. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از تکنیک‌های طراحی سیستم‌های تصمیم‌یار مبتنی بر راهکارهای بالینی به طراحی و پیاده‌سازی سیستم پشتیبان از تصمیم‌گیری در حیطه بیان‌شده پرداخته و با در اختیار قرار دادن مشاوره پزشکی به پایش بیماران سرطانی در چارچوب راهکار پزشکی موردنظر پرداخته و درنهایت با جمع‌بندی نظرات و دخیل کردن نظر مشاوره‌ای سیستم منجر به کاهش خطاهای پزشکی و بهبود مراقبت از بیماران می‌شود.
نتایج حاصل از ارزیابی سیستم تعیین خطر ابتلا به سرطان کولورکتال با استفاده از منطق فازی نشان داد که می‌تواند در تشخیص و غربال‌گری سرطان کولورکتال در سطح جامعه مؤثر واقع شود، بنابراین می‌تواند به پزشکان در تشخیص زودرس سرطان کولورکتال کمک کند و به‌تبع آن میزان امید به زندگی افراد درزمینهٔ بیماری سرطان کولورکتال افزایش و میزان مرگ‌ومیر ناشی از سرطان کولورکتال در سطح جامعه کاهش می‌یابد. همچنین در کاهش هزینه‌های زمانی و اقتصادی ناشی از اقدامات درمانی در بیماران مبتلا سرطان کولورکتال و به‌تبع آن هزینه پیگیری آن در سطح جامعه مؤثر واقع شود. به‌کارگیری این سیستم می‌تواند در کاهش استفاده از منابع انسانی و کاهش میزان خطای تصمیم‌گیری پزشکان نیز می‌تواند بسیار کمک کند.
دکتر شراره رستم نیاکان استاد راهنما و دکتر محمد شیر خدا استاد مشاور این پژوهش بودند. دکتر آذین نحوی جو و دکتر نیلوفر محمدزاده داوری آن را بر عهده داشتند.
خبرنگار :الهام حق شناس
عکاس: نوید محمودی

کلمات کلیدی
الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس