مجموعه محتوای خبری ریاست دانشگاه

 

دومین جلسه شورای فناوری اطلاعات دانشگاه

ارتقا در فناوری اطلاعات کمک می کند تا دانشگاه علوم پزشکی تهران در تمامی حوزه ها، تغییرات اساسی پیدا کند

در دومین جلسه شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران، سند برنامه استراتژیک حوزه فناوری اطلاعات ارائه و گزارش عملکرد یکساله این حوزه مطرح شد.

شورای فناوری اطلاعات دانشگاه

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این نشست که چهارشنبه 5 بهمن 1401 در سالن مدافعین سلامت برگزار شد، دکتر حسین قناعتی، رئیس دانشگاه، «برنامه محوربودن» را از نقاط قوت دانشگاه خواند و گفت: خدا را شاکریم که در حوزه های مختلف برنامه محور پیش رفتیم و توانستیم مسیر حرکت و پیشرفت ها را به خوبی ترسیم کنیم. با این برنامه ریزی ها اتفاقات خوبی در حوزه های مختلف رقم خورد.
وی با اشاره به راه اندازی اولین شعبه بین الملل دانشگاه در کشور عراق گفت: دانشگاه سبطین، مرکزی بسیار پیشرفته است و اغلب آموزش های آن بر پایه فناوری بنا نهاده شده است. در کشور عراق نیز منشا اثر خوبی در حوزه سلامت و نظام سلامت شده ایم و توانستیم مدل و الگوی سلامت ایران را ارایه کنیم.
رئیس دانشگاه، انتخاب نیروی انسانی شایسته را در رشد و پیشرفت، موثر خواند و تاکید کرد: در زمینه نیروی انسانی و مدیریتی، شایسته سالاری را مدنظر قرار داده ایم و افرادی را انتخاب کردیم که بسیار شایسته و کاردان بودند
دکتر قناعتی، به برنامه های توسعه ای در حوزه آموزش اشاره کرد و گفت: در گروه داخلی، در حال اصلاحات خوبی در آموزش هستند و توانستند تغییرات موثری در گروه داشته باشند. در رابطه با پژوهش و فناوری نیز به همین منوال در حال تغییرات هستیم. امیدوارم با راه اندازی شهر علم و دانش شهید سلیمانی بتوانیم تحول بزرگی ایجاد کنیم.
وی سپس تحولات مالی اداری به سرپرستی دکتر رحیم نیا را مثبت ارزیابی کرد و افزود: در زمینه مسائل دانشجویی نیز کارهای بسیار خوبی در حال  انجام است به نحوی که در نظر داریم به همکاران فلوشیپ در برخی از رشته ها که درخواست کمتری دارند، حقوق معادل هیات علمی پرداخت کنیم تا فراگیران برای حضور در این رشته ها تشویق شوند. در زمینه فناوری نیز، با متمرکز کردن فناورانی که سابقه و تجربه فعالیت در نظام سلامت را دارند، آنها را برای تولید فناوری تشویق کرده ایم و جهت مقالات را به سمت علم نافع و فناوری سوق داده ایم.
رئیس دانشگاه، اقدامات حوزه بهداشت را در بهبود شرایط بهداشتی مردم مناطق کم برخوردار موثر دانست و تصریح کرد: 80 مرکز بهداشت در مناطق تحت پوشش دانشگاه فعالیت می کنند که در نظر داریم آنها را مجهز کنیم. فعالیت های برخی از مناطق بهداشتی، در ارتقا و بهبود سلامت منطقه بسیار تاثیر گذار بود به عنوان مثال مرکز سراج توانسته منشا اثر بزرگی در منطقه باشد. از این رو در نظر داریم این مراکز را تقویت کنیم.
وی از مجموع تغییرات و فعالیت های صورت گرفته در دانشگاه ابراز رضایت کرد و گفت: خوشبختانه در وزارت خانه نیز از دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان دانشگاهی پیشرو نام برده می شود. تغییر در فناوری اطلاعات کمک می کند تا دانشگاه در تمامی حوزه ها، تغییرات اساسی پیدا کند.
دکتر قناعتی رشد صد پله ای دانشگاه در نظام رتبه بندی شانگهای را مهم ارزیابی کرد.
رئیس دانشگاه در ادامه، درآمدزایی و خودکفایی دانشگاه را امکان پذیر دانست و افزود: نباید به همین میزان تغییرات قانع باشیم. دانشگاه می تواند به راحتی خودکفا شود و به درآمد زایی مثبت برسد به شرطی که مدل های آن مشخص و مسیر تغییرات برای آن باز شود. در زمینه پرداخت های k درمانی مشابه خصوصی برای تمام وقت ها، در حال پیگیری آن هستیم و امیدوارم بتوانیم سقف آن را هم برداریم. فناوری اطلاعات می تواند برای گردآوری اطلاعات و عملکردهای افراد کمک کننده باشد و دست ما را برای این مانورها و محاسبات باز نگاه دارد.

ضرورت تقویت نیروهای فناوری اطلاعات

در این جلسه، دکتر سید احمد رضایی، مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه به ارائه گزارش اقدامات پرداخت و گفت: برنامه استراتژیک فناوری اطلاعات در چند ماه با حضور نمایندگان فناوری اطلاعات دانشگاه تدوین شد و در آن سه هدف کلان شامل دستیابی به نظام حاکمیت فناوری اطلاعات کاملا ساختار یافته، دستیابی به نظان ادغام یافته خدمات مبتنی بر آی تی و تسهیل نقش آفرینی بازیگران حوزه فناوری اطلاعات در داخل و خارج از دانشگاه تعریف شده است.
وی از پیشرفت برخی برنامه ها خبر داد و گفت: از بین کل برنامه ها، 46 درصد آن آغاز و تعدادی از برنامه ها به اتمام رسیده است.
دکتر رضایی، سپس به معرفی برنامه ها پرداخت و گفت: پروژه یکپارچه سازی HIS در 14 بیمارستان دانشگاه، پروژه یکپارچه سازی وب سایت بیمارستان ها، پیاده سازی برنامه نسخه نویسی الکترونیک (به عنوان دانشگاه نمونه، بیش از 95 درصد نسخ به صورت الکترونیک در آن نوشته می شود)، راه اندازی کلینیک مجازی دکتر مایکو در مراکز درمانی (در این پروژه بیمارستان روززبه و فارابی بیشترین فعالیت را داشتند) و ایجاد پرونده الکترونیک درمانگاهی در 6 بیمارستان، از جمله برنامه های در دست اجرای دانشگاه است.
مدیر آمار و فناوری دانشگاه، توسعه سامانه نوبت دهی متمرکز و یکپارچه دانشگاه، را از دیگر برنامه های حوزه آی تی خواند که می تواند وضعیت بیماران را در درمانگاه ها بسیار بهبود ببخشد و خاطر نشان کرد: تبیین و بازنگری الزامات سیستم های رجیستری، اصلاح پکس دانشگاه، راه اندازی سامانه چند منظوره نظرسنجی از دیگر برنامه های در دست اقدام است. همچنین برنامه های HIM ، SIEM و SSO سه پروژه دانشگاه در سال آتی است.
وی توانمندسازی نیروی انسانی حوزه it را از چالش ها خواند و گفت: با نیاز سنجی در این حوزه، با مشارکت معاونت توسعه کارگاه های مختلفی طراحی  و راه اندازی شده است. همچنین توسعه زیرساخت های واحدها در حال اجراست.
دکتر رضایی در ادامه پیشنهاد تبدیل مدیریت فناوری به مرکز آمار و فناوری دانشگاه را مطرح کرد و افزود: متناسب با این چارت ارتقای محیط و صف در بیمارستان ها را نیز باید بتوانیم داشته باشیم. 80 درصد نیروهای ما در بیمارستان ها در حد متوسط ارزیابی می شوند. اگر از نظر تشکیلاتی این نیروها به مرکز متصل شوند، می توانیم بر نیروهای محیطی نیز تاثیرگذاری کافی داشته باشیم.

وی جذب نیروهای فناوری اطلاعات دانشگاه در بازارهای بیرونی را از چالش ها خواند و گفت: ضرورت حمایت مالی برای نگهداشت این نیروها به خوبی احساس می شود و لازم است امکان جذب نیروهای جدید برای It ستاد فراهم شود.

شایسته دانشگاه مادر؛ الگوسازی در حوزه فناوری اطلاعات

در ادامه دکتر محمود تارا، مدیر بیمارستان الکترونیک قلب و عروق شهید رجایی و عضو شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه در اغلب دانشگاه های کشور، از نظر فناوری اطلاعات در رده 2  قرار دارند در حالی که جهان رده هفت را تجربه می کند، خاطرنشان کرد: در بحث آی تی دانشگاه ها تفاوت زیادی با هم ندارند. دانشگاه علوم پزشکی تهران در بسیاری از شاخص ها در رتبه بالایی قرار دارد اما در حوزه آی تی تفاوت چندانی با سایر دانشگاه ها ندارد.

وی ابراز امیدواری کرد تا دانشگاه علوم پزشکی تهران بتواند از سطح دو پیش روی کند و افزود: دنیای فناوری اطلاعات انتها ندارد لذا دانشگاه می تواند انتخاب کند تا در چند بخش پیشرو باشد. دانشگاه در HIS ها، پرونده یکپارچه الکترونیک و کارهای از این قبیل ورود پیدا کرده و شایسته دانشگاه علوم پزشکی تهران است که در این زمینه ها بسیار متفاوت ظاهر شود.

دکتر تارا نقش کارشناسان در توسعه سازمان ها را کلیدی خواند و تصریح کرد: در سفر به کشورهای مختلف دریافتم که ارزش کارشناسان در پیشرفت سازمان ها بسیار بالا است. کارشناس نقش اساسی و مدیران نقش حمایت کننده در برنامه ها داشتند. متاسفانه در بحث فناوری اطلاعات در کشور، به دلیل مسئله مهاجرت بار کارشناسی بسیار در حال کاهش است و باید برای آن فکر کنیم.

وی تاکید کرد: برای پیشبرد کارها در سازمان، باید بهترین برنامه نویسان، مشاوران و کارشناسان را در اختیار داشته باشد. باید 40 تا 60 درصد کارشناسان از زبده ترین افراد باشند تا بتوانید برنامه ها را با موفقیت طراحی و اجرایی و برای جذب نیروی انسانی توانمند سرمایه گذاری کنید.

دکتر تارا، رشد بودجه فناوری اطلاعات در سازمان ها را ناشی از نقش موثر آنها در پیشبرد برنامه ها دانست و تصریح کرد: در دولت ها، سهم ای تی 8 تا 12 درصد بودجه کل سازمان ها شده است در حالی که این عدد در گذشته تنها یک درصد بود. از این رو باید هم فکرهای بزرگ داشته باشیم و هم اعتبارات بزرگ برای آن در نظر بگیریم.

وی از دانشگاه علوم پزشکی تهران خواست تا در چند مسئله کلیدی شایستگی خود را به نمایش گذاشته، الگوسازی کند و افزود: راه اندازی بیمارستان بدون کاغذ و یا بیمارستان هوشمند، شایسته دانشگاه علوم پزشکی تهران است. باید در این حوزه سرمایه گذاری کنید تا تبدیل به الگوی کشور شوید.

تعریف چارت تشکیلاتی نیروهای فناوری اطلاعات در داخل بیمارستان ها
دکتر منصور فاتحی، عضو شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این نشست با اشاره به چارت پیشنهادی حوزه فناوری اطلاعات گفت: با این تشکیلات و تعداد آن موافق نیستم و پیشنهاد می کنم به جای سرمایه گذاری در تقویت و گسترش حوزه ستادی، در پی افزایش کیفیت نیروهای حوزه بیمارستانی باشید.
وی مشکل کشور را فقدان چارت تشکیلاتی نیروی فناوری اطلاعات در داخل بیمارستان ها دانست و گفت: با شناختی که از دکتر قناعتی و دانشگاه علوم پزشکی تهران دارم، می توانید با تعریف و پیاده سازی الگوی مدیریت نیروی انسانی فناوری اطلاعات در بیمارستان های این دانشگاه، مدلی را برای دانشگاه ها و بیمارستان های دیگر تعریف کنید.
دکتر فاتحی، راه اندازی پکس بیمارستانی را منوط به جذب نیروی 24 ساعته برای پشتیبانی از آن خواند و گفت: باید بررسی کنید که در دانشگاه چند نیروی کارشناس برای پکس بیمارستانی نیازمند هستید.
وی آموزش نیروی انسانی فناوری اطلاعات دانشگاه را از موارد مهم خواند و گفت: لازم است کمپین آموزشی در زمینه توانمندسازی نیروی انسانی راه اندازی کنید. اینکار در چندماه می تواند کمک زیادی به پیشرفت برنامه های دانشگاه داشته باشد چرا که افراد با دانش و مهارت کم نمی توانند به شما کمک کنند.

مدل معماری فناوری اطلاعات
دکتر ماشاءاله ترابی، مدیر روابط عمومی دانشگاه نیز در این نشست گفت: فناوری سلامت به اندازه خود نظام سلامت از گستردگی و تنوع برخوردار است و اگر نتوانیم یک معماری مناسبی در ابتدا برای آن طراحی کنیم در ادامه نمی توانیم آن را مدیریت کنیم.
وی مهم ترین اولویت در شورای فناوری اطلاعات دانشگاه را بهبود زیرساخت های فناوری اطلاعات و معماری مناسب برای نرم افزارهای کاربردی خواند و گفت: اگر بخواهیم در دو حوزه تمرکز کنیم، یکی از آنها زیر ساخت های دانشگاه علوم پزشکی تهران در حوزه فناوری اطلاعات است که مشخصا در آن ضعف داریم و دیگری معماری نرم افزارهایی که بتواند این خدمات را پوشش دهد.
مدیر روابط عمومی دانشگاه افزود: اگر بخواهیم از امکانات موجود به خوبی استفاده کنیم باید پروژه های مستقل و مرتبط تعریف کنیم. به عنوان مثال پکس دانشگاه، پروژه بسیار بزرگی است که باید متولی مشخصی داشته باشد و نیروی انسانی یکی از اجزای بسیار مهم آن است. در یکپارچه سازی وب سایت های دانشگاه نیز که از ابتدای سال آغاز شده، پس از ساعت ها فعالیت، جلسه و آموزش، به تازگی در یکی از بیمارستان های پایلوت به صورت کامل فعال شده است لذا هر پروژه وقت و انرژی بسیاری نیاز دارد. از این رو پیشنهاد می کنم شورای فناوری اطلاعات به سمت تعریف پروژه ها و واگذاری آن به مجریان حرکت کند تا برای آنها مدل معماری ایجاد شود.

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *