محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

دفاع از پایان نامه الهه گوزلی دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت اطلاعات سلامت دانشکده پیراپزشکی

الهه گوزلی دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت اطلاعات سلامت دانشکده پیراپزشکی از پایان نامه خود دفاع کرد.

1- لطفاً در مورد سوابق تحصیلی خود را توضیح دهید؟
  به نام آن‌که هستی نام از او یافت.  مقطع کاردانی و کارشناسی را به ترتیب در دانشگاه‌های علوم پزشکی شیراز و کرمان به اتمام رسانده و سال 89 در رشته فناوری اطلاعات سلامت مقطع کارشناسی ارشد را در دانشگاه علوم پزشکی ایران آغاز کردم. در بهمن 94 در مقطع دکتری تخصصی رشته مدیریت اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه یک کشوری پذیرفته شدم. همچنین موفق به دریافت گواهینامه بین‌المللی KAS (کشور آلمان) و NAS (USA) در سال 94 در کنگره بین‌المللی شدم و جزو دانشجویان استعداد درخشان هستم.
2-  در خصوص عنوان رساله خود و موضوع و روش انجام آن توضیح مختصر دهید؟
عنوان رساله بنده، طراحی، ایجاد و ارزیابی سامانه الکترونیک ثبت و پایش اختلالات حرکتی تکاملی کودکان بود. ناتوانایی‌های تکاملی، گروهی از اختلالات مزمن مرتبط به هم هستند که باوجود پیشرفت‌های علوم پزشکی در تشخیص و درمان بیماری‌ها، تأخیر تکاملی کودکان هنوز به‌عنوان یکی از مشکلات بهداشت جهانی در کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه است. بررسی‌های انجام‌شده در کشورمان نشان می‌دهد که مستندسازی مربوط به داده‌های کودکان مبتلابه اختلالات تکاملی در اکثر مراکز به‌صورت دستی انجام می‌گیرد. با توجه به محدودیت‌های ذاتی پرونده‌های کاغذی در پردازش داده‌ها و دسترسی به‌موقع به اطلاعات، بهره‌گیری از قابلیت‌های سامانه‌های ثبت اطلاعات در این مراکز ضروری است.
 پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- توسعه‌ای با رویکرد کاربردی بود که در چهار مرحله انجام شد. در مرحله اول به‌منظور شناسایی مجموعه داده‌های حداقل سامانه الکترونیک ثبت و پایش اختلالات حرکتی تکاملی کودکان، مطالعه مروری انجام گرفت. سپس طی مصاحبه نیمه ساختاریافته نظر خبرگان در خصوص حداقل داده های سامانه تعیین و الگوی پیشنهادی طراحی گردید. در پایان این مرحله اولویت‌بندی و اعتبار¬سنجی مجموعه حداقل داده¬های ضروری سامانه، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. در مرحله دوم، جهت تعیین ساختار و نحوه تعامل کاربر با سامانه، نمودارهای UML با استفاده از نرم‌افزار Microsoft Visio ترسیم شد. در مرحله سوم برای ایجاد سامانه از چارچوب ASP.NET، بر روی سرویس‌دهنده استفاده شد. این سامانه در محیط Visual studio نسخه 2018 طراحی و از زبان برنامه‌نویسی C# در پلت فرم فن¬آوری NET 4.5 استفاده شد. در مرحله چهارم، ارزیابی صحت عملکرد سامانه و دیدگاه کاربران در خصوص کاربردپذیری سامانه انجام گرفت.
3- آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در ایران انجام‌شده است؟
خیر. این رساله اولین مطالعه‌ای بود که در حوزه اختلالات حرکتی تکاملی کودکان، سامانه الکترونیک ثبت و پایش طراحی‌شده و آن رساله یک سرمایه‌گذاری عاقلانه برای بهبود درک این بیماری¬ها و ارائه خدمات بهتر و تسهیل پژوهش¬های مرتبط خواهد بود.
4- آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در خارج از کشور انجام‌شده است؟
در دنیا سیستم‌های ثبت اختلالات تکاملی کودکان زیادی طراحی‌شده ولی همگی صرفاً سامانه ثبت بوده است و هیچ‌کدام به جنبه‌ پایش در کنار ثبت توجه نکرده‌اند؛ بنابراین این پژوهش اولین مطالعه‌ای است که در سطح دنیا دارای قابلیت ثبت و پایش در کنار هم بوده و تمرکز بر روی اختلالات حرکتی تکاملی کودکان دارد.
5- مهم‌ترین مانع انجام طرح خود در مراحل چه می‌دانید؟
مهم‌ترین محدودیت¬ پژوهش حاضر، عدم دسترسی به متن کامل برخی از مقالات خارجی مرتبط با حیطه موردبررسی بود؛ همچنین عدم تأمین و حمایت¬های مالی مناسب به‌منظور انجام پژوهش حاضر از دیگر محدودیت های این پژوهش بود.
6-  نتیجه و دستاورد پژوهش خود را چه می‌دانید؟
راه‌اندازی سامانه الکترونیک ثبت و پایش اختلالات حرکتی تکاملی کودکان، می‌تواند در جهت شناسایی بیماران مبتلا و گروه‏های در معرض خطر، درمان، کاهش پیامدها، هزینه‏های اقتصادی، تخصیص بهینه منابع، مطالعات اپیدمیولوژی، مباحث پژوهشی و در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌های سیاست‌گذاران کشور مؤثر واقع شود.
7- در دوران تحصیل در این دوره چند مقاله منتشر و آماده کردید؟
در دوران تحصیل در مقطع دکتری موفق به چاپ پنج مقاله ISI و همچنین هفت مقاله در کنفرانس‌ها ارائه شد. به‌طور اختصاصی از رساله نیز چهار مقاله استخراج‌شده است.
دکتر رضا صفدری و دکتر مرجان قاضی سعیدی اساتید راهنما، دکتر بهلول رحیمی و دکتر حمیدرضا فرخ اسلاملو اساتید مشاور این پژوهش بودند. دکتر شراره رستم نیاکان کلهری، دکتر حسین دلیلی، دکتر مامک شریعت، دکتر مصطفی لنگری زاده و دکتر جبرائیل فرضی داوری آن را بر عهده داشتند.

کلمات کلیدی
الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *