مجموعه محتوای خبری ریاست دانشگاه

 

بررسی مسائل حوزه بهداشت در هیئت‌رئیسه دانشگاه

دکتر کریمی: خدمت ناب و اصلی همانی است که همکاران حوزه بهداشت ارائه می‌دهند

در نشست هیئت‌رئیسه دانشگاه، برنامه و چالش‌های پیش روی شبکه‌های بهداشت و درمان شهرستان‌های ری و اسلامشهر و مرکز بهداشت جنوب تهران بررسی شد.

گالری عکس
در این نشست که روز یکشنبه 7 بهمن‌ماه 97 در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، ابتدا دکتر دلاوری معاون بهداشت دانشگاه، به بیان گستره فعالیت حوزه بهداشت پرداخت و گفت: حدود 650 فعالیت در شبکه‌های بهداشت و درمان دانشگاه انجام می‌شود که بالاترین میزان فعالیت در حوزه دانشگاه است و در این نشست بخشی از این فعالیت‌ها را معرفی می‌کنیم.
شبکه بهداشت شهرری و گستره فعالیت آن
سپس دکتر تاجیک مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری، به تشریح فعالیت‌های این حوزه پرداخت و گفت: شهرری در مقایسه با سایر شهرستان‌های تهران وسعت و پراکندگی جمعیت قابل‌توجهی دارد و شبکه بهداشت و درمان این منطقه به جمعیتی بالغ‌بر 940 هزار نفر که بیشتر از جمعیت شش استان کشور است خدمت ارائه می‌دهد.
وی با اشاره به وضعیت موجود منطقه تحت پوشش این شبکه گفت:  بیش از 24 هزار اماکن تحت نظارت بهداشت محیط، بیش از 14 هزار اماکن صنعتی و خدماتی تحت نظارت بهداشت حرفه‌ای، 961 اماکن بخش خصوصی مرتبط با سلامت تحت پوشش واحد نظارت بر درمان و 4 واحد بیمارستان و 157 هزار دانش‌آموز تحت پوشش خدمات شبکه بهداشت و درمان ری قرار دارند.
دکتر تاجیک به تشریح چالش‌های ارائه خدمت در شهرری پرداخت و گفت: افزون بر جغرافیای وسیع شهرستان، فرودگاه بین‌المللی امام خمینی، آبیاری نامناسب مزارع، ورود روزانه 7 هزار تن زباله به مرکز دفن زباله آرادکوه، کیفیت آب شرب روستایی، صنایع آلاینده، وجود ندامتگاه‌ها، پالایشگاه و خطوط انتقال نفت و گاز، اتباع خارجی و حاشیه‌نشینی ازجمله مسائلی است که در این منطقه با آن مواجه هستیم.
وی با اشاره به ساختار شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری و نیروهای شاغل در آن گفت: خدمات پزشکی، روان‌پزشکی، تغذیه، بهداشت محیط و حرفه‌ای و دندانپزشکی و... به مراجعه‌کنندگان ارائه می‌شود. پس از اجرای طرح تحول سلامت و افزایش کیفیت خدمات، شمار مراجعه به واحدهای ارائه‌دهنده خدمت از 400 هزار نفر در سال 93 به یک‌میلیون 300 هزار نفر در سال 97 رسیده است.
مرکز بهداشت جنوب و خدمات ویژه آن
سپس دکتر قیوم زاده رییس مرکز بهداشت جنوب تهران، به تشریح وسعت جغرافیایی و گستره فعالیت‌های این مرکز پرداخت و گفت: مرکز بهداشت جنوب به جمعیتی بالغ‌بر یک‌میلیون و 500 هزار نفر در مساحتی به وسعت بیش از 32 هزار هکتار، در قالب 106 پایگاه سلامت شهری و روستایی، 33 مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی و 4 خانه بهداشت، خدمت‌رسانی می‌کند.
وی با اشاره به خدمات ویژه‌ای که در این مرکز ارائه می‌شود افزود: متادون تراپی، مشاوره‌های رفتاری، ازدواج و جوانان، سلامت روان جامعه نگر و آموزش زایمان فیزیولوژیک و... ازجمله خدمات ویژه‌ای است که در منطقه جنوب تهران ارائه می‌شود.
دکتر قیوم زاده پس از بیان اقدامات و اولویت‌های عمرانی این مرکز، به فعالیت‌های آموزشی آن اشاره کرد و گفت: در راستای سیاست آموزشی شدن شبکه‌ها، دستیاران کودکان و پزشک خانواده، دانشجویان پزشکی اجتماعی، پرستاری و مامایی دوره کارآموزی و کارورزی خود را در واحدهای تحت پوشش مرکز بهداشت جنوب می‌گذرانند و تاکنون 75 پایان‌نامه و 13 طرح تحقیقاتی ارائه‌ داده اند.
رییس مرکز بهداشت جنوب تهران، در بخش دیگری از سخنان به چالش‌های این مرکز اشاره کرد و گفت: کمبود بودجه، نیروی انسانی و فضای فیزیکی از مهم‌ترین مسائلی است که برای توسعه فعالیت‌های مرکز با آن مواجهیم.
شبکه بهداشت اسلامشهر و وسعت خدمت آن
پس‌ازآن دکتر سلمانی مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان اسلامشهر، به تشریح فعالیت‌های این مرکز پرداخت و گفت: شهرستان اسلامشهر با مساحت 195 کیلومترمربع با جمعیتی بالغ‌بر 563 هزار نفر در جنوب غرب تهران واقع‌شده است. این شهرستان  12 درصد جمعیت استان تهران را به خود اختصاص می‌دهد.
وی با اشاره به ساختار شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر گفت: 14 مرکز خدمات جامع سلامت شهری، 5 مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، 25 پایگاه سلامت شهری، 13 خانه بهداشت، مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری و کلینیک ترک اعتیاد در این شبکه فعالیت دارند.
دکتر سلمانی با اشاره به افزایش مراجعه به واحدهای بهداشتی درمانی شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر گفت: شمار مراجعه به واحدهای بهداشتی و درمانی از بیش از 314 هزار نفر در سال 92 به بیش از 568 هزار نفر در9 ماه اول امسال رسیده است. در واحد سلامت دهان و دندان نیز با توجه به راه‌اندازی کلینیک‌های دندانپزشکی مجهز، شمار مراجعه از 35 هزار نفر در سال 92، پیش‌بینی می‌شود به 90 هزار نفر تا پایان امسال برسد.
مدیر مرکز بهداشت و درمان اسلامشهر در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی این مرکز اشاره کرد و گفت: دانشجویان رشته‌های پزشکی، پرستاری، مامایی و تغذیه بخشی از دوره آموزشی خود را در مراکز و خانه‌های بهداشت اسلامشهر می‌گذرانند. همچنین براساس تفاهمی که با دانشکده بهداشت داشتیم قرار است یک پایگاه تحقیقاتی در اسلامشهر ایجاد شود.
در ادامه، هریک از اعضای هیئت‌رئیسه به بیان دیدگاه‌های خود در توسعه فعالیت‌های این سه مرکز پرداختند.
تعامل و درک متقابل؛ راه‌حل مسائل
دکتر کریمی رییس دانشگاه نیز ضمن تشکر از تلاش‌هایی که در مراکز بهداشت و درمان دانشگاه صورت می‌گیرد به جمع‌بندی مباحث مطرح‌شده پرداخت و گفت: مشکلات بهداشت و درمان به‌ویژه در سطح کلان‌شهرها برکسی پوشیده نیست، بوی نامطبوع مسیر فرودگاه امام، محصولات کشاورزی آبیاری شده نامتعارف و هوای آلوده و... ازجمله مسائلی است که همگان از آن اطلاع دارند. باوجود همه این مسائل معتقدم خدمت ناب و اصلی همان کاری است که همکاران حوزه بهداشت انجام می‌دهند.
وی گزارش واحدهای تحت پوشش دانشگاه در جلسات هیئت‌رئیسه را در درک متقابل و ایجاد تعامل بیشتر مؤثر دانست و افزود: مشکلات را می‌توان با تعامل حل کرد. گزارشی که از وضعیت مناطق تحت پوشش دانشگاه ارائه شد نشان می‌دهد این مناطق نیاز به توجه و رسیدگی بیشتری دارند. دانشجویان به‌جای برگزاری اردوهای جهادی در سایر شهرها می‌توانند به مناطق محروم اطراف تهران اعزام شوند. یا در همین مناطق برای دانشجویان پزشکی دوره‌های آموزشی طراحی شود که هم آموزش ببینند و هم خدمت‌رسانی کنند. همچنین ارتباط دانشکده بهداشت و معاونت بهداشت باید بیش از این تقویت شود. همین پروژه‌های کوچک می‌تواند مؤثر باشد. نیازی نیست پروژه‌های بزرگی تعریف کنیم که بعدها نتوانیم آن‌ها را به اجرا درآوریم.
رییس دانشگاه با اشاره به اقدامات ارزشمندی که پس از اجرای طرح تحول در شبکه‌های بهداشت انجام‌شده گفت: معتقدم کارکنان عرصه بهداشت به دلیل تماس بیشتر با مردم، در جریان درد و رنج آنان قرار می‌گیرند و  ازاین‌رو ظرفیت آنان بیشتر از سایرین است.
دکتر کریمی با اشاره به محدودیت منابع دانشگاه گفت:  منابع دانشگاه محدود است و باید این منابع محدود را مدیریت کرد هرچند امیدواریم در آینده شرایط بهتر شود اما در وضعیت موجود باید با همکاری، تعامل و درک متقابل کارها را پیش برد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی

سمیرا  کرمی
تهیه کننده:

سمیرا کرمی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *