مجموعه محتوای خبری ریاست دانشگاه

 

با حضور استاندار، وزیر بهداشت و روسای سه دانشگاه استان تهران

نخستین مجمع سلامت استان تهران برگزار شد

نخستین مجمع ملی سلامت استان تهران، به منظور افزایش همکاری های بین بخشی در حوزه سلامت و جلب مشارکت مردمی، با حضور استاندار، فرماندار، وزیر بهداشت و روسای سه دانشگاه علوم پزشکی استان تهران در سالن همایش های رازی برگزار شد.

گالری عکس
در این مراسم که روز دوشنبه 3 اردیبهشت ماه 1397 همزمان با هفته سلامت برگزار شد؛ دکتر عباسعلی کریمی، دبیر ادواری کارگروه سلامت استان تهران و رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن تبریک اعیاد شعبانیه گفت: خرسندم که نخستین مجمع سلامت استان تهران با حمایت دکتر هاشمی وزیر بهداشت و هدایت دکتر ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت و همت بلند مهندس مقیمی، استاندار تهران و همکاری و مساعدت سه دانشگاه علوم پزشکی استان تهران تشکیل شد.
وی تشکیل نخستین مجمع سلامت استان تهران را در راستای اهمیت سلامت و تاکیدات رییس جمهور و وزیر بهداشت بر مقوله سلامت خواند و افزود: وزارت بهداشت و درمان تنها در حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد بر عوامل تعیین کننده سلامت تاثیرگذاری دارد و بیش از ٧٠ درصد این عوامل، خارج از حوزه وزارت بهداشت است. از این رو اگر بر اتفاقاتی که منجر به بیشترین میزان مرگ و میر در سنین زیر ۴۰ تا ٥٠ سال و بالای ۵۰ سال می‌ شود نگاهی بیندازیم، بیشترین عامل مرگ و میر زیر 40 سال را تصادفات رانندگی و بالای 50 سال را بیماری های قلبی و عروقی تشکیل می دهد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران، بزرگ ترین عامل مرگ و میر در کشور را تصادفات رانندگی خواند و گفت: در سال گذشته ۱۶ تا ۲۰ هزار مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی داشتیم که ۱۰ تا ۱۵ برابر این میزان مجروحین و مصدومین حوادث بودند. از این رو باید بررسی شود که تصادفات، چه هزینه هایی برای کشور دارد و تا چه میزان پیشگیری از آنها در حیطه اختیارات وزارت بهداشت است.
دکتر کریمی، با بیان اینکه ده ها عامل در بروز یک تصادف خارج از اختیارات وزارت بهداشت وجود دارد، تصریح کرد: وضعیت جاده ها، امنیت اتومبیل ها، فرهنگ، سطح سواد و آموزش رانندگی و عوامل بسیاری وجود دارد که می تواند در کاهش تصادفات موثر باشند، از این رو بهتر است بر مولفه های پیشگیری از بروز تصادف کار کنیم تا سود بیشتری ببریم.
وی سپس، بیماری های قلبی و عروقی را عامل بیشترین مرگ و میر افراد بالای 50 سال در کشور خواند و تاکید کرد: 10 آیتم در بروز بیماری های قلبی و عروقی موثر هستند که ما در برخی از آنها همچون جنس، ژنتیک و سن نقش تعیین کننده ای نداریم اما عوامل دیگری همچون فشارخون، دیابت، کلسترول بالا، مصرف الکل، دخانیات و اضافه وزن از عواملی هستند که کنترل آنها می تواند در کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی موثر باشد.
دبیر ادواری کارگروه سلامت استان تهران، افزود: بر اساس آمارهای موجود، در حدود ۳۰ درصد از مردم فشار خون دارند و بیش از ۵۰ درصد آنان نمی‌دانند که مبتلا به فشار خون هستند، در حالیکه این عوامل به راحتی قابل کنترل هستند.
وی تجربه کشورهای دیگر برای کاهش میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی را تجربه ای موفق دانست و گفت: کشور فنلاند طی ۵ سال گذشته توانسته از رتبه اول در بیماری‌ های عروق کرونر به رتبه پنجم تا ششم تنزل یابد در حالی که رتبه ایران در این زمینه سیر صعودی داشته است.
دکتر کریمی، پیشگیری و توجه به مولفه های تاثیر گذار بر سلامت را تنها راه کاهش مرگ و میر در کشور خواند و یادآور شد: اگر تمامی تخت های کشور را برای جراحی بای پس آماده و یا از استندهای گران قیمت در رگ بیماران استفاده کنیم، باز هم پاسخگوی نیازها نخواهد بود، در حالی که کنترل عوامل موثر بر سلامت، می تواند بسیار نتیجه بخش باشد.
رییس دانشگاه با بیان اینکه "سلامت مقوله ای نیست که تنها در اختیار وزارت بهداشت باشد" گفت: اگر جامعه ای سالم می خواهید، فقط با ساختن تخت بیمارستانی و افزایش اقدامات درمانی، سلامت در جامعه ایجاد نمی‌شود، بلکه باید ارگان های مختلف با برقراری ارتباط خوب با هم و با NGO ها، سطح سلامت در جامعه را افزایش دهند.
وی وضعیت سلامت استان تهران را بر خلاف تصور بسیاری از افراد بسیار نگران کننده توصیف کرد و افزود: بر خلاف اینکه بسیاری متصورند شهر تهران، از امکانات بالایی برخوردار است اما، متاسفانه فضاهایی در تهران وجود دارد که شرایط سلامت آنها از بسیاری از مناطق دور افتاده کشور بدتر است و لذا بهبود این شرایط تنها با همکاری تمامی نهادها، سازمان ها و مردم امکان پذیر خواهد بود.
رییس دانشگاه در پایان از همکاری NGO ها، خیرین و سازمانهای مردم نهادی که برخی از آنها بی نام و نشان در حوزه سلامت فعالیت می کنند، گفت: امیدوارم که با تشکیل نخستین مجمع سلامت استان تهران، بتوانیم در آینده گام های موثر تری برداریم.
 سپس پیام دکتر جواد مهجور، سرپرست دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت به مناسبت روز جهانی بهداشت قرائت شد.
در ادامه مهندس محمد حسین مقیمی، استاندار تهران و رییس نخستین مجمع سلامت استان تهران، ضمن قدردانی از وزیر بهداشت و روسای سه دانشگاه علوم پزشکی استان تهران و معاونین اجتماعی آنها، اظهار داشت: یادگرفتیم که صحت و امنیت همواره دو شاخص بسیار مهم برای هر جامعه است و برای این‌که سلامتی را در جامعه داشته باشیم، در گذشته حکیمی در شهر به همه امور بهداشت و درمان مردم می‌رسید. پس از آن کارها تخصصی شد و شاخه‌های مختلف علم پزشکی شکل گرفت و فعالیت دانشگاه‌ها، آموزش، تحقیق و درمان شد.
وی با اشاره به تخصصی شدن درمان و گسترش فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی گفت: اما هر چه پیش می‌رویم می‌بینیم که حل مشکلات درمانی بیش از همه  نیازمند  همکاری بین بخشی و جلب مشارکت مردمی است.
استاندار تهران، بهداشت را اصل و مقدم بر درمان خواند و افزود: این‌که همه دستگاه‌ها به مباحث بهداشتی و پیش‌گیری وارد شوند، کار درمان را راحت‌تر می‌کند.
مهندس مقیمی سپس بر افزایش مشارکت عامه مردم تاکید کرد و یادآور شد: مجمع سلامت استان تهران نیز به همین دو علت شکل گرفت تا همکاری بین بخشی و مشارکت مردم در بحث بهداشت و درمان محقق شود.
رییس مجمع سلامت استان تهران بیان کرد: در مجمع سلامت استان‌ها، همکاری بین بخشی مهم‌ترین موضوعی است که نیاز به توجه دارد. در شهرستان‌ها نیز این مجمع باید به ریاست فرمانداران شکل بگیرد و زمینه همکاری بین بخشی در شهرهای مختلف فراهم شود. زیرا همه دستگاه‌ها و ارگان‌ها در حل مسائل بهداشتی و درمانی نقش دارند.
وی همکاری دستگاه های اجرایی را موجب کمک به دانشگاه ها برای پرداختن به فعالیت های آموزشی و پژوهشی دانست و تصریح کرد: اگر سازمان‌های مختلف به اندازه وسع خود به مسائل بهداشت و درمان ورود کنند، وزارت بهداشت می‌تواند مسائل و مشکلات بهداشت و درمان را به صورت ریشه‌ای حل کند.
پس از آن دکتر فرشاد فرزادفر، رییس مرکز تحقیقات بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی تهران، به ارائه گزارشی از سیمای سلامت استان تهران پرداخت و گفت: با بررسی وضعیت بیماری های مغزی و قلبی به تفکیک مناطق 22 گانه شهرداری تهران، مشخص شد میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری ها در مناطق جنوبی تهران بیش از مناطق شمال شهر است. همچنین تهران شهر مستعدتری برای ابتلا به دیابت است.
وی با بیان اینکه متاسفانه فشارخون بالا، بیماری های تنفسی و حتی سرطان ها در مناطق جنوبی شهر تهران الز شیوع بیشتری برخوردار است، تصریح کرد: بر اساس بررسی های انجام شده، امکانات اجتماعی مانع از بروز بیماری ها می شود، از این رو مردمی که از امکانات اجتماعی بهتری برخوردار هستند، سلامت بیشتری دارند.
دکتر فرزادفر، تفاوت های اجتماعی و ساختار جمعیتی را موثر بر بروز بیماری ها و مرگ و میر ناشی از آنها دانست و گفت: به نظر می رسد باید مولفه های اجتماعی به گونه ای تغییر یابند که همگان به صورت یکسان از امکانات برخوردار شوند.
پس از آن حجت الاسلام ابوترابی، امام جمعه موقت تهران گفت: اگر وفاق کامل، نظم و اعتدال به معنی واقعی کلمه در جان انسان پدید آید و اگر در جامعه ای شاهد وفاق، نظم و اعتدال باشیم، می توان گفت که این جامعه، جامعه سالمی است.
وی گفت: اراده خداوند بر این است که انسانها بر قله سلامت باشند و شاید یکی از حوزه هایی که در رسیدن به سلامت مورد غفلت قرار گرفته است مسئله تولد سالم باشد از این رو، خدمات پزشکی اولین گامی که باید بردارند، این است که زمینه ساز تولد انسان سالم باشند که در اینجا نقش خانواده بسیار واضح و مبرهن است.
امام جمعه موقت تهران با اشاره به اینکه پیام مجمع سلامت آن است که ما به سمت جامعه ای برویم که در تراز بالاتری از سلامت باشد، اظهار داشت: مقوله های تولد سالم، دانش و علم، معرفت، ایمان، عمل صالح و رفاه، نقش موثری در سلامت داشته و در ارتقای سلامت جامعه تعیین کننده هستند. انسان صالح، غذای سالم تولید می کند و مدیر صالح، بستر رشد جامعه را فراهم می کند. بر همین اساس تغذیه جامعه باید به دست انسان های صالح و عالم صورت گیرد.
وی در ادامه گفت: ذات اقدس احدیت، نماد کامل سلام و سلامت است و انسان ها به هر مرتبه ای به او نزدیک شوند، در سلامت بالاتری قرار دارند. تاکید اسلام بر سلامت نهاد خانواده، تاکید بر تولد سالم و پرورش انسان سالم است. امروز در جوامع مرفه و توسعه یافته، سلامت خانواده و فرزند، به طور جدی مورد تهدید قرار گرفته است.
امام جمعه موقت تهران، با بیان اینکه سلامت جسمی افراد تنها بر عهده وزارت بهداشت نیست، یادآوری شد: نه تنها سلامت جسمی بلکه سلامت روحی، اخلاقی و خانواده سالم هم تنها بر عهده وزارت بهداشت نیست. اگر در نظام اسلامی به خوبی هدف گذاری کنیم، قطعا با برنامه ریزی دقیق به جامعه سالم دست خواهیم یافت.
پس از آن دکتر هاشمی، وزیر بهداشت گفت: اقدامات ارزشمند زیادی در طول 4 دهه گذشته در حوزه بهداشت انجام شده اما این حوزه، بین نسلی است و باید در نسل های مختلف در این حوزه، تلاش کنیم.
وزیر بهداشت با اشاره به این که در دهه پنجاه، طول عمر ایرانیان حدود 55 سال و مرگ کودکان و مادران باردار، بسیار بالا بود اما با افزایش سواد و توسعه آب و برق در مناطق مختلف کشور، شاهد افزایش طول عمر مردم بودیم، افزود: متاسفانه در دهه های گذشته، مهاجرت را به شدت افزایش داده ایم که بخشی از آن مربوط به برنامه ریزی های نادرست و بخش دیگر مربوط به عوامل محیطی و خشکسالی بوده است.
دکتر هاشمی با بیان این که دولت نمی تواند بیش از این در حوزه بهداشت و درمان هزینه کند و باید در جهت صرفه جویی در منابع و مراقبت از بیت المال تلاش کنیم البته این صرفه جویی نباید آسیبی به اقشار ضعیف جامعه وارد کند، افزود: تقاضاهای مردم در حوزه سلامت باید سازمان یافته باشد به عنوان نمونه دریافت خدمات برای افراد معتاد و پرخور که خودشان به سلامتی خود آسیب می زنند نباید رایگان باشد و هزینه درمان این افراد از جیب بقیه مردم تامین شود.
وی با اشاره به این که بر اساس اعلام دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، در این منطقه، حدود 7 میلیون نفر به دلیل هزینه های کمرشکن سلامت، زیرخط فقر می روند و این موارد در ایران هم وجود دارد، گفت: دولت و مجلس تلاش کردند تا هزینه های کمرشکن سلامت کاهش پیدا کند.
وزیر بهداشت با بیان این که در صورتی که سیاستگذاری دستگاه های اجرایی مناسب نباشد، دولت می تواند به سلامت مردم آسیب وارد کند، افزود: باید تلاش کنیم تا بار بیماریها در استان تهران کاهش پیدا کند.
دکتر هاشمی با اشاره به این که فشار خون، سکته های مغزی و قلبی و افزایش وزن و چاقی از شایع ترین مشکل مردم در کشور و تهران است و برای حل آنها، دستگاه های اجرایی و نهادهای مردمی باید برنامه داشته باشند، افزود: علیرغم تمام تلاش های حوزه بهداشت و درمان اما 55 درصد از مردم کشور، قبل از 70 سالگی جان خود را از دست می دهند و سکته های مغزی و قلبی، علت 35 درصد از مرگ مردم ایران است .
وزیر بهداشت همچنین با بیان این که بیش از 76 درصد از مردم ایران به دلیل بیماری های غیرواگیر جان خود را از دست می دهند که سکته قلبی، در راس این بیماریها قرار دارد و قابل پیشگیری است و می توان آن را به تاخیر انداخت، افزود: طول عمر ایرانیان از 55 به 75 سال افزایش یافته اما 61 سال از زندگی مردم ایران، زندگی سالم است و سایر سالهای زندگی مردم، با معلولیت همراه است .
وزیر بهداشت در بخشی از سخنان خود با بیان این که مردم به اجتماعی شدن سلامت کمک کنند،گفت: توسعه تخت بیمارستانی و تامین امکانات تجهیزاتی و نیروی انسانی هنر نیست بلکه باید ورودی به مراکز بهداشتی و درمانی را کاهش دهیم که این کار با خودمراقبتی مردم و اصلاح فرهنگ سلامت، امکان پذیر است.
دکتر هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که از رسانه ها به ویژه برای کمک به طرح تحول سلامت، تشکر می کنم و رسانه ها، در حوزه پیشگیری از بیماریها می توانند نقش مهمی داشته باشند، افزود: نقش رسانه ها در پیشگیری از بیماریها در کشور پررنگ تر شود البته همه ما در صحبت ها، بشارت ها و هشدارها باید مراقبت بیشتری کنیم.
وی همچنین گفت: سعی کنیم در ایجاد بیماری، اثرگذار نباشیم بلکه در پیشگیری از بیماریها، کمک کنیم.
وزیر بهداشت در ادامه گفت: خیلی مهم است که عوامل خطر مرگ های زودرس در کشور مانند فشارخون، چربی و قندخون، اضافه وزن، چاقی، کم تحرکی، مصرف بالای نمک، شکر و روغن، سیگار، مواد مخدر و الکل را کاهش دهیم.
دکتر هاشمی با اشاره به این که در دولت باید همکاری های بین بخشی تقویت شود چرا که دولت می تواند در مواردی مانند آلودگی هوا و ریزگردها، اولین عامل آسیب زننده به سلامت مردم باشد، افزود: شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در دولت یازدهم، پس از چندین سال احیا شد و انتظار داریم که مجامع سلامت استانی برگزار شود و سلامت، در اولویت برنامه های استانداران قرار داشته باشد.
وی در ادامه افزود: سازمان برنامه و بودجه به تاکید رییس جمهور مبنی بر اولویت داشتن سلامت بعد از حقوق و یارانه، توجه داشته باشد تا در سال 97، کوتاهی رخ ندهد.
 وزیر بهداشت در ادامه گفت: مطالبه گری ما در قالب سفیران سلامت و شوراهای محلات، شهرها تکرار شود و فقط متوجه دولت و مجلس نباشد.
دکتر هاشمی با بیان این که از بین بردن فرهنگ یک ملت کار دشواری نیست و ظرف چندماه می توان فرهنگ چند صد ساله را از بین برد اما ساخت فرهنگ، بسیار دشوار و نیازمند دهه ها زمان است، افزود: از اینکه مردم به سلامت خود توجه دارند و به دنبال انرژی های منفی نیستند و سلامت در قالب کمپین توسط افراد و نهادهای اثرگذار، تبلیغ می شود، تشکر می کنم.
وزیر بهداشت با اشاره به این که از نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی انتظار داریم که بیش از گذشته به حوزه بهداشت و درمان تهران، توجه کنند چراکه این حوزه، یکی از مهمترین وظایف آنها است، افزود: اگر نمایندگان استان تهران به حوزه بهداشت و درمان کمک کنند، شهرداری تهران هم در این حوزه مشارکت خوبی خواهد داشت و امیدواریم که شهرداری نگاه مهربانانه تری به مردم تهران در حوزه سلامت داشته باشد.
لازم به ذکر است در این مراسم، از برخی خیرین و فعالان حوزه سلامت با اهدای لوح، تقدیر شد.

خبرنگار: نسیم قرائیان
عکس: جمشید ربیعی

تهیه کننده: