مجموعه محتوای خبری ریاست دانشگاه

 

گزارش مرکز ملی مطالعات اعتیاد در نشست هیئت‌رئیسه دانشگاه

دکتر کریمی بر برقراری ارتباط قوی مراکز تحقیقاتی با هیئت‌رئیسه دانشگاه تأکید کرد

در نشست هیئت‌رئیسه دانشگاه، فعالیت‌های مرکز ملی مطالعات اعتیاد بررسی و انتظارات دانشگاه از این مرکز مطرح شد.

گالری عکس
در نشست هیئت‌رئیسه دانشگاه که 18 آبان 99 در سالن شورای حکیم برگزار شد، دکتر عباسعلی کریمی، رئیس دانشگاه، با اشاره به روند هیئت‌رئیسه در دعوت از گروه‌های آموزشی و مراکز تحقیقاتی گفت: تاکنون شماری از مراکز تحقیقاتی و گروه‌های آموزشی، در هیئت‌رئیسه گزارش داده‌اند، و نتایج خوبی از آن حاصل‌شده است؛ به‌طوری‌که هم هیئت‌رئیسه با فعالیت‌ها و چالش‌های گروه‌ها و مراکز آشنا شده، و هم آن‌ها در جریان انتظارات دانشگاه قرارگرفته‌اند.

دانشگاه امروز، پاسخگو به نیاز جامعه

دکتر کریمی دانشگاه امروز را دانشگاهی پاسخگو و در راستای حل مشکلات جامعه دانست و گفت: در این چهار سال، بارها در سخنانم به رئیس‌جمهور بیان کردم به دانشگاه تکیه کنید، از دانشگاه سؤال بپرسید و راه‌حل بخواهید. این همان کاری است که رئیس‌جمهور، در مورد سیل، از دانشگاه تهران خواستند مطالعاتی را انجام دهد و همکاران دانشکده بهداشت هم در آن مشارکت کردند. درواقع کشوری که به دانشگاهش اهمیت ندهد پیشرفت نمی‌کند.

اهمیت مطالعات اعتیاد در کشور

رئیس دانشگاه، با اشاره به اهمیت مرکز ملی مطالعات اعتیاد، اعتیاد را مشکل ریشه‌دار و قدیمی در کشور بیان کرد و گفت: این مرکز جزء گروه‌هایی بود که باید زودتر به هیئت‌رئیسه دعوت می‌شد؛ ولی برنامه‌های دانشگاه و شرایط کنونی کشور در همه‌گیری کووید 19، باعث شد این جلسه به تأخیر بی‌افتد.

دغدغه توجه به امر آموزش و پژوهش

دکتر کریمی برگزاری این نشست را نشان‌دهنده اهمیت آموزش و پژوهش در دانشگاه دانست و خطاب به دکتر رحیمی‌موقر گفت: اینکه در موج سوم همه‌گیری کووید 19، از شما خواسته شد گزارش فعالیت‌های مرکز ملی مطالعات اعتیاد را ارائه دهید، نشان‌دهنده دغدغه هیئت‌رئیسه در انجام وظایف اصلی دانشگاه است و تأکید دارد که نباید  از امر آموزش و پژوهش و خدمات، غافل بمانیم.

نگاه مثبت دانشگاه به عملکرد مرکز ملی مطالعات اعتیاد

رئیس دانشگاه با قدردانی از تلاش‌های دکتر رحیمی‌موقر در مرکز ملی مطالعات گفت: مراکز تحقیقاتی، یکی از محل‌های تلاقی دانشگاه و پاسخگو به حل مشکلات هستند. مرکز ملی مطالعات اعتیاد باتوجه به ظرفیت، محدودیت منابع و نیروی انسانی، کارهای خوبی انجام داده است و امیدواریم پس‌ازاین جلسه نیز انرژی‌تان مضاعف شود و بدانید که نگاه دانشگاه، نسبت به عملکرد شما مثبت است.

دانشگاه، خواستگاه و محل پرورش سرمایه‌های انسانی  

دکتر کریمی دانشگاه را خواستگاه و محل پرورش سرمایه‌های انسانی و مراکز تحقیقاتی دانست و گفت: گاهی مراکز تصور می‌کنند هرچه بزرگ‌تر و از دانشگاه جدا شوند، بیشتر رشد می‌کنند، درحالی‌که این‌گونه نیست. چراکه دانشگاه تهران، مادر و بزرگ‌تر همه‌ی ماست. همان‌گونه که هیچ‌کدام از ما مادر خود را کنار نمی‌گذاریم، این اتصال به دانشگاه نیز باید برقرار باشد.

تأکید بر ارائه نظام‌مند گزارش تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی به دانشگاه 

رئیس دانشگاه در تکمیل این بخش از سخنان خود تأکید کرد: باوجود حجم بسیار کاری که در مراکز تحقیقاتی انجام می‌شود؛ لازم است گزارش اجمالی از تولیدات علمی و نتایج مطالعات، به‌صورت نظام‌مند، پیش از ارائه به سایر نهادها، ابتدا به دانشگاه ارسال شود. معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه نیز باید سازوکار آن را فراهم کند.  مرکز ملی مطالعات اعتیاد فعالیت‌های بسیاری را در حوزه‌های مختلف ازجمله حوزه دانشجویی انجام داده، که لازم است ارتباط آن با هیئت‌رئیسه دانشگاه، بیشتر شود.   

تأکید بر برقراری ارتباط بیشتر مراکز تحقیقاتی با هیئت‌رئیسه دانشگاه 

دکتر کریمی در پایان سخنان خود بار دیگر از تلاش‌های دکتر رحیمی‌موقر قدردانی کرد و گفت: پیام این جلسه به شما، برقراری ارتباط قوی‌تر با هیئت‌رئیسه  دانشگاه است. اطلاع از فعالیت مرکز، باعث می‌شود قضاوت هیئت‌رئیسه از عملکرد شما درست باشد و از شما حمایت بیشتری صورت گیرد.

دکتر رحیمی‌موقر و تشریح عملکرد مرکز ملی مطالعات اعتیاد

 در ادامه، دکتر آفرین رحیمی‌موقر رئیس مرکز ملی مطالعات اعتیاد، به چگونگی راه‌اندازی مرکز ملی مطالعات ایران اشاره کرد و گفت: در سال 1380 در ستاد مبارزه با مواد مخدر تصویب شد مرکز ملی مطالعات اعتیاد در دانشگاه راه‌اندازی شود، و این مرکز در سال 1382 تأسیس شد.
دکتر رحیمی‌موقر با اشاره به رسالت‌های مرکز ملی مطالعات اعتیاد گفت: کاهش بار اعتیاد از طریق تولید و توزیع علم و همچنین کمک به تولید و رشد دانش جهانی در زمینه اعتیاد، دو رسالت اصلی این مرکز است.
رئیس مرکز ملی مطالعات اعتیاد، پژوهش، تولید محتوای آموزش تخصصی و ایجاد ظرفیت‌های آموزشی در کشور، ارائه مشاوره به سیاست‌گذاران و درمان اعتیاد و خدمات آزمایشگاهی را ازجمله وظایف اصلی این مرکز برشمرد و گفت: فعالیت‌های بین‌المللی مهمی در این مرکز انجام می‌شود و مسئولان و سیاست‌گذاران حوزه اعتیاد کشورهای منطقه، اروپا و آسیای شرقی به ما مراجعه می‌کنند.
دکتر رحیمی‌موقر با اشاره به چند نمونه از مطالعات مهم انجام‌شده  گفت: پیمایش ملی سلامت روان و سوءمصرف مواد، در سال 1390 انجام شد؛ که طرح جامعی بود و شیوع، شدت و هزینه بیماری و نحوه استفاده از خدمات را بررسی می‌کرد. این مطالعه قرار بود امسال هم تکرار شود که به شرایط کرونا برخوردیم و امیدواریم بتوانیم اطلاعات آن را به‌روز کنیم.
وی در توضیح راه‌اندازی کوهورت جوانان در ایران گفت: این کوهورت بخشی از کوهورت پرشین با 12 هزار حجم نمونه است که در آن اختلالات روان‌پزشکی ازجمله اختلال مصرف مواد  بررسی می‌شود.
دکتر رحیمی‌موقر درمان دادگاه‌مدار را از تازه‌ترین فعالیت‌های این مرکز برشمرد و گفت: این درمان با حکم قاضی و برای معتادانی که دستگیر شده‌اند به‌صورت پایلوت ارائه می‌شود.
وی یکی از دلایل اهمیت مطالعات اعتیاد در کشور را افزایش مصرف هروئین و تزریق آن و درنتیجه شیوع HIV  در سال‌های گذشته دانست و گفت: این مطالعه نشان داد  25 درصد معتادان تزریقی کشور HIV دارند و با کمک این مطالعات و انجام مداخلات لازم، شمار معتادان تزریقی، کاهش چشمگیری پیدا کرد.
وی با اشاره به مطالعه بر روی جوانان گفت: نتایج این مطالعه که به‌صورت دوره‌ای انجام می‌شود نشان می‌دهد در یکی دوسال گذشته شیوع مصرف الکل و حشیش در جوانان، افزایش‌یافته است.
دکتر رحیمی‌موقر پیشگیری و تدوین راهنماهای درمانی متعدد برای وزارت بهداشت را از دیگر اقدامات مرکز ملی مطالعات اعتیاد دانست و گفت: درحال حاضر مهم‌ترین گروه سنی ما جوانان هستند. باتوجه به رسالتی که این مرکز برعهده دارد بسته‌ی آموزشی را برای دبیرستان‌ها تهیه کردیم که متأسفانه آموزش‌وپرورش اجازه توزیع آن را نمی‌دهد. براساس اصول پیشگیری، حدود 2 سال زودتر از متوسط سن شیوع مصرف باید اقدامات پیشگیرانه انجام شود. درحال حاضر متوسط سن شیوع مصرف در کشورمان 22 سالگی است، و در بعضی مناطق پرخطر، این سن پایین‌تر است و لازم است این آموزش‌ها پیش از باز شدن چشم و گوش جوانان و احیاناً اولین مصرف انجام شود.
رئیس مرکز ملی مطالعات اعتیاد با اشاره به فعالیت کلینیک‌های درمانی در این مرکز گفت: تمامی خدمات درمانی، مبتنی بر شواهد علمی در این مرکز انجام می‌شود و هدف آن استفاده از تجربه بالینی در تدوین پروتکل‌های درمانی و ارائه آموزش است.
در ادامه نشست، هریک از اعضای هیئت‌رئیسه به بیان دیدگاه‌ها و نظرات خود پرداختند.

سمیرا  کرمی
تهیه کننده:

سمیرا کرمی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *