محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

گفت وگو با آزیتا یزدانی دانشجوی دکتری تخصصی انفورماتیک پزشکی دانشکده پیراپزشکی

به بهانه دفاع از رساله آزیتا یزدانی دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته انفورماتیک پزشکی دانشکده پیراپزشکی با او گفت و گو کردیم.

گالری عکس

به گزارش روابط عمومی دانشکده پیراپزشکی، آزیتا یزدانی دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته انفورماتیک پزشکی این دانشکده از رساله خود دفاع کرد، به این بهانه به گفت‌وگو با وی پرداختیم.

 لطفاً در مورد سوابق تحصیلی خود توضیح دهید؟
این‌جانب در سال 83 دیپلم ریاضی –فیزیک را از دبیرستان نمونه دولتی اخذ و در سال 84 وارد دانشگاه شدم. مقاطع لیسانس (مهندسی کامپیوتر) و فوق‌لیسانس (مهندسی فناوری اطلاعات) خود را در وزارت علوم گذراندم و در سال 91 از دانشگاه شیراز فارغ‌التحصیل شدم. در سال 94 با کسب رتبه 2 کنکور در رشته انفورماتیک پزشکی علوم پزشکی تهران پذیرفته شدم.

در خصوص سوابق کار خود توضیح دهید؟

بعد از اتمام مقطع لیسانس درزمینهٔ طراحی و پیاده‌سازی وب‌سایت‌های تجاری و همچنین درزمینهٔ بهینه‌سازی وب‌سایت‌ها (سئو) فعالیت خود را آغاز کردم. از سال 91 در شرکت سیستم‌های رایانه‌‌ای فراگیر تاکنون به‌عنوان مشاور و تحلیل‌گر سیستم همکاری داشته‌ام. از سال 90 بعد از گذراندن دوره‌های تربیت مدرس و اخذ کد مدرسی، با دانشگاه‌های وزارت علوم (پیام نور، علمی کاربردی، آزاد و غیرانتفاعی)، همکاری خود را به‌عنوان مدرس مدعو به‌صورت پیوسته آغاز کردم و تا سال 94 که در مقطع دکترا پذیرش شدم، این همکاری ادامه داشت و در این مدت 60 واحد درسی تخصصی را تدریس کردم.

در خصوص عنوان رساله خود و موضوع و روش انجام آن توضیح مختصر دهید؟

عنوان رساله این‌جانب ' طراحی، ایجاد و ارزیابی پلتفرم سیستم‌های تصمیم‌یار بالینی مبتنی بر معماری سرویس گرا ' است. یکی از انواع سیستم‌‌های اطلاعاتی که امروزه نقش مهمی‌ در ارائه خدمات مراقبت سلامت باکیفیت ایفا ‌می‌کنند، سیستم‌‌های تصمیم‌یار ‌هستند. زمانی ‌می‌توان از پتانسیل واقعی این سیستم‌ها در مراقبت سلامت بهره‌مند شد که تعامل‌پذیری آن‌ها با سایر سیستم‌‌‌‌ها و سامانه‌‌‌‌های اطلاعاتی حفظ شود. علی‌رغم وجود مزایای معماری‌های مبتنی بر سیستم‌های تصمیم‌یار، باید در نظر داشت که این معماری‌‌ها، تک منظوره هستند به این معنا که تنها سیستم‌‌های تصمیم‌یار بالینی یک حوزه بر روی آن‌ها قرارگرفته است. درصورتی‌که بخواهیم از ‌همین مدل معماری در فرآیند تصمیم‌گیری بیماری دیگری استفاده کنیم ‌می‌‌بایست کل اجزا ‌این معماری مجدداً با یک سیستم تصمیم‌یار جدید پیاده‌سازی شود. از طرف دیگر برای توسعه هر سیستم جدید مراحل توسعه شامل شناسایی الزامات / مشخصات، طراحی، توسعه، تست و درنهایت اجرا تکرار می‌شود که امری زمان‌بر و هزینه‌بر است. با توجه به افزایش تقاضا برای فناوری اطلاعات سلامت با هزینه پایین و دسترسی سیار در صنعت مراقبت سلامت، در این پژوهش یک پلتفرم نرم‌افزاری مقیاس‌پذیر مبتنی بر معماری سرویس گرا به‌منظور فراهم آوردن امکان ایجاد و استفاده از سیستم‌‌های تصمیم‌یار بالینی بر یک زیر‌ساخت مشترک جهت به‌کارگیری در سامانه‌‌های نظام سلامت ایجاد شد؛ که با فراهم آوردن اجزاء مشترک معماری‌های مبتنی بر سیستم‌های تصمیم‌یار بالینی، بر روی یک بستر، از بسیاری از دوباره‌کاری‌ها در فرایند پیاده‌سازی و استفاده از آن‌ها که امری هزینه هست، جلوگیری می‌شود و ابزاری را برای ایجاد سیستم‌های تصمیم‌یار بالینی و هم‌افزایی میان آن‌ها فراهم می‌کند. در این پژوهش از تکنیک توسعه نرم‌افزاری مبتنی بر کامپوننت به‌منظور پیاده‌سازی هسته اصلی پلتفرم و واسط‌های کاربری تحت وب و تحت اندروید استفاده نمودیم. ویژگی مقیاس‌پذیری، با بهره‌گیری از رویکرد سرویس گرایی، تکنیک‌ برنامه‌نویسی چند نخی و آنالیز متادیتا، قابلیت توسعه پلتفرم به‌منظور قرارگیری بیش از یک سیستم‌ تصمیم‌یار در کنار هم‌افزایی میان آن‌ها را فراهم می‌کند. نتایج ارزیابی زمان پاسخ قابلیت اطمینان و حفظ کارایی در کنار ویژگی مقیاس‌پذیری را تائید کرد؛ و با ارزیابی مطالعه موردی مقیاس‌پذیری و صحت عملکرد پلتفرم به اثبات رسید و درنهایت با ارزیابی کاربردپذیری اقدام به شناسایی و رفع مشکلات واسط‌های کاربری پلتفرم کردیم.

آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در ایران انجام‌شده است؟

خیر

آیا مطالعه مشابهی در این زمینه در خارج از کشور انجام‌شده است؟

خیر و به همین منظور طبق توصیه اساتید راهنما، به دنبال انجام مقدمات لازم جهت ثبت پتنت این دستاورد هستم.

مهم‌ترین مانع انجام طرح خود در مراحل مختلف را چه می‌دانید؟

عدم وجود الگوی داخلی و خارجی مناسب با اهداف پژوهش، محدودیت‌هایی را برای تیم پژوهش به همراه داشت؛ که برای این منظور مبنای کار بررسی مطالعات خارجی و داخلی که معماری‌های مبتنی بر یک سیستم تصمیم‌یار را توسعه داده بودند، قرار گرفت و بر اساس این مطالعات نوآوری پژوهش را ارائه دادیم.

نتیجه و دستاورد پژوهش خود را چه می‌دانید؟

با به‌کارگیری پلتفرم پیشنهادی از بسیاری از دوباره‌کاری‌ها در فرایند پیاده‌سازی سامانه‌های نظام سلامت مبتنی بر CDSS جلوگیری می‌شود و با فراهم آوردن امکان دسترسی و استفاده از سیستم‌‌های تصمیم‌یار مختلف، سازمان‌‌‌‌های مراقبت بهداشتی را از پرداخت هزینه‌‌های تأمین و نصب و نگهداری و به‌روزرسانی سیستم‌‌های تصمیم‌یار بالینی متعدد (متناسب با حوزه‌‌های مختلف بالینی) منع خواهد نمود و هم‌افزایی میان این سیستم‌ها را به حداکثر می‌رساند.

از کار شما چند مقاله تهیه‌شده است؟

در دوران دکترا بیش از 10 مقاله تدوین کرده‌ام که 5 مورد آن‌ها بر اساس محتوی رساله دکترا بوده از این مقالات دو موردپذیرش شده، یک مقاله تحت داوری است و دو مقاله دیگر ساب میت شده است.
توضیح اینکه دکتر رضا صفدری و دکتر مرجان قاضی سعیدی اساتید راهنما، دکتر حمید بیگی، دکتر رکسانا شریفیان، دکتر ایرج نبی پور و دکتر شراره رستم نیاکان استاد مشاور این پژوهش بودند. دکتر فرخنده اسدی، دکتر شروان فکری ارشاد، دکتر ماشالله ترابی و دکتر لیلا شاهمرادی، داوری آن را بر عهده داشتند.
عکس و خبر: الهام حق شناس


کلمات کلیدی
الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس