محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

دفاع از پایان نامه حامد شعبانی دانشجوی کارشناسی ارشد رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی دانشکده پیراپزشکی

شعبانی از پایان‌نامه خود با عنوان بررسی میزان دز جذبی ارگان‌های سر و گردن در تصویربرداری CBCT سینوس پارانازال با استفاده از فانتوم RANDO دفاع کرد.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی، حامد شعبانی دانشجوی کارشناسی ارشد رادیوبیولوژی و حفاظت پرتوهایی این دانشکده از پایان‌نامه خود با عنوان بررسی میزان دز جذبی ارگان‌های سر و گردن در تصویربرداری CBCT سینوس پارانازال با استفاده از فانتوم RANDO دفاع کرد.
با توجه به قابلیت‌های بالقوه پرتوایکس در تشخیص و درمان بیماری‌ها، کاربرد آن در پزشکی به‌سرعت رو به گسترش است. در کنار این قابلیت‌ها اندازه‌گیری‌ میزان صدمات ناشی از پرتو به نوع و میزان پرتو دریافتی و نوع بافت تحت تابش بستگی دارد. تحقیقات بسیاری برای اندازه‌گیری پرتو آثار ناشی از آن صورت گرفته و همچنان ادامه دارد، یکی از اقدامات لازم جهت پیشبرد هدف فوق، دزیمتری ارگان‌های تحت تابش در بخش‌های پرتونگاری و پرتودرمانی است. هدف از این مطالعه اندازه‌گیری دز جذبی تعدادی از ارگان‌های حساس ناحیه سر و گردن در توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) سینوس پارانازال و مقایسه آن با سی‌تی‌اسکن سینوس پارانازال است.
در این مطالعه جهت اندازه‌گیری دز جذبی ارگان‌ها از 180 دزیمترهای ترمولومینسانس (TLD) و یک فانتوم راندو (RANDO Phantom) معادل بدن انسان استفاده شد. دزیمتر ها در 21 محل موردنظر در فانتوم قرار داده شدند، سپس تصویربرداری سینوس پارانازال در میدان تابش‌های 88 سانتی‌متر و 129 سانتی‌متر و کسل سایزهای 200 و 300 میکرون به‌وسیله‌ی دستگاه CBCT انجام شد، پس‌ازآن دزیمترها در محل ارگان‌های موردنظر برای تصویربرداری سی‌اتی سینوس پارانازال قرار گرفت و پس از تابش پرتو میانگین دز جذبی هر یک از ارگان‌ها محاسبه شد.
نتایج این مطالعه نشان داد که بین دز جذبی ارگان‌ها و کسل سایز رابطه عکس وجود دارد و کسل سایز کمتر منجر به افزایش دز جذبی ارگان‌ها می‌شود. همچنین بین میدان تابش و دز جذبی ارگان‌ها رابطه مستقیم وجود دارد و افزایش میدان تابش منجر به افزایش دز جذبی ارگان‌ها می‌شود. استفاده از حفاظ سربی تأثیر معنی‌داری در کاهش دز جذبی تیروئید ندارد. با افزایش و کسل سایز دز جذبی ارگان‌ها بین 10 درصد (غده بزاقی تحت‌فکی) تا 64 درصد (مغزمیانی) کاهش‌یافته است. با افزایش میدان تابش دز جذبی ارگان‌ها بین 3 درصد (لنز چشم) تا 60 درصد (مغزمیانی) افزایش‌یافته است.
دکتر فریده پاک و دکتر مهدی حسینی پویا اساتید راهنما و دکتر حسین مسافری و دکتر سمانه برادران اساتید مشاور این پژوهش بودند. دکتر الهه جزایری و دکتر سمیه غلامی داوری آن را بر عهده داشتند.
خبرنگار و عکاس: الهام حق شناس

کلمات کلیدی
الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس