مجموعه محتوای خبری ریاست دانشگاه

 

نشست صمیمی رئيس دانشگاه با سرآمدان پژوهش و فن‌آوری دانشگاه

دکتر کریمی: به اساتید دانشگاه باید اعتماد کنیم

به همت معاونت پژوهشی دانشگاه و به بهانه گرامی داشت هفته پژوهش، جمعی از سرآمدان حوزه پژوهش و فنآوری دانشگاه با رییس دانشگاه دیدار و از نزدیک به بیان دغدغه ها و نقطه نظرات خود پرداختند.

گالری عکس

در نشست صمیمی رئيس دانشگاه با سرآمدان پژوهش و فن‌آوری دانشگاه که روز دوشنبه 27 آذر 96 برگزار شد، ابتدا دکتر صحراییان، گفت: در مدتی که مسئولیت پژوهشی را بر عهده گرفتم، اقدام به گردآوری اطلاعات پژوهشی در بیمارستان های مختلف از جمله مرکز قلب کردم لذا دریافتم که این مرکز چه از لحاظ ثبت اطلاعات، و چه از لحاظ آینده نگری برای پژوهش، یکی از بهترین سانترهای دارای زیر ساخت برای پژوهش است و شاید خیلی از پژوهشگران ما دکتر کریمی را فردی بالینی بدانند و با این نگاه ایشان آشنا نباشند. امیدوارم این نگاه همچنان در دانشگاه ادامه پیدا کند.
وی سپس به ارائه گزارشی از وضعيت پژوهش و فن‌آوری در دانشگاه پرداخت و تصریح کرد: خوشبختانه مقالات دانشگاه در بانک اطلاعاتی Scopus روند روبه‌رشد داشته به نحوی که امروز مقالات دانشگاه علوم پزشکی تهران به بیش از 5 هزار مقاله در سال می رسد. همچنین تعداد مقالات دانشگاه در ISI نیز از مرز 7 هزار مقاله در سال افزایش یافته است.
دکتر صحراییان H-Index بالای 15 را ملاک وزارت بهداشت برای سرآمدی در پژوهش عنوان کرد و افزود: بیش از 180 عضو هیئت‌علمی دانشگاه دارای H-Index بالای 15 هستند و به عبارت دیگر، یک سوم سرآمدان علوم پزشکی کشور، از دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند.
معاون پژوهشی دانشگاه، حضور تعداد زیادی از نیروی خبره در حوزه پژوهش را موجب سنگینی مسئولیت دانشگاه خواند و اظهار داشت: از لحاظ توزيع پژوهشگران پراستناد کشور نیز در حدود 50 درصد از آنها در دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران قرار دارند.
وی به برتری دانشگاه علوم پزشکی تهران در بین دانشگاه‌های تیپ 1 اشاره کرد و گفت: اکنون دانشگاه با H-Index حدود 135 و 40 هزار و 800 مقاله با بیش از 351 هزار استناد در رتبه نخست ایستاده و این در حالی است که فاصله مناسب با دانشگاه بعدی خود دارد.
دکتر صحراییان سپس با اشاره به نتایج ارزشیابی وزارت بهداشت در سال 95 تصریح کرد: دانشگاه علوم پزشکی تهران در تولید علم، تقریبا از دانشگاه دوم پیش تر بوده و در زیر ساخت ها نیز رتبه نخست را از آن خود کرده است.
وی افزود: رتبه جهانی دانشگاه‌ علوم پزشکی‌ تهران در نظام رتبه بندي ESI در November سال 2017 براساس تعداد استنادات مقالات پراستناد در حدود 706 بوده است.
معاون پژوهشی دانشگاه، سپس به رتبه دانشگاه‌ علوم پزشکی‌ تهران از نظر تعدد واحدهای فناور دانش بنیان مستقر در مرکز رشد اشاره کرد و گفت: از نظر تعداد واحدهای فناور دانش بنیان مستقر در مرکز رشد، دانشگاه رتبه بسیار خوبی نسبت به دیگر مراکز دارد اما می توانیم با همکاری اساتید این جایگاه را ارتقا دهیم.
وی در پایان بر هدفمندی پژوهش برای سالهای آینده تاکید کرد و گفت: حل مسئله و پاسخ به نیازهای جامعه و همچنین خلق ثروت از دانش، دو هدف گذاری مهم دانشگاه در 4 سال آینده خواهد بود.
در ادامه پژوهشگران سرآمد دانشگاه به بیان دیدگاه ها و نقطه نظرات خود پرداختند.
دکتر عبداللهی، به بیان مشکلات پایان نامه ها پرداخت و خواستار همکاری در رفع آنها شد.
دکتر معین، بر ضرورت انجام پژوهش هدفمند در بیماری های غیر واگیر تاکید کرد و آن را از اولویت ها خواند.
دکتر کبریایی زاده، بر ایجاد مدل مناسب مدیریتی در دانشگاه تاکید کرد.
دکتر دهپور، به رسالت دانشگاه و هویت افراد در دانشگاه اشاره کرد و خواستار برقراری ارتباط دوسویه میان علوم پایه و بالین شد.
دکتر سرکار، بر ضرورت جذب منابع از بیرون دانشگاه تاکید کرد و خواستار هدفگذاری دانشگاه در ارتقاء رتبه جهانی شد.
دکتر امانلو، بر ضرورت بهبود منابع پژوهش تاکید کرد.
دکتر آقا محمدی، با اشاره به مدل جذب دانشجو، خواستار تغییر رویکرد دانشگاه به سمت راه اندازی رشته های فوق تخصصی شد.
دکتر محوی، خواستار ایجاد تسهیلات برای سفر های خارجی اعضای هیات علمی شد.
دکترآی، به چالش های جذب دانشجویان PhD و مشکلات سنی آنها در هنگام جذب اشاره کرد.
دکتر نیما رضایی، خواستار احترام بیشتر به محققین و توزیع مناسب بودجه های پژوهشی شد.
دکتر رکن، به بیان خاطرات خود در کرمان و مشکلات پژوهش در آن سالها پرداخت و خواستار نگاه امیدوارانه به رشد پژوهش در دانشگاه شد.
سپس دکتر کریمی، رییس دانشگاه، به سخنان خود در مراسم آغاز سال تحصیلی با حضور رییس جمهور اشاره کرد و گفت: در آن مراسم عنوان کردم که همانگونه که وقتی بدن در شوک می رود خون را به سمت مغز می کشد تا ارگان های حیاتی آسیب نبیند و اگر بیش از سه دقیقه خون به مغز نرسد اندام های حیاتی آن آسیب می بیند، لذا از رییس جمهور خواستم تا نگذارد که دانشگاه در شوک وارد شود و به آن آسیب برسد چرا که دانشگاه مغز کشور است و باید توجهمان به دانشگاه باشد.
وی همچنین اعتماد نظام به اساتید را از دیگر خواسته های مطرح شده به رییس جمهور خواند و گفت: ما نیز در دانشگاه باید به اساتید اعتماد کنیم. سعی کرده ام تا معاونین، روسای دانشکده ها و بیمارستان ها را از افرادی انتخاب نمایم که با مشکلات حوزه به خوبی آشنا باشند. البته اکثر مسائل و مشکلاتی که دوستان در حوزه پژوهش مطرح کردند درست است اما از سرآمدان حوزه پژوهش انتظار می رود که به مسائل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و مدیریتی کشور قدری عمیق تر بیاندیشند و به محدودیت ها توجه نمایند.
رییس دانشگاه، انتخاب دکتر صحراییان را در راستای تسهیل شرایط و ارتباطات دانست و گفت: از دکتر خواسته ام که ارتباطات اساتید را با حوزه معاونت پژوهش تسهیل کنند و حرمت اساتید در این حوزه حفظ شود. در شان دانشگاه علوم پزشکی تهران نیست که درگیر برخی از مسائل حاشیه ای شود، دکتر صحراییان نیز تا انجا که بنده اطلاع دارم با همین رویکرد کار خود را آغاز کرده و امیدوارم دیگر شاهد مسائلی از این دست نباشیم.
دکتر کریمی، مسئله کم پولی را دغدغه اصلی کشور نداست و تصریح کرد: اعتقادم بر این است که اگر چه کمبود منابع وجود دارد اما گاهی بی تدبیری بیشتر از بی پولی کشور را رنج می دهد. معتقدم مدیران در شرایط کمبود منابع باید توانا تر و بهتر عمل کنند وگرنه مدیریت پول زیاد، کار چندان دشواری نیست.
وی خاطر نشان کرد: در زمان کمبودهاست که مدیریت نقش و شکل خود را نشان می دهد لذا من امیدوارم این اتفاق در دانشگاه رخ دهد و بتوانیم با همین پول کم، محصولی مناسب و کارامد تولید کنیم.
رییس دانشگاه، به طرح نکاتی همچون شیوه جذب دانشجو اشاره کرد و گفت: مدل جذب دانشجو، مدلی نیست که تنها در اختیار دانشگاه باشد بلکه عوامل مختلفی در آن تاثیر گذار است. تنها هنر ما این است که بتوانیم شرایط موجود را به خوبی مدیریت کنیم.
دکتر کریمی در ادامه افزود: البته شما سرآمدان پژوهش هستید و به خاطر داشته باشید که سنگ بنای بسیاری از فعالیت ها در گذشته از جانب خودمان بنا نهاده شده و ما عوامل اجرایی بسیاری از این فعالیت ها بوده ایم. چشممان را بر این واقعیت که ما این مجموعه را ساختیم نبندیم. از این رو نباید از فرد انتقاد کنیم و خود نیز مسئول بسیاری از این اقدامات و روشها بوده ایم.
رییس دانشگاه با بیان اینکه 'هر فردی باید گذشته و عملکرد خود را بررسی کند'، یادآور شد: بنده روزگاری مسئول بیمارستان قلب بودم و سعی کردم مرکز تحقیقاتی با امکانات و ساختمانی جدا راه اندازی کنم. همچنین بانک های اطلاعاتی متعددی که در کشور بی نظیر است در مرکز ایجاد کردم. این مسئله را نیز سالها قبل هنگام شرکت در کنگره علمی در خارج از کشور دیده بودم. پس از بازگشت به ایران در مرکز قلب، تمامی اطلاعات مربوط به بیمار و اقدامات درمانی آنها را در سامانه ای ثبت کردیم. اکنون صدها مقاله از مرکز قلب منتشر می شود و این در حالی است که از افراد خواستم تا اسم مرا در مقالات نگذارند. از این رو مقداری از این موارد به عملکرد افراد بازمی گردد که تا زمانی که در هر حوزه هستیم چگونه باید رفتار کنیم. در واقع تضاد منافع را شما باید تعریف کنید چرا که این مسئله از لایه های بسیار پیچیده ای برخوردار است.
وی سپس از همگان خواست تا گذشته را رها کرده و برای آینده برنامه ریزی نمایند و تاکید کرد: معتقدم آدمها باید نقششان را خوب عمل کنند و اگر امروز در جایی مسئول شده اند لذا وقف آنجا هستند. باید بدانیم که پست ها و موقعیت ها در دانشگاه، برای آب و نان نیست بلکه موقعیتی برای خدمت است. قطعا آینده در مورد عملکرد ما قضاوت خواهد کرد همانگونه که ما الان در مورد بسیاری از افراد قضاوت می کنیم. تاریخ را نمی توان مخدوش کرد. افرادی که تاریخ را نمی دانند و نمی خوانند و یا بد می خوانند، قضاوتشان نسبت به اکنون و آینده درست نخواهد بود. از این رو اگر گذشته دانشگاه و زحمات افرادی که سالها قبل کشیدند را نبینیم نمی توانیم به آینده بهتر برسیم.
دکتر کریمی، افزود: دکتر صحراییان از جنس و از ژن پژوهش است و با بسیاری از مشکلات این حوزه آشناست. نه اینکه مسئولین قبلی اشکال داشتند، بلکه هر کدام زحمت خود را کشیدند و در محدوده فکری و زمانی به گونه ای حرکت کردیم که دانشگاه اکنون به این جایگاه رسیده است. اگر به 166 سال قبل و راه اندازی دارالفنون توسط امیرکبیر نگاه کنیم، در ان شرایط راه اندازی دارالفنون تنها برگ برنده دوره قاجار است چرا که آن مدرسه مبنای این دانشگاه شد. این دانشگاه در طول 166 سال حاصل زحمات بسیاری از افراد است.
رییس دانشگاه، زمان مدیریت را بسیار محدود خواند و گفت: زمان به سرعت می گذرد، لذا به دانشگاه به گونه ای دیگر نگاه کنید و پژوهش های مورد نیاز کشور را پیگیری کنید. خدا می داند که با این مدیریت های لرزان، تا چه زمان دیگری بتوانیم در خدمت باشیم اما کمک کنید تا در این مدت محدود، میان همکاران علوم پایه، بالینی، فناوری و صنعت ارتباط مناسبی برقرار کنیم تا منجر به نتیجه مطلوب برای کشور شود. از دکتر صحراییان نیز می خواهم کمک نمایند تا ارتباط نقطه چینی اساتید با دانشگاه تبدیل به خطی شود و البته بیشتر معتقد به ارتباطات دلی هستم به گونه ای که افراد با علاقمندی در این حوزه کار کنند.

خبر: نسیم قرائیان، نسیم اخگر
عکس: جمشید ربیعی

کلمات کلیدی
تهیه کننده: