محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

دانشجوی دوره ی دکتری تخصصی دانشکده پیراپزشکی از رساله خود با عنوان طراحی مدل بازی الکترونیکی سلامت‌محور و ایجاد نمونه‌ای درزمینه دیابت دفاع کرد

دکتر آزاده گودینی نقطه قوت پژوهش خود را بهره‌مندی از ظرفیت بی‌نظیر اساتیدی با توانمندی علمی و اجرایی خاص در مراحل مختلف راهنمایی و داوری رساله خود دانست.

گالری عکس

به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی، دکتر آزاده گودینی پنجمین دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته مدیریت اطلاعات سلامت این دانشکده از رساله خود دفاع کرد، به این بهانه به گفت‌وگو با وی پرداختیم.

در خصوص عنوان رساله خود و موضوع و روش انجام آن توضیح مختصر دهید؟
طراحی مدل بازی الکترونیکی سلامت‌محور و ایجاد نمونه‌ای درزمینه دیابت عنوان رساله دکتری من بود. ازآنجایی‌که ماهیت مزمن برخی بیماری‌ها به‌گونه‌ای است که بر جسم، روان و عملکرد فردی و اجتماعی افراد تأثیر می‌گذارد، بررسی ابعاد مختلف سلامتی و کیفیت زندگی در این بیماران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بر همین اساس، یافتن راه‌حلی برای این مشکلات به‌ظاهر پیچیده، توجه داشتن به فاکتورهای رفتاری و روان‌شناختی در کنار فاکتورهای جسمی است که می‌تواند نقش برجسته‌ای در حفظ سلامت و توانمندسازی فرد ایفا کند. بازی‌های الکترونیکی سلامت‌محور، ابزار نوآورانه‌ای برای مقابله کردن با اختلالات رفتاری و روانی در کنار فاکتورهای جسمی، در جهت بهینه کردن مراقبت سلامت است. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر عبارت بود از طراحی مدل بازی الکترونیکی سلامت‌محور و ایجاد نمونه‌ای (بازی مراقبت شیرین) درزمینه دیابت. پژوهش حاضر در چهار مرحله کلی، تعیین حوزه‌های کاربردی بازی در حوزه سلامت، تعیین پیش‌نیازهای اطلاعاتی (محتوایی و ساختار فنی) در طراحی مدل بازی، ارائه مدلی درزمینه طراحی بازی الکترونیکی سلامت‌محور و ایجاد بازی مراقبت شیرین درخصوص بیماری دیابت صورت گرفت.
نقاط قوت این پژوهش بهره‌مندی از ظرفیت بی‌نظیر اساتیدی با توانمندی علمی و اجرایی خاص در مراحل مختلف راهنمایی و داوری رساله بوده است. دکتر صفدری رئیس دانشکده پیراپزشکی و رئیس انجمن علمی مدیریت اطلاعات سلامت ایران استاد راهنمای اول و دکتر قاضی سعیدی مدیر گروه مدیریت اطلاعات سلامت دانشکده، استاد راهنمای دوم این پژوهش بودند. دکتر حمید چوبینه و دکتر شراره رستم نیاکان داوران داخل دانشکده و دکتر حاتمی و دکتر ریتا مجتهدی زاده داوران خارج از دانشکده این پژوهش بودند.

آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در ایران انجام‌شده است؟
در مطالعات و بررسی‌های انجام‌شده مورد مشابهی در این زمینه وجود نداشت.

آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در خارج از کشور انجام‌شده است؟
مطالعات مشابه در کشورهای دیگر نیز محدود بوده و اغلب بازی‌های طراحی‌شده تجاری بوده و عملاً دسترسی مناسبی به محتوای اطلاعاتی و فنی آن‌ها وجود نداشت.


مهم‌ترین مانع انجام طرح خود در مراحل مختلف مثلاً جمع‌آوری داده را چه می‌دانید؟
متأسفانه مسئله‌ای که برای پژوهشگران حوزه مدیریت اطلاعات سلامت مطرح است وجود نگرش آزمایشگاه -بالینی در اکثر متولیان امور پژوهشی به تمام حوزه‌های پژوهشی حتی زمینه مدیریت اطلاعات بوده و این مسئله فقدان حمایت مالی پژوهشی مناسب را در حوزه کاری ما فراهم ساخته است؛ بنابراین، برای توسعه مناسب نیازمند اصلاح نگرش‌ها و رویکرد جدید منطبق با فرآیندهای طراحی سیستم‌های نوین هستیم و در غیر این صورت، فعالیت‌های ارزشمند شروع‌شده در دانشکده‌هایی مثل پیراپزشکی علوم پزشکی تهران باگذشت زمان با مشکل مواجه خواهند شد.


نتیجه و دستاورد پژوهش خود را چه می‌دانید؟
بازی‌های الکترونیکی به‌عنوان ابزارهای نوین دیجیتالی که بر مبنای چارچوب نظام‌مند طراحی‌شده باشند، می‌توانند ضمن کاهش هزینه‌های درمانی، تسهیل و تسریع بهبود خدمات سلامت را در کنار جنبه سرگرمی ساز خود برای افراد به همراه داشته باشند. لزوم تدوین راهبردها و سیاست‌گذاری‌ها در جهت استفاده بهینه از این فناوری در امر آموزش به‌عنوان رسانه‌ای کمک‌آموزشی نوین و نیز اتخاذ تدابیری جهت تولید بازی‌هایی با رویکرد آموزشی که با محیطی جذاب باعث پرورش خلاقیت و مهارت‌های حل مسئله در کاربر شود، تأکید می‌شود.


در خصوص فعالیت‌های پژوهشی خود در دوره‌ی دکتری توضیح دهید؟
هشت مقاله انگلیسی، پنج مقاله فارسی چاپ شده و سیزده مقاله (هشت مقاله در قالب سخنرانی و سه مقاله در قالب پوستر) در همایش‌های داخلی و سه طرح پژوهشی خاتمه یافته، در مقطع تحصیلی حاضر ارائه کردم.

لازم به ذکر است دکتر آزاده گودینی در حال حاضر در مرکز تحقیقات کانسر دانشگاه مشغول انجام‌وظیفه است./ق

الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس