محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

گفت و گو با گلی ارجی دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت اطلاعات سلامت دانشکده پیراپزشکی

به بهانه دفاع از رساله گلی ارجی دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته مدیریت اطلاعات سلامت دانشکده پیراپزشکی با او گفت و گو کردیم.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی، گلی ارجی دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته مدیریت اطلاعات سلامت این دانشکده از رساله خود دفاع کرد، به این بهانه به گفت‌وگو با وی پرداختیم.
لطفاً در مورد سوابق تحصیلی خود توضیح دهید؟
در سال 1389 از مقطع لیسانس را از دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ‌التحصیل شدم و بلافاصله در مقطع ارشد پذیرفته شدم. در سال 1391 نیز مقطع ارشد را در همین دانشگاه سپری نمودم. در بهمن‌ماه سال 1392 در مقطع دکتری تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی تهران پذیرفته شدم.
در خصوص سوابق کار خود توضیح دهید؟
به مدت دو سال از مهرماه سال 1391 تا 1393 مهرماه عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زابل بودم. از سال 1394 به‌صورت پاره‌وقت با دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همکاری داشته‌ام.
در خصوص عنوان رساله خود و موضوع و روش انجام آن توضیح مختصر دهید؟
عنوان رساله‌ی دکتری بنده طراحی و راه‌اندازی سامانه طبقه‌بندی بیماری‌ها و اقدامات در طب ایرانی بود. طب سنتی ایران سابقه بیش از 3000 ساله دارد. این مکتب طبی ثمره تجربیات گسترده دانشمندان و حکمای سرزمین ایران در طی قرون متمادی است. این مکتب طبی دارای فلسفه، تئوری، زبان و شیوه‌های تشخیصی و درمانی مخصوص به خود است که آن را از مکاتب دیگر متمایز می‌سازد. در حال حاضر فقدان استانداردهای مربوط به طبقه‌بندی و اصطلاحات بالینی یکی از موانع اصلی در جهت ایجاد ارتباطات الکترونیک در حوزه طب سنتی ایران به شمار می‌رود. به‌کارگیری سیستم طبقه‌بندی بیماری‌ها و مداخلات در طب ایرانی می‌تواند نقش مهمی درراستای پیشگیری و کنترل بیماری‌ها، پژوهش، مدیریت هزینه‌ها و اختصاص صحیح منابع و برنامه‌ریزی مناسب جهت رشد و توسعه این حوزه باشد. در حال حاضر کشور ایران فاقد یک طبقه‌بندی ملی برای رفع نیازهای اختصاصی برای کدگذاری بیماری‌ها و مداخلات در طب سنتی است. ازآنجایی‌که سیستم طبقه‌بندی توسعه‌یافته توسط سازمان بهداشت جهانی منطبق بر اصول طب سنتی چین بود، تلاش در جهت توسعه یک سیستم طبقه‌بندی مناسب برای بیماری‌ها و مداخلات در طب ایرانی از ضروریات تلقی شد. لذا مطالعه ما با این رویکرد و با همکاری تیم مشترکی از دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشکده طب ایرانی و با حمایت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شد.
 آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در ایران انجام‌شده است؟
مطالعه ما اولین مطالعه در جهت اجرا و راه‌اندازی سامانه ملی طبقه‌بندی بیماری‌ها و اقدامات در کشور است.
آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در خارج از کشور انجام‌شده است؟
مهم‌ترین سیستمی که در حال حاضر برای طبقه‌بندی بیماری‌ها در حوزه طب سنتی انجام‌شده است، سیستم ارائه‌شده توسط سازمان جهانی بهداشت است که تحت عنوان ICTM شناخته می‌شود. لازم به ذکر است ازآنجایی‌که این سیستم منطبق بر اصول و مبانی طب چینی است، به‌کارگیری آن در جهت طبقه‌بندی بیماری‌ها در کشور ایران امکان‌پذیر نبود و لذا پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این نیاز در حوزه بهداشت و درمان کشور بود. راجع به سیستم‌های طبقه‌بندی مداخلات نیز اگرچه سیستم‌هایی مختلف تا حدودی مداخلات طب سنتی را پوشش می‌دادند ولی بااین‌حال برخی مداخلات مختص طب ایرانی بوده و در سیستم‌های دیگر در نظر گرفته نشده است. در مطالعه حاضر با در نظر گرفتن این مداخلات، از سیستم طبقه‌بندی بین‌المللی مداخلات سلامت که توسط WHO ارائه‌شده است الگوبرداری شده است.
مهم‌ترین مانع انجام طرح خود در مراحل مختلف چه می‌دانید؟
از مهم‌ترین موانعی که در جهت اجرای پژوهش فعلی با آن روبرو بودیم، عدم آشنایی پژوهشگر با اصطلاحات و مبانی و اصول طب ایرانی بود که با بهره‌گیری از اساتید به نام این حوزه سعی در مرتفع نمودن این مشکل داشتیم.
 نتیجه و دستاورد پژوهش خود را چه می‌دانید؟
پژوهش ما اولین گام در جهت استانداردسازی مفاهیم و واژگان در حوزه طب ایرانی و طبقه‌بندی آن‌ها به‌صورت منسجم است که امکان گزارش دهی آماری بیماری‌ها و مداخلات را در سلامتکده های طب ایرانی در کشور فراهم می‌سازد. سامانه حاضر علاوه بر این امکان ارائه مداخلات توصیه‌شده برای هر بیماری به‌صورت مجزا را نیز فراهم کرده است. درزمینهٔ طبقه‌بندی مداخلات نیز ما سعی کردیم با الگوبرداری از سیستم‌های بین‌المللی، سامانه‌ای را طراحی کنیم که مداخلات مختلف را با ذکر جزئیات در جهت اهداف طبقه‌بندی فراهم نماید.
 از کار شما چند مقاله تهیه‌شده است؟
مجموعه مقالات بنده در دوره‌ی دکتری 13 مورد مقاله چاپ‌شده است.
دکتر رضا صفدری و دکتر حسین رضایی زاده اساتید راهنما و دکتر علیرضا عباسیان و دکتر مهرشاد مختاران اساتید مشاور این پژوهش بودند. دکتر مرجان قاضی سعیدی، دکتر ناهید عین الهی، دکتر محمود خدادوست و دکتر زهرا میدانی داوری این پژوهش را انجام دادند.


الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس