محتوای خبری دانشکده پرستاری مامایی

در دانشکده پرستاری و مامایی برگزار شد:

روز جهانی بهداشت دست؛ دستان پاک: ناجی زندگی

کارگاه آموزشی دستان پاک: ناجی زندگی با حضور اساتید، کارکنان، دانشجویان و برخی از مترون ها و سوپروایزهای بیمارستان های دانشگاه برگزار شد.

گالری عکس 

به گزارش روابط عمومی دانشکده پرستاری و مامایی؛ در کارگاه آموزشی دستان پاک: ناجی زندگی که روز شنبه 15 اردیبهشت ماه (5 ماه می) در روز جهانی بهداشت دست برگزار شد؛ دکتر علیرضا نیکبخت نصرآبادی، رئیس دانشکده از ایده خلاقانه برگزاری مراسم روز جهانی دست از طرف دکتر محمد نژاد، سوپروایزر کنترل عفونت بیمارستان امام خمینی(ره) و اجرایی شدن آن برای اولین بار در دانشکده با همکاری گروه آموزشی بهداشت جامعه و پرستاری داخلی و جراحی سخن گفت.
وی با اشاره به طرح اهمیت بهداشت دست در کنترل عفونت در لیبر توسط دکتر سیملوایز در 150 سال پیش و تاثیر 80 درصدی آن در کاهش بیماری های عفونی به واسطه شستن دست سخن گفت.
وی شستن دست را نکته کلیدی در پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی دانست و گفت: ریسک ابتلا به اسهال های عفونی نیز با شستن دست 40 درصد و عفونت های تنفسی 20 درصد کاهش پیدا می کند.
دکتر نیکبخت همچنین از ابتلای 30 میلیون نفر در سال در دنیا به بیماری سپسیس اشاره کرد که شستن صحیح دست عامل کلیدی در کنترل آن است. 

دست های آلوده؛ مهم ترین علت انتقال عفونت در بیمارستان ها
دکتر برکتی نیز که پایان نامه دکتری خود را با موضوع بهداشت دست انجام داده بود به عنوان سخنران در این مراسم حضور داشت.
وی در ابتدای سخنرانی اش به احادیث و روایات در اسلام مرتبط با بهداشت دست اشاره کرد و از اهمیت توجه به آن در اسلام پرداخت.
دکتر برکتی همچنین از مرگ و میر بالغ بر 15-16 میلیون نفر در سال (هر سه ساعت یک مرگ در جهان) بر اثر عفونت های بیمارستانی خبر داد.
وی عفونت بیمارستانی را یکی از مشکلات بیمارستان ها و باعث افزایش مدت زمان بستری بیمار در بیمارستان،  افزایش هزینه درمان و افزایش مرگ و میر دانست.
او همچنین مهم ترین علت انتقال عفونت در بیمارستان ها را دست های آلوده عنوان کرد و گفت: 80 درصد عفونت ها با شستن دست ها کاهش می یابند.
دکتر برکتی نقش پرستاران و دانشجویان را نقشی مهم در کنترل عفونت دانست و از لزوم تغییر نگرش ها و استفاده از مدل های جدید تغییر رفتار سخن گفت.
وی استفاده از سایت های تعاملی، شبکه های اجتماعی، کمپین ها وتشکل های دانشجویی و استفاده از الگوهای تغییر رفتار، حساس زایی خانواده ها و مهدکودک ها، آموزش به بیمار و تنوع در آموزش از طریق استفاده از رسانه ها را از جمله راه های ایجاد تغییر نگرش و رفتار در زمینه کنترل عفونت ها برشمرد.  

دکتر سیفی: دست های کثیف؛ هزینه های انسانی خواهد داشت
دکتر آرش سیفی، استادیار دانشکده پزشکی و مسئول واحد کنترل عفونت بیمارستان امام خمینی (ره) اظهار داشت: اصل بهداشت بحث عفونت بیمارستانی و انتقال عفونت به بیماران دیگر و یا خانه است.
وی افزود: در کشورهای در حال توسعه از هر 100 بیمار به طور متوسط 10 بیمار دچار عفونت بیمارستانی می شوند. عفونت بیمارستانی مرگ و میر جدی در پی داد و از هر 4 میلیون بیمار مبتلا به عفونت 110 هزار نفر فوت می کنند.
وی آمار عفونت بیمارستانی در ایران را معادل 83 هزار و میزان مرگ و میر را شش هزار و 400 نفر عنوان کرد.
دکتر سیفی همچنین اظهار داشت: مطابق آمارهای سازمان بهداشت جهانی میزان مرگ و میر بیماران بر اثر عفونت های بیمارستانی در سال 2050 به 10 میلیون نفر در سال خواهد رسید.
وی دست های آلوده را مهم ترین علت انتقال بیماری های عفونی دانست و خاطرنشان کرد: میکروب ها اول روی بدن و محیط بیمارستان به ست منتقل می شوند و توسط دست به افراد دیگر انتقال می یابد؛ و اگر قرار است یک کار برای کنترل عفونت انجام شود؛ آن کار بهداشت دست است.
مسئول واحد کنترل عفونت بیمارستان امام خمینی (ره) بر لزوم پذیرش اهمیت بهداشت دست تاکید کرد: پذیرش بهداشت دست در دنیا هدف گذاری بالای 90 درصد شده است اما طبق آمارها این پذیرش در حال حاضر زیر 40 درصد است؛ البته این آمار متعلق به کشورهای غربی است.

انتقال90 درصدی عفونت ها از طریق دست
دکتر اسماعیل محمد نژاد، استادیار گروه آموزشی پرستاری داخلی جراحی نیز عفونت بیمارستانی را یک عارضه جانبی دانست و از انتقال آن توسط کادر بیمارستان به خانواده ها سخن گفت و ساده ترین راه جلوگیری از عفونت بیمارستانی را شستن دست ها دانست.
وی تصریح کرد: 90 درصد عفونت ها از دست انتقال می یابند و چین و چروک کف دست و بین انگشتان بیشترین عفونت را در خود جای داده اند.
دکتر محمد نژاد همچنین از برگزاری دوره های آموزشی IPC در دانشکده با همکاری دفاتر پرستاری دانشگاه، بیمارستان و سوپروایزر های کنترل عفونت بیمارستان ها،  دعوت از صاحب نظران IPC به دانشکده، برگزاری جشنواره عکاسی بهداشت دست در سال 97، راه اندازی IPC Journal، راه اندازی مرکز تحقیقات IPC و بازدید از مراکز نمونه IPC در کشور به عنوان برنامه های پیشنهادی دانشکده در سال آینده نام برد.
توضیح این که کیک روز جهانی بهداشت دست نیز به صورت نمادین در این مراسم بریده شد و به قید قرعه به 5 نفر از شرکت کنندگان هدایایی اعطا شد.

خبرنگار: شیما سادات عطری 

عکس: حسین اکبریان 

کلمات کلیدی
شیما سادات  عطری
تهیه کننده:

شیما سادات عطری