محتوای خبری معاونت آموزشی

گفت و گو با دکتر قاضی خوانساری، مدیر امور تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیرامون دستورالعمل نگارش پایان نامه

معاونت آموزشی دانشگاه با دکتر قاضی خوانساری، مدیر امور تحصیلات تکمیلی دانشگاه درباره دستورالعمل نگارش پایان نامه گفتگو کرد که در ادامه می خوانید.

ارائه پایان نامه آخرین مرحله تحصیلی دوره است که طی آن دانشجو موظف است در یک زمینه مربوط به رشته تحصیلی خود، زیر نظر استاد راهنما به تتبع و تحقیق علمی بپردازد. یکی از اهداف ارائه پایان نامه، آشنایی دانشجویان با نحوه نگارش و تنظیم مطالب یک موضوع علمی است. به این منظور و برای ایجاد هماهنگی بین پایان نامه ها و بالابردن دقت و کیفیت ارزشیابی آن دستورالعمل نگارش پایان نامه تدوین شده است.
در این خصوص با دکتر قاضی خوانساری، مدیر امور تحصیلات تکمیلی دانشگاه به گفتگو نشستیم.
 
در خصوص دستورالعمل نگارش پایان نامه توضیح دهید و هدف از ایجاد و اجرای این دستورالعمل چه بوده است؟
 بسم الله الرحمن الرحیم.با توجه به تفاوت نگارش پایان نامه ها در گروههای مختلف نگارش می شود چه از نظر رنگ ، چه از نظر فونت ، چه از لحاظ ترتیب مباحث  در سال 91-92 تصمیم گرفته شد دستورالعمل جامع نگارش برای فوق لیسانس و دکترای حرفه ای تدوین شد و به همین منظور برای هر دانشکده و برای هر مقطعی رنگهای پایان نامه را مشخص کردیم تا متفاوت باشد و نحوه رسم جدول  و نمودار ، نحوه شماره گذاری ، نحوه رفرنس گذاری را مشخص کردیم و تقریبا در همان سال 1391 به نتیجه رسیدیم  که دیگر نیازی نیست که پایان نامه در چند نسخه به صورت کاغذی تهیه شود.تهیه یک نسخه کاغذی برای کتابخانه کافی است و مابقی نسخه ها حتی برای استاد راهنما روی لوح فشرده (CD) تهیه و تحویل داده شود.این کار به تازگی در وزارت علوم و تحقیقات و فناوری شروع شده که درواقع پایان نامه ها به صورت کاغذی نباشد.البته هنوز هم می گوییم که یک نسخه کاغذی نیاز است چون ممکن است مشکلاتی پیش آید و در دسترس بودن یک نسخه چاپ شده بسیار مهم است.کار دوم این بود که گفتیم نسخه چاپی پایان نامه ها دو طرفه باشد و صفحات پایان نامه را دو رویه کردیم و استفاده از کاغذ را محدود کردیم .الان حتی اگر دانشکده ای هنوز هم پایان نامه را روی لوح فشرده (CD) تحویل نمی دهد ولی نسخه چاپی را دو طرفه تحویل می دهد و ما توانستیم تعداد صفحات کاغذ را کم کنیم .ما حتی کار دیگری که انجام دادیم این بود که، برای ارائه درخواست ارتقا اساتید دیگر نیاز به ارائه اصل پایانامه نیست و با کتابخانه هماهنگ کردیم که مهر کتابخانه که کپی برابر اصل است، کفایت می کند و نیازی به این نیست که حتما اصل پایان نامه را تحویل دهند و همان صفحه اول پایان نامه که به تائید کتابخانه رسیده کافی است.
در این دستورالعمل  حتی شرایط فهرست بندی، و اصطلاحات و تقریبا همه  آن نکاتی که نیاز است که یک پایان نامه داشته باشد در این دستورالعمل گنجاندیم.تقریبا به جرات می توانیم بگویم که 90 درصد دانشکده ها از این دستورالعمل استفاده می کنند و نظارت هم توسط هیئت داورانی است که در جلسه دفاع شرکت می کنند. یکی از مواردی که تاکید بر انجام آن است همین رعایت نگارش پایان نامه است که یکسان سازی را داشته باشد. در قسمت صحافی هم چون رنگش متفاوت است اشتباهات کمتری صورت میگیرد.
 
این کار برای تصمیمات مدیریتی چقدر مهم است؟
دستورالعمل یکسان سازی نگارش پایان نامه،باعث می شود که همه نگارش ها یکسان شده و مصرف کاغذ کمتر شود.
 
طرح یکسان سازی چه مزایا و معایبی دارد؟
به هر حال سلیقه های افراد متفاوت است، یکی ممکن است بگوید مقدمه اول باشد یا سابقه طرح باید دوم باشد، ممکن است همین سلایق مختلف جزو معایب باشد ولی مزیتش این است که از نظر نظم خیلی بهتر است. زمانی که الگوی مشخصی نبود، نگارش پایان نامه هم متفاوت بود، ولی الان پایان نامه ها با داشتن فهرست بندی و شرایطی که ما تنظیم کردیم تقریبا در همه دانشکده ها یکسان است دیگر تفاوتی از لحاظ الگوبرداری وجود ندارد و همه پایان نامه یکسان هستند. قبلا آرم دانشگاه را یکی سمت راست می زد ، یک چپ، اسم دانشکده را یکی میزد و یکی نمی زد، حتی صفحه عنوان به انگلیسی هم با توجه به الگو یکسان شده است و این نظم و انضباط برای بقیه دانشگاه ها چه داخل ایران و چه کشورهای خارج از کشور می تواند الگوی خوبی باشد. 
عکس و خبر: سمیرا فرجی
 

 

کلمات کلیدی
تهیه کننده: