محتوای خبری دانشکده پزشکی

نهمین کارگاه دفتر راهنمای تحصیلی با موضوع « قرآن و سلامت » برگزار شد؛ دکتر نیکنام: سلامت معنوی چیزی است که بیماران از پزشکان می‌خواهند

نهمین کارگاه دفتر راهنمای تحصیلی ویژه اساتید مشاور گروه های علوم پایه دانشکده پزشکی با موضوع «قرآن و سلامت» با سخنرانی دکتر نیکنام استاد گروه ایمونولوژی، در سالن شورای دانشکده پزشکی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشکده پزشکی، این کارگاه با تدریس دکتر محمد حسین نیکنام، عضو هیات علمی گروه ایمونولوژی دانشکده پزشکی و با حضور اساتید مشاور گروه های علوم پایه در سالن شورای دانشکده پزشکی چهارشنبه 11 دی 98 در سالن شورا تشکیل شد.
دکتر نیکنام در ابتدا توضیحاتی در رابطه با ویژگی های منحصر به فرد قرآن صحبت کرد و گفت: در قرآن ابدا هیچ گونه کژی وجود ندارد. کتاب و مستندی در عالم نیست که هیچ ایرادی نداشته باشد به جز قرآن چرا که از سوی خداوند است.
وی افزود: قرآن در لفظ فصیح است، در هدایت موفق و در حجت و برهان قوی است و در تاریخ و داستان ها صادق است. داستان های قرآن هیچ کدام تخیلی نیست. برخی از این داستان ها در کتب قبلی آمده بود قرآن این کتب آسمانی را هم زنده کرد.
وی با بیان این که یکی از شروط متقین که در ابتدای سوره بقره آمده ایمان به کتب آسمانی قبلی و پیامبران پیشین است، گفت: قرآن نقشه راه برای آینده بشراست که از کجا آمده ایم به کجا خواهیم رفت و در مورد قیامت و آخرت صحبت می کند.
دکتر نیکنام تصریح کرد: قرآن از هر گزندی مصون است و خداوند خود این وعده را داده است که این ذکر از سوی ماست و خود آن را حفظ خواهیم کرد.
استاد گروه ایمونولوژی و مفسر قرآن با اشاره به موضوع قرآن و سلامت، افزود: سلامت ابعاد مختلفی دارد عموم مردم با سلامت جسم آشنایی بیشتری دارند و تنها در صورت ابتلا به مشکلات روحی در خود و یا اطرافیانشان و یا مطالعه مطالبی در مورد آن ممکن است با موضوع سلامت روان آشنایی داشته باشند.
وی یادآور شد: بشر در حوزه سلامت جسم خیلی پیشرفت کرده ولی هنوز زوایای بسیاری از سلامت روان ناشناخته است. روان سالم جسم سالم را بدنبال دارد، و می توان گفت سلامت روان بر سلامت جسم تسلط دارد.
دکتر نیکنام ادامه داد: سلامت اجتماعی از دیگر ابعاد مسئله کلان سلامت است که تامین آن به طور کلی بر عهده مسئولین جامعه است و از اهمیت زیادی برخوردار است.
عضو هیات علمی دانشکده پزشکی، تصریح کرد: نکته دیگری که اهمیت دارد سلامت معنوی است و بسیاری درباره وجود و اهمیت آن متفق القولند. این بعد از سلامت با اعتقادات انسان ارتباط مستقیم دارد، بحث سلامت معنوی اولین بار از سوی یک کشور غربی در سازمان جهانی بهداشت در سال  ۱۹۸۳ مطرح شد. در این نشست نماینده نروژ اعلام کرد که ما در نروژ همه چیز داریم اما ترس از آینده، افسردگی، الکلیسم و خودکشی فراوان است. او به سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد کرد که مطالعه ای در خصوص ابعاد سلامت از جمله سلامت معنوی انجام شود.
دکتر نیکنام با اشاره به اینکه سلامت معنوی با اعتقادات انسان و نوع نگاه او به مسائل ارتباط مستقیم دارد، گفت: آدم های معتقد آرام هستند، اگر به آنها ظلم شود تا حد معقول پاسخ می دهد و اگر به نتیجه نرسید چون به حساب و کتاب روز قیامت اعتقاد دارند آرام می شوند؛ اگر کار خوبی انجام دهند و کسی از آنها تشکر نکرد ناراحت نمی شوند چون می دانند خداوند می بیند، هر توفیقی دارند می دانند از سوی خداوند است، همه زندگی در گرو اعتقادات است.
وی خاطر نشان کرد: سلامت معنوی یک دایره بزرگ است که بقیه ابعاد سلامت را در بر میگیرد، دیدگاه اعتقادی نوع برخورد و مواجه با مسائل را متفاوت می کند، آدم حق گو، بصیر، شجاع، پر انرژی می شود نسبت به مواجه با مرگ آرام است.
دکتر نیکنام با قرائت متن و ترجمه آیه 24 سوره انفال « ای اهل ایمان، چون خدا و رسول شما را به آنچه مایه حیات ابدی شماست (یعنی ایمان) دعوت کنند اجابت کنید و بدانید که خدا در میان شخص و قلب او حایل می‌شود (و از اسرار درونی همه آگاه است) و همه به سوی او محشور خواهید شد» در تفسیر این آیه، گفت: در فرهنگ قرآنی، ایمان ملاک حیات وممات انسان ها است و ایمان است که انسان را زنده میکند.
وی با بیان این که قرآن باید جزء کوریکولوم درسی دانشجویان پزشکی باشد، تاکید کرد: پزشک ما باید سلامت معنوی داشته باشد، همه باید قرآن را بخوانند، سلامت معنوی چیزی است که بیماران از پزشکان می خواهند، رویکرد مسئولین سلامت کشور به مسئله سلامت باید دربردارنده ۴ بعد سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی باشد.
دکتر نیکنام در پایان خاطر نشان کرد: قرآن، بزرگترین ذخیره معنوی در دسترس بشر است، که باید بهترین استفاده را از آن کرد و از این ذخیره معنوی بهره برد.

خبر: مینا محمدی

مینا  محمدی
تهیه کننده:

مینا محمدی