محتوای خبری دانشکده پرستاری مامایی

نشست هم‌اندیشی استادان دانشکده پرستاری و مامایی با موضوع تاریخ معاصر برگزار شد

نشست هم‌اندیشی استادان با تمرکز بر دهه ۵۰ و پهلوی دوم دوشنبه سوم اسفندماه برگزار شد.

گالری عکس

به گزارش روابط عمومی دانشکده پرستاری و مامایی، در نشست هم‌اندیشی استادان که به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه و با تمرکز بر دهه ۵۰ و پهلوی دوم دوشنبه سوم اسفندماه برگزار شد؛ دکتر شهرزاد غیاثوندیان،‌ مدیر امور آموزشی دانشگاه و مسئول هم اندیشی اساتید دانشکده پرستاری و مامایی ضمن تسلیت آغاز ایام فاطمیه به سبقه برگزاری نشست های هم اندیشی دانشکده اشاره و برگزاری این نشست بر مبنای تاریخ معاصر ایران را نیاز اعلام شده اعضای هیات علمی اعلام کرد.
وی گفت: نظرات اعضای هیات علمی دانشکده برای برگزاری نشست های هم اندیشی با موضوعات مورد نیاز گرفته شد و این نشست یکی از نشست هایی است که براساس نیاز های مورد اشاره اعضا تشکیل شده است. 
دکتر اسماعیلی، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز تمرکز اصلی این نشست را نگاهی به روابط خارجی دولت پهلوی دوم و روند شکل گیری حوزه سیاست خارجی در این مقطع را عنوان کرد.
وی ضمن مرور فضای حاکم بر نظام بین المللی و جایگاه ایران در آن دوره، تغییر رژیم حاکمیتی منطقه را دلیل برجسته بودن دهه ۵۰ در تاریخ ایران دانست.
دکتر اسماعیلی تغییر رژیم حاکمیتی منطقه را حاصل طرح دو ستونه دولت نیکسون دانست و گفت:‌ در این طرح منطقه دو ستون داشت؛ ایران و عربستان. دو ستونی که باید تعادل منطقه را حفظ می کردند. رهبری منطقه نیز با اولویت ایران در اختیار اینها بود. کلمه ژاندارم در واقع از این طرح ایجاد شد.
وی افزود: به رسمیت شناختن استقلال بحرین توسط ایران، تصرف تنب کوچک و بزرگ و ابوموسی توسط ایران،‌ جنگ های سوم اعراب و اسرائیل، بدل شدن رژیم پهلوی به کشوری پولدار نفتی، خرید سلاح توسط ایران و راه افتادن انرژی هسته ای، تاسیس نیروگاه بوشهر، حضور قوی در تعاملات منطقه ای و گسترش روابط با شوروی در همین تاریخ شکل گرفت.
دکتر اسماعیلی گفت: ایران خودش را به عنوان یک قدرت جدید منطقه ای وارد محاسبات کرد و پیمان های زیادی با شوروری بسته شد. این یک مقدار نگرانی های دولت امریکا را در پی داشت. در مصر هم به عنوان رهبر جهان عرب، آقای سادات جایگیزین جمال عبدالناصر شد.  سادات در کمتر از یک سال به یکی از دوستان صمیمی و خانوادگی محمد رضا تبدیل شد که موجب نگرانی اسرائیل شد. امریکا به خاطر مخالفت اسرائیل با برنامه هسته ای ایران مجبور شد از نیروگاه اتمی بوشهر را کنار بکشد، ایران به دنبال آلمان و افریقای جنوبی رفت.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: مهم ترین انتقاداتی که برخی از کشورهای غربی از رژیم شاه داشتند در بحث حقوق بشر بود. از سال ۵۶ شکنجه ها از زندان ها برداشته شد و احزاب فعالیت پیدا کردند.
وی همچنین نقطه آغاز سقوط رژیم شاه را فعالیت های ایران در حوزه سیاست خارجی دانست: در آبان ماه ۱۳۵۵ انتخابات ریاست جمهوری امریکا برگزار شد و آقای کارتر بر جان فورد پیروز شد در حالی که ایران برای پیروزی جان فورد هزینه زیادی کرده بود. شاه بی محابا پشت حزب جمهوری خواه قرار گرفت. با تغییر دولت جمهوری خواه به دموکرات فضای مطالبات حقوق بشری و آزادی ایجاد شد. دموکرات ها معمولا با اندیشه های نرم فضا را مدیریت می کنند.
بر اثر اتفاقاتی که افتاد ایران از حمایت صرف سیاست امریکا خارج شد و خودش را به عنوان یک قدرت منطقه ای مطرح کرد. پیروزی انقلاب اسلامی خارج از پیش بینی دولت امریکا بود. رژیم پهلوی هم حتی بعد از حوادث ۱۷ شهریور انقلاب را جدی گرفت./ق

خبرنگار: شیما سادات عطری
عکس:‌حسین اکبریان 

 

کلمات کلیدی
شیما سادات  عطری
تهیه کننده:

شیما سادات عطری