محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

گفت و گو با زهرا محمودوند دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت اطلاعات سلامت دانشکده پیراپزشکی

به بهانه دفاع از رساله زهرا محمودوند دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته مدیریت اطلاعات سلامت دانشکده پیراپزشکی با او گفت و گو کردیم.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی: زهرا محمودوند دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته مدیریت اطلاعات سلامت این دانشکده از رساله خود دفاع کرد، به این بهانه به گفت‌وگو با وی پرداختیم.
1-    لطفاً در مورد سوابق تحصیلی خود توضیح دهید؟
از سال 1386 وارد دانشگاه شدم و مقطع کاردانی ناپیوسته مدارک پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی مازندران گذراندم، سپس از سال 1388 تا 1390 مقطع کارشناسی ناپیوسته مدارک پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی تهران تحصیل کردم. از سال 1390 تا 1392 مقطع کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت را در دانشگاه علوم پزشکی ایران گذرانده و درنهایت از سال 1392 وارد مقطع دکتری تخصصی مدیریت اطلاعات سلامت شدم و با عنایت خداوند متعال توانستم این مقطع را نیز پشت سر بگذارم.
2-    در خصوص عنوان رساله خود و موضوع و روش انجام آن توضیح مختصر دهید؟
خروجی پروژه حاضر یک سیستم مدیریت اطلاعات مبتنی بر وب است که امکان ثبت منسجم و نظامند موارد مسمومیت با مواد اسیدی و قلیایی را برای افزایش کیفیت مراقبت ارائه‌شده به این بیماران، استفاده‌های قانونی، ارائه‌ی گزارشات آماری، مطالعات پیگیری و تحقیقات اپیدمیولوژیک فراهم می‌سازد. درواقع این مطالعه توسعه‌ای کاربردی بود که به‌صورت مقطعی (1397-1395) انجام شد. در مرحله اول، برای شناسایی عناصر داده ضروری در سیستم، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، نیازسنجی اطلاعاتی از متخصصین مدیریت اطلاعات سلامت و سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌ها به عمل آمد به‌طوری‌که 180 عنصر داده‌ای در قالب 7 کلاس اصلی شامل اطلاعات مدیریتی، سابقه پزشکی، نوع مسمومیت، یافته‌های بالینی، عوارض، اقدامات تشخیصی و اقدامات درمانی از دیدگاه متخصصین برای سیستم ضروری تشخیص داده شد. در مرحله دوم، جهت تعیین ساختار و نحوه تعامل کاربر با سیستم، نمودارهای UML با استفاده از نرم‌افزار Microsoft Visio ترسیم شد. به این صورت که ابتدا جداول سناریو تدوین و سپس نمودارهای مورد کاربرد، توالی و فعالیت سامانه ترسیم شد. در مرحله سوم، برای ایجاد سامانه، از چارچوب MVC ASP.NET بر روی سرویس‌دهنده استفاده شد. این سامانه در محیط Microsoft Visual Studio طراحی و از زبان برنامه‌نویسی C# در پلتفرم فن‌آوری NET Framework 4.7 Dot استفاده‌شده است. همچنین برای بخش رابط کاربری هم تلفیقی از موتورASP.NET razor  و angularJS استفاده شد. ابزار گزارش‌گیری نیز کتابخانه highcharts 6.2.0 بود. برای ذخیره‌سازی داده‌ها نیز از پایگاه داده SQL Server استفاده شد. در مرحله آخر نیز جهت ارزیابی سیستم از پرسشنامه استاندارد ارزیابی قابلیت استفاده و نظرسنجی از متخصصین سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌ها و پرستاران به‌عنوان کاربران اصلی سیستم استفاده شد که نتایج سطح خوب را نشان داد.
3-    آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در ایران انجام‌شده است؟
بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، در ایران سیستم مدیریت اطلاعات مشخصی برای مسمومیت با مواد اسیدی و قلیایی وجود ندارد و مشکلاتی از قبیل عدم ثبت دقیق و اصولی اطلاعات، وجود عناصر داده تكراري در فرم‌های بهداشتي و عدم دسترسي به‌موقع به سوابق پزشكي این بیماران وجود دارد و این مانع بزرگی برای دستیابی به درمان‌های سریع و منطقی است. بر اساس مصاحبه با متخصصین سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌ها و نیازسنجی انجام‌شده، این سیستم به‌عنوان یکی از نیازمندی‌های اساسی مرکز بهداشتی درمانی لقمان که به‌عنوان بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین مرکز مسمومین در ایران است تعیین شد.
4-    آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در خارج از کشور انجام‌شده است؟
بر اساس جست‌وجوهای انجام‌شده در پایگاه‌های داده معتبر شامل Web of Sciences، PubMed، EMBASE و Cochrane و بررسی سامانه‌های وزارت بهداشت کشورهای مختلف، سامانه مدیریت اطلاعات منسجمی برای مسمومیت‌های اسیدی و قلیایی یافت نشد و اکثر سامانه‌ها به‌صورت جامع بوده و تمامی مسمومیت‌ها را در برمی‌گرفتند.
5-    مهم‌ترین مانع انجام طرح خود در مراحل مختلف چه می‌دانید؟
نبود مطالعات مشابه داخلی و خارجی
6-    نتیجه و دستاورد پژوهش خود را چه می‌دانید؟
خروجی پروژه حاضر، یک سامانه مدیریت اطلاعات تحت وب است که داده‌های بیماران مبتلابه مسمومیت با مواد اسیدی و قلیایی را باهدف مدیریت کاربردی آن‌ها ثبت می‌کند. قابلیت‌های محوری سامانه شامل ورود ساختارمند الزامات داده‌ای در دو محور اصلی مدیریتی و بالینی و ارائه گزارشات به‌صورت جدول و نمودار بر اساس اعمال انواع فیلترهای جست‌وجو است. با توجه به اینکه سیستم حاضر مبتنی بر وب بوده منجر به دسترسی به‌موقع و بدون محدودیت مکانی کاربران به اطلاعات بیماران می‌شود. علاوه بر این، این سیستم به علت دارا بودن قابلیت ارائه انواع گزارشات به‌صورت نمودار منجر به افزایش سرعت و بهبود کیفیت تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری مدیران از طریق نمایش بصری اطلاعات می‌شود.
7-    از کار شما چند مقاله تهیه‌شده است؟
در حال حاضر 4 مقاله تهیه‌شده است. علاوه بر این، مشغول به نوشتن 2 مقاله دیگر از کارم هستم که انشالله به‌زودی به اتمام می‌رسد.



الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس