محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

دفاع از پایان نامه تاجیک خلجی دانشجوی کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی دانشکده پیراپزشکی

خلجی از پایان‌نامه خود با عنوان طراحی و ایجاد سیستم خود-پایشی قند خون در افراد مبتلابه دیابت نوع 2 مبتنی بر تلفن ثابت دفاع کرد.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی، تاجیک خلجی دانشجوی کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی این دانشکده از پایان‌نامه خود با عنوان طراحی و ایجاد سیستم خود-پایشی قند خون درافراد مبتلابه دیابت نوع 2 مبتنی بر تلفن ثابت دفاع کرد.
درحال حاضر درمان قطعی برای دیابت وجود ندارد، به‌طوری‌که هدف از پیشگیری دیابت، کنترل قند خون و به تأخیر انداختن عوارض ناشی از آن است، به‌این منظور، ضروری است که بیماران با انجام رفتارهای خود-مراقبتی مانند پایش قند خون، تبعیت از رژیم غذایی، انجام فعالیت‌های فیزیکی، رعایت رژیم دارویی و مراقبت از پاها، نسبت به رژیم‌درمانی خود، آگاه و فعال باشند. مطالعات متعددی رفتارهای خود-مراقبتی بیماران دیابتی را در سطح پایین گزارش کرده‌اند، می‌توان گفت شناخت موانع خود-مراقبتی اولین گام برای بهبود این مهم است، ازاین‌رو طبق بررسی مطالعات موجود در ایران، مهم‌ترین موانع، بعد اقتصادی و میزان تحصیلات این افراد بیان‌شده است.
مدل‌های موجود، بر مراقبت مبتنی بر تیم تأکیددارند که کادر درمانی را درگیر می‌کند بااین‌حال، با تأکید بر کم کردن هزینه، بسیاری از سازمان‌ها تمایلی به اجرای برنامه‌هایی که به کارکنان جدید احتیاج داشته باشد، ندارند. یکی از فناوری‌های آسان، کم‌هزینه و قابل‌دسترس، سیستم‌های ارتباط تلفنی خودکار ATCS() هستند که برای مراقبت‌های بهداشتی پیشگیرانه و همچنین ارائه خدمات برای مدیریت در شرایط مزمن، مورداستفاده قرار می‌گیرند.
ازاین‌رو، برای بهبود خود-پایشی قند خون و فرآیندهای وابسته به آن، مطالعه‌ای باهدف طراحی و ایجاد سیستم کامپیوتری تلفن گویا، با عملکرد ثبت قند خون افراد مبتلابه دیابت نوع 2، با استفاده از تلفن (خطوط ثابت یا همراه) و بازخورد آموزشی صوتی رفتار خود-مراقبتی، متناسب با میزان قند خون واردشده فرد، انجام شد.
سیستم پایش از راه دور قند خون حاضر، در مرحله ارزیابی اولیه توسط 11 بیمار به مدت دو هفته مورداستفاده قرار گرفت که نتایج آن سطح امیدوارکننده‌ای از پایبندی و قابلیت استفاده را نشان داد. با این تعاریف، سیستم حاضر تنها می‌تواند شروع مناسبی برای انجام خود-پایشی و آموزش خود مراقبتی با توجه به امکانات و زیرساخت‌های موجود در ایران است.
دکتر مرجان قاضی سعیدی و دکتر فرهاد فاتحی اساتید راهنما و دکتر مهناز سنجری استاد مشاور این پژوهش بودند. دکتر غلامرضا اسماعیلی جاوید و دکتر نیلوفر محمدزاده داوری آن را بر عهده داشتند.
خبرنگار و عکاس: الهام حق شناس

کلمات کلیدی
الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس