محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

برگزاری سخنرانی دکتر سید هادی موسوی از مجموعه سخنرانی‌های ادواری اعضای هیات علمی دانشکده پیراپزشکی

دکتر سید هادی موسوی عضو هیات علمی گروه هماتولوژی و بانک خون در سخنرانی خود با عنوان "کاربردهای بالینی سلول‌های بنیادی خون‌ساز خون‌بند ناف" به موارد استفاده از پیوند سلول‌های بنیادی خون‌ساز، مزایا و معایب آن اشاره کرد.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی، سخنرانی دکتر سید هادی موسوی عضو هیات علمی گروه هماتولوژی و بانک خون با عنوان "کاربردهای بالینی سلول‌های بنیادی خون‌ساز خون‌بند ناف" با حضور اعضای هیات علمی و کارکنان در سالن اجتماعات این دانشکده برگزار شد.
دکتر موسوی در این سخنرانی در خصوص پیوند سلول‌های بنیادی گفت: پیوند سلول‌های بنیادی خون‌ساز به‌عنوان راه‌کار اصلی درمان بسیاری از اختلالات بدخیم و غیر بدخیم خونی و همچنین اختلالات نقص سیستم ایمنی است. سلول‌های بنیادی خون‌ساز دارای سه منبع اصلی مغزاستخوان، خون محیطی و خون‌بند ناف هستند. مغزاستخوان به‌عنوان منبع اصلی این نوع سلول‌ها به مدت چندین دهه در درمان بیماری‌های مختلف استفاده‌شده است، اما عدم وجود دهنده مناسب سازگار (در حدود 75% موارد) و همچنین دفع بالای پیوند استفاده از این منبع را محدود کرده است؛ بنابراین دانشمند استفاده از منبع جایگزین سلول‌های بنیادی خون‌ساز، خون‌بند ناف را پیشنهاد داده‌اند.
وی افزود: به دنبال اولین پیوند موفقیت‌آمیز خون‌بند ناف در سال 1988 تأسیس بانک‌های خون‌بند ناف و استفاده روزافزون از این منبع در سراسر دنیا افزایش پیداکرده است، به‌طوری‌که تا امروز نزدیک به 35000 پیوند انجام‌شده است. ازجمله مزیت‌های این منبع می‌توان جمع‌آوری آسان و بدون درد، محدودیت کمتر در سازگاری HLA، میزان پائین تر دفع پیوند، عدم وجود بحث‌های اخلاقی و خطر پائین تر انتقال بیماری‌های ویروسی و باکتریایی اشاره کرد. با وجود تمام این مزیت‌های، این منبع دارای محدودیت‌هایی ازجمله کم بودن تعداد سلول در یک واحد خون‌بند ناف، تأخیر در بازسازی سیستم ایمنی، امکان انتقال بیماری‌های ژنتیکی و یک‌بار قابل‌استفاده بودن است.
عضو هیات علمی گروه هماتولوژی و بانک خون در خصوص موارد استفاده از سلول‌های بند ناف اظهار داشت: تا به امروز نزدیک به 80 نوع بیماری با استفاده از سلول‌های خون‌ساز خون‌بند ناف قابلیت درمان دارند. در ایران از سلول‌های بنیادی خون‌ساز خون‌بند ناف بیشتر برای درمان بیماری‌های بدخیم (ازجمله سرطان خون) و غیر بدخیم (ازجمله تالاسمی) خونی و همچنین اختلالات سیستم ایمنی استفاده می‌شود؛ اخیراً کار آزمایی بالینی بر روی چند بیماری ازجمله فلج مغزی در حال انجام است.
دکتر موسوی افزود: به‌طورکلی سه نوع بانک خون‌بند ناف شامل بانک خون عمومی (دولتی)، بانک خون خانوادگی (خصوصی) و بانک خون دوگانه (ترکیبی از دو بانک خصوصی و عمومی) در دنیا وجود دارد. در بانک خون عمومی فرد در زمان زایمان خون‌بند ناف را اهداء کرده و هیچ هزینه‌ای پرداخت نمی‌کند ، هیچ‌گونه مالکیتی بر روی خون‌بند ناف ندارد و به منظور پیوند و تحقیقات استفاده می‌شود. در بانک خون‌بند ناف خصوصی فرد در مقابل پرداخت هزینه مالکیت خون‌بند ناف را به عهده دارد.
وی آماری را نیز در خصوص ذخیره نمونه بند ناف در ایران و جهان ارائه داد و گفت: در دنیا بیش از 158 بانک عمومی در 36 کشور بیش از 640 هزار نمونه را ذخیره کرده‌اند. همچنین بیش از 3 میلیون نمونه در بیش از 176 بانک خصوصی در 51 کشور نگهداری می‌شود. در ایران تنها یک بانک خصوصی (بیش از 63000 نمونه) و سه بانک عمومی (بیش از 10000 نمونه) وجود دارد.
در پایان جلسه بحث و تبادل‌نظر بین اعضا صورت گرفت./ق

الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *