مجموعه محتوای خبری ریاست دانشگاه

 

نشست صمیمی رئیس دانشگاه با مدیران پرستاری ۱۴ بیمارستان‌ برگزار شد

در آستانه فرارسیدن روز پرستار، نشست صمیمی سه‌ساعته رئیس دانشگاه با مدیران پرستاری ۱۴ بیمارستان دانشگاه برگزار شد.

گالری عکس
در این نشست که 30 آذر 98 در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، دکتر کریمی رییس دانشگاه، ضمن تبریک ولادت حضرت زینب و روز پرستار گفت: از زمانی که مسئولیت بیمارستان‌های مختلف را برعهده داشتم به پرستار و روز پرستار بها می‌دادم. این روز بهانه خوبی است که وقت بیشتری با پرستاران بگذارم و از نزدیک به سخنان آنان گوشم دهم.

به پرستاران اعتماد و اعتقاد بسیاری دارم

دکتر کریمی بابیان اینکه همواره نگاهم به جامعه پرستاری، به‌عنوان ‌همکار، هم‌تیمی و همراه بوده است افزود: طبیعی است که نمی‌توانم همه همکاران را ملاقات کنم. مترون‌ها نماینده کادر پرستاری هستند و از شما می‌خواهم پیام این جلسه را که عرض خسته نباشید به همه همکاران پرستاری است؛ به آنان منتقل کنید. گاهی به‌اشتباه تصور می‌شود که ما فقط پزشکی را مدنظر قرار می‌دهیم درحالی‌که دانشگاه رشته‌ها و دانشکده‌های متعددی دارد و کادر پرستاری نیز عضوی از مجموعه دانشگاه است.
رییس دانشگاه با تأکید بر اهمیت جایگاه مدیران پرستاری در بیمارستان‌ها گفت: جایگاه مترون در بیمارستان مهم است و امیدوارم دوستان نیز جایگاه خود را مهم بدانند. اگر این‌گونه نیست با تلاش و کوشش بیشتر اهمیت این جایگاه را تثبیت کنند. من به‌عنوان رییس دانشگاه و یا در هر مسئولیتی در دانشگاه، در روزهای اولی که مسئولیتی را می‌پذیرم ممکن است احساس کنم؛ نیاز به بازسازی و رفع کمبودها و ایجاد هماهنگی بیشتر بین توانایی خود و آن مسئولیت دارم که باید آن را جبران کنم. لذا افراد در هر جایگاهی که قرار می‌گیرند باید ابتدا خودشان احساس کنند که در جای خوب و درستی نشسته‌اند تا دیگران ‌هم از آنان حرف‌شنوی داشته باشند و تصمیماتشان را بپذیرند.
وی در تکمیل این بخش از سخنان خود افزود: اگر من ازنظر موقعیت، سن،  تجربه و تخصص، در جایگاه نابجایی نشسته باشم، خودبه‌خود پایه‌های صندلی که به آن تکیه زده‌ام سست می‌شود و کسی حرف من را خوب گوش نمی‌دهد. در پرستاری هم گاهی می‌شنوم همکاران گلایه می‌کنند که جایگاه پرستاری دیده و قدر دانسته نمی‌شود؛ همه نگاه‌ها به مسئولان بالادستی است که این مشکل را حل کند. درحالی‌که من خود را جای یک پرستار می‌گذارم و از زاویه دیگری نگاه می‌کنم و می‌گویم چرا خودمان برای ارتقا جایگاهمان کاری نمی‌کنیم و شأن دفتر، لباس و جایگاهمان را حفظ نمی‌کنیم که همگان آن را بپذیرند.
رییس دانشگاه، بابیان اینکه به پرستاران اعتماد و اعتقاد بسیاری دارم تصریح کرد: از گذشته‌های دور که رییس بیمارستان بودم اعتقاد داشتم جایگاه پرستاری باید محفوظ باشد  و بیش از اینکه  بخواهم شخصاً به این جایگاه بها دهم که البته بها هم می‌دادم، تلاش می‌کردم به همکاران بگویم، ظرفیت‌های خود را افزایش دهند و  در جایگاه واقعی خود بنشینند.
وی افزود: برای دستیابی به این جایگاه نیاز به تجربه، تعامل و تلاش بیشتری وجود دارد تا مجموعه دفتر پرستاری اهمیت خود را در سیستم بداند. معتقدم کادر پرستاری بدون اغراق در مقایسه با دیگر اقشار حوزه درمان، نظم، مسئولیت‌پذیری، وقت گذاری و علاقه بیشتری به حرفه و رشته خود دارند.
وی افزود: درصدی از پرستاران ‌هم ممکن است نارضایتی شغلی داشته باشند که نشان می‌دهد راه را اشتباه آمده‌اند. مانند برخی از پزشکان که راه را اشتباه آمده‌ایم و حرفه و  کارمان را با مسائل دیگری درهم‌ آمیخته‌ایم و امروز عوارض ناشی از آن را در جامعه می‌بینیم. اما توده اصلی کادر پرستاری راه را درست آمده و مسئولیت‌پذیری، وقت گذاری، دلسوزی و انگیزه‌های درونی بیشتری برای کارشان دارد.
دکتر کریمی بابیان اینکه انگیزه‌های درونی خدمت‌رسانی در کادر پرستاری بیش از سایر اقشار است افزود: گاهی افراد برای انگیزه‌های بیرونی کار می‌کنند ولی اغلب کادر پرستاری باانگیزه‌های درونی به این رشته آمده‌اند و اگر هم شرایط پرستاری در بیمارستان‌های دانشگاه را نداشتند؛ قطعاً با همین انگیزه به اقوام و نزدیکان خود خدمت می‌کردند.
دکتر کریمی بابیان اینکه، باید اهمیت جایگاه پرستاری در دانشگاه موردتوجه قرار گیرد افزود:  امیدوارم در مدتی که مسئولیت دانشگاه را برعهده دارم، با پیام‌ها، رفتار و منش خود با پرستاران، جایگاه متمایز این قشر را به مجموعه منتقل کنم. همواره بر اهمیت جایگاه پرستاری تأکید دارم و  شاهد آن‌هم  بیمارستان‌هایی  است که در آن‌ها مسئولیت داشتم.

دلگویه‌های مدیران پرستاری 14 بیمارستان
 در ادامه هریک از مدیران پرستاری دانشگاه، به بیان مسائل بیمارستان‌ها پرداختند. مدیران پرستاری از پرداخت به‌موقع کارانه و توجه دانشگاه به معیشت کارکنان و اجرای طرح توانمندسازی پرستاران قدردانی کردند.
یکی از مدیران پرستاری از دغدغه‌های خود به‌عنوان فردی که شرایط دشوار زندگی و امدادرسانی در جنگ را تجربه کرده گفت: برای اینکه درنهایت آرامش دور این میز بنشینیم و با رییس دانشگاه صحبت کنیم؛ بهای سنگینی پرداخت‌شده است. کار من به‌عنوان مدیر پرستاری در مقایسه با آن‌همه گذشته و فداکاری، بسیار ناچیز است. این ایران است که به ما هویت می‌دهد و اگر مملکت را از ما بگیرند هیچ هویتی نخواهیم داشت. لذا هریک از ما در هر جایگاهی که هستیم باید به وظایفمان درست عمل کنیم و این  امانت بزرگ را به آیندگان تحویل دهیم.
دیگر مدیران پرستاری نیز کمبود نیروی پرستاری و بیمار یار  همچنین وجود مسائلی در به‌کارگیری مناسب آنان در جایگاه اصلی خود، امکان به‌کارگیری نیروهای آموزش‌دیده طرحی، تهیه متمرکز و یکسان فرم‌های پرستاری، مسئله جای پارک خودرو و برقراری سرویس ایاب و ذهاب به‌منظور خدمت‌رسانی به هنگام پرستاران در شرایط حساس، تعیین سقف اضافه‌کار و جبران نشدن شیفت‌های اضافی پرستاران، استعلاجی پرستاران برای مرخصی زایمان و مسئله جایگزینی آنان در شرایط کمبود نیرو،  تعطیلی مهدکودک‌ها در شرایط آلودگی هوا و لزوم در نظر گرفتن مهدکودک‌هایی نزدیک به محل بیمارستان‌ها، ایجاد وحدت نظر در محاسبات نیروی انسانی بین بیمارستان و دانشگاه، تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی و امکان پرداخت به‌موقع حقوق و مزایای آنان، تسهیل در بازنشستگی پیش از موعد پرستارانی که قادر به ادامه کار نیستند، لزوم پذیرش دانشجویان طرحی که کیفیت آموزشی بالایی دارند و دانش‌آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند و...  را به‌عنوان مهم‌ترین مسائل خود در بیمارستان‌ها مطرح کردند.

هوای کادر پرستاری بیمارستان‌ها را داشته باشید

سپس رییس دانشگاه نیز به مسائل مطرح‌شده پاسخ داد و از خاطرات خود از دفاع مقدس گفت: در آن زمان افراد با این نیت به جبهه می‌رفتند که شهید شوند. کار درست انجام دادن در شرایط سخت جنگ بسیار ساده‌تر از اکنون بود و این وظیفه شماست که خاطرات خود را از آن دوران بیان کنید تا وقایع درست در تاریخ ثبت شود.
دکتر کریمی در بخش دیگری از سخنان خود بابیان اینکه ما وارث بسیاری از مسائلی هستیم که امروز به آن اشاره کردید افزود: این مسائل حلقه‌ای است که هریک از ما به‌عنوان مدیر پرستاری، رییس بیمارستان و رییس دانشگاه، گوشه‌ای از آن هستیم و خیلی از این افراد هم ممکن است اکنون در دانشگاه نباشند. لذا دغدغه شما مبنی بر وجود مسائلی در به‌کارگیری افراد در پست‌های خود، کاملاً درست است و این فرآیندی است که اصلاح آن به‌تدریج انجام می‌شود.
رییس دانشگاه با اشاره به کمبود نیروی اورژانس بیمارستان ضیائیان گفت: برون‌سپاری اورژانس بیمارستان‌های ضیائیان و بهارلو مسئله‌ای است که باید اصلاح می‌شد. درحال حاضر اورژانس بیمارستان ضیائیان تحویل گرفته‌شده و امیدوارم هرچه زودتر این اتفاق برای بیمارستان بهارلو نیز بیفتد. با تلاش روسای این بیمارستان‌ها، به‌تدریج سرمایه انسانی موردنیاز این بخش‌ها نیز  تأمین می‌شود.
وی بابیان اینکه انجام متمرکز همه کارها در دانشگاه، به‌تدریج باعث تضعیف مدیریت بیمارستان‌ها می‌شود افزود: در ابتدای مسئولیتم در دانشگاه، رویکرد واگذاری اختیارات به بیمارستان‌ها را داشتم؛ چراکه معتقدم رییس، مدیر و مترون بیمارستان اشراف کامل‌تری نسبت به مسائل بیمارستان دارند. اما باتوجه به شرایط اقتصادی کشور، بدهی سازمان‌های بیمه‌گر به دانشگاه و همچنین درآمد کمتر برخی بیمارستان‌ها، این واگذاری مشکلاتی را در پرداخت حقوق کارکنان، تأمین دارو و تجهیزات و تغذیه بوجود می‌آورد. به همین دلیل مجبور شدیم متمرکز عمل کنیم و اولین اقدام آن‌هم پرداخت همزمان به‌موقع کارانه و اضافه‌کار در بیست و پنجم و پانزدهم هر ماه است. لذا معتقدم پرداخت به‌موقع کارانه نیازی به تشکر ندارد چراکه این وظیفه‌ای است که باید انجام می‌شد.
دکتر کریمی در تکمیل این بخش از سخنان خود افزود: دارو، تجهیزات و تغذیه نیز در کنار پرداخت به‌موقع سرمایه انسانی جز اولویت‌های دانشگاه است که در این زمینه نیز به‌صورت متمرکز عمل می‌شود. اما اگر برای لباس فرم‌ها نیز متمرکز عمل کنیم شاید در کوتاه‌مدت رضایت‌مندی ایجاد شود اما در بلندمدت، مدیریت بیمارستان‌ها  تضعیف می‌شود. در مورد یکسان‌سازی لباس‌های فرم هم معتقدم نباید سخت‌گیری کرد. باید به بیمارستان‌ها آزادی عمل بدهیم تا متناسب باسلیقه و شرایط خود لباس‌های فرمشان را طراحی کنند. برخی بیمارستان‌ها مانند مرکز طبی کودکان یا  روزبه ممکن است لازم باشد لباس‌های فرم کمی متفاوت‌تری بپوشند.
رییس دانشگاه در پاسخ به مسئله سرویس پرستاران و مهدکودک گفت: این مقوله‌ای است که سال‌هاست از سوی دولت کنار گذاشته‌شده و نمی‌شود تجربه آن را تکرار کرد. اما در مورد مسئله پارکینگ موردنیاز بیمارستان‌ها، من بیش از شما دغدغه آن را دارم و این خواسته‌ای است که بارها به روسای بیمارستان‌ها تأکید کرده‌ام تا فضایی را برای پارک خودروهای کارکنان و مراجعه‌کنندگان خود فراهم کنند. این مسئله‌ای است که بیمارستان‌ها باید برای آن چاره‌اندیشی کنند. برای در نظر گرفتن سرویس ایاب و ذهاب  نیز صحبت می‌کنم امیدوارم بتوان برای آن راه‌حلی پیدا کرد.
دکتر کریمی درخصوص بازنشستگی پیش از موعد پرستاران گفت: باوجود شرایط اقتصادی کشور و بدهی هزار میلیارد تومانی سازمان‌های بیمه‌گر به دانشگاه واقعاً امکان بازنشستگی پیش از موعد همکاران وجود ندارد.
رییس دانشگاه با تأکید برجذب دانشجویان توانمند پرستاری گفت: دانشگاه تهران با ظرفیت علمی که دارد باید دانشجوی پرستاری بسیاری تربیت کند.
رییس دانشگاه بابیان اینکه از مسائلی که امروز مطرح شد یادداشت برداشته‌ام تا به آن رسیدگی کنم افزود: مسائل شما را در نشست هیئت‌رئیسه با روسای بیمارستان‌ها و در جلسات مختلف به مسئولان مربوطه منتقل می‌کنم. امیدوارم بتوانیم راه‌حل مناسبی برای  آن پیدا کنیم.
دکتر کریمی در بخش دیگری از سخنان خود، خطاب به مدیران پرستاری با تأکید دوباره براینکه قدر جایگاه خود را بدانید افزود: همیشه فرصت اینکه مترون بیمارستان باشید؛ سرنوشت افراد زیرمجموعه به دست شما باشد و گروه زیادی از بیماران، نیازمند خدمت شما باشند؛ وجود ندارد. لذا قدر این دوران را چه یک روز باشد و چه ده سال بدانید و باعلاقه کارکنید.
وی بابیان اینکه دفتر پرستاری ازجمله واحدهایی است که می‌تواند امید، تلاش و خسته نباشید را به مجموعه تزریق کند افزود: از پاشیدن بذر یاس، ناامیدی، خستگی و دل‌زدگی در محیط بپرهیزید و به‌جای آن بذر امید و تلاش را بکارید.
رییس دانشگاه بابیان اینکه ناامیدی و خوشبختی یک مقوله و احساس ناامیدی و احساس خوشبختی مقوله دیگری است افزود: ما امروز درگیر این احساسات هستیم. عده‌ای از همکارانم باوجود سطح درآمد خوب و شغل مناسب، به دلیل تحلیل نادرست از شرایط، احساس یأس می‌کنند اما بسیاری از افراد باوجود دریافتی بسیار کمتر، هنوز هم با امید تلاش و کار می‌کنند.
دکتر کریمی بابیان اینکه دفتر پرستاری باید مانند مادر دلسوزی برای فرزندان خود باشد؛ به مدیران پرستاری تأکید کرد هوای کارکنان زیرمجموعه خود را داشته باشید و افزود: مجموعه پرستاری باوجود شیفت‌های اضافه و شب و فشارهای جامعه، با تقاضاها و دلایل مختلف، ممکن است به شما مراجعه کنند و این وظیفه شماست که باروی گشاده به سخنان آنان گوش دهید که البته این کار راحتی نیست. وظیفه مدیران پرستاری یک وظیفه انسانی و فراتر از اعداد و ارقام حقوق آنان است. لذا جلسات مشابه این جلسه را با کارکنان خود بگذارید و بذر امید را دردل آنان بکارید.
وی افزود: برای حل مسائل کادر پرستاری در بیمارستان‌ها نیز ارتباط خود را با روسای بیمارستان‌ها بیشتر کنید. در جلسات هیئت‌رئیسه بیمارستان‌ها مشارکت فعال داشته و پیگیر خواسته‌های به‌حق خود باشید. بدانید روسای بیمارستان‌ها نیز اختیارات و محدودیت‌های خاص خود را دارند و با تعامل مسائل خود را حل کنید.
 رییس دانشگاه در پایان سخنان خود بابیان اینکه روزهای سخت همانند روزهای خوب می‌گذرد، مهم این است که حرکت خود را متوقف نکنیم افزود: پیام آرزوی سلامتی، خسته نباشید، تلاش بیشتر من را به همکاران خود منتقل کنید و به آنان اطمینان دهید دانشگاه برای حل مشکلات کادر پرستاری حداکثر تلاش خود را می‌کند.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: وحید مزاجردی

سمیرا  کرمی
تهیه کننده:

سمیرا کرمی