محتوای خبری معاونت بهداشت

به مناسبت بزرگداشت روز جهانی دیابت

سومین همایش دیابت، رویکرد کاربردی برگزار شد

معاون بهداشت دانشگاه، در جریان "سومین همایش دیابت، رویکرد کاربردی"، پیشگیری، کنترل و مدیریت بیماری دیابت را مستلزم برنامه ریزی در تمام بخش های حوزه سلامت، بخش صنایع، عمران و کشاورزی خواند و آن را نیازمند یک حرکت جمعی و همه جانبه دانست.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، به همت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک، "سومین همایش دیابت، رویکرد کاریردی" ویژه بزرگداشت روز جهانی دیابت روز شنبه 23 آبان ماه سال جاری با حضور دکتر سیاری معاون بهداشت وزارت متبوع، دکتر محمد شریعتی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر کوشا معاون فنی معاونت بهداشت وزارت متبوع، دکتر علی نیک فرجام مدیر گروه تخصصی پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه، دکتر استقامتی فوق تخصص غدد و متابولیسم و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مهندس هرمز کیخان زاده مدیرعامل انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک در محل تالار امام مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این همایش دکتر شریعتی معاون بهداشت دانشگاه و مدیر گروه پزشکی اجتماعی دانشکده پزشکی با اشاره به شیوع بیماری دیابت در کشور، پیشگیری، کنترل و مدیریت دیابت را مستلزم  برنامه ریزی در تمام بخش های حوزه سلامت، بخش صنعت، عمران و کشاورزی خواند و تاکید کرد: مبارزه اثربخش با عوامل خطر فردی مثل الگوی غذایی ناسالم و فعالیت بدنی کم و ناکافی نیازمند همت، میثاق ملی و یک حرکت جمعی است.
وی ادامه داد: مسلما با اصلاح سبک زندگی که باید هم در سطح فردی و هم در سطح خانواده و محیط اجتماع حاصل شود، می توان در کنار پیشگیری از بروز و شیوع دیابت در افراد سالم، از بروز عوارض بیماری در مبتلایان نیز پیشگیری کرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر نقش تغذیه مناسب و کنترل وزن در پیشگیری و کنترل دیابت، از حضور کارشناسان تغذیه برای اولین بار در مراکز سلامت جامعه کل کشور از جمله مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران خبر داد و خاطرنشان کرد: در راستای اجرای برنامه های تحول سلامت در حوزه بهداشت و ارائه خدمات فعال، مراقبین سلامت ما در پایگاه ها و مراکز سلامت، افراد در معرض خطر و مبتلایان به دیابت را شناسایی و جهت مشاوره و اصلاح الگوی تغذیه به کارشناسان تغذیه ارجاع می دهند.
دکتر شریعتی همچنین بر اهمیت بخش صنایع غذایی و کشاورزی در مدیریت بیماریهای غیرواگیر با تولید مواد غذایی سالم و البته خوش طعم تاکید کرد.
وی در ادامه تغییر ذائقه و رفتار تغذیه ای را از دیگر عوامل موثر بر پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر از جمله فشارخون و دیابت دانست و افزود: والدین نیز باید به این نکته توجه داشته باشند که ذائقه از دوران کودکی و با شروع تغدیه تکمیلی شکل می گیرد و هیچگاه نباید طعم شیرین فرنی یا میزان نمک سوپ را با دائقه خود بسنجند زیرا در این صورت احتمالا به دلیل مقایسه با ذائقه خود، شکر و نمک بیشتری به غذای کودک می افزایند که این خود باعث تغییر ذائقه کودک به سمت شوری و شیرینی خواهد شد.
معاون بهداشت دانشگاه در پایان سخنانش مجددا بر یک حرکت جمعی و همه جانبه برای اصلاح سبک زندگی و پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر تاکید کرد.
گفتنی است در جریان "سومین همایش دیابت، رویکردی کاربردی"، دکتر سیاری معاون بهداشت وزارت متبوع با اشاره به شیوع روز افزون آمار مبتلایان به دیابت در جهان، ابعاد مسئله را بسیار مهم خوانده و بر کنترل عوامل خطر فردی مثل کم تحرکی و رژیم غذایی ناسالم تاکید کرد.
دکتر سیاری با بیان اینکه عوامل خطر دیابت، بطور کلی شامل دو دسته عوامل خطر رفتار فردی و عوامل بیولوژیک و ژنتیک است، تصریح کرد: اصلاح عوامل رفتاری مستلزم همت خود افراد و آموزش به ایشان بوده که مسلما اصلاح رفتارهای فردی بر کنترل عوامل ژنتیک و بیولوژیک نیز تاثیرگذار خواهد بود.
دکتر سیاری در ادامه ارائه خدمات فعال سلامت در برنامه تحول در حوزه بهداشت را نقطه قوتی برای شناسایی و مراقبت از افراد دارای عوامل خطر فردی و بیولوژیک و آموزش ایشان خواند و از راه اندازی پرونده الکترونیک سلامت برای شناسایی افراد در معرض خطر و مدیریت بیماریهای غیرواگیر در آینده نزدیک خبر داد.
در ادامه همایش دکتر استقامتی فوق تخصص غدد و متابولیسم و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یکی از مهم ترین رویکردهای مدیریت بیماری دیابت را آموزش های همه جانبه و خودتوانمندسازی افراد دانست و با تاکید بر نقش بی بدیل آموزش در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت ، تصریح کرد: رسانه های دیداری و شنیداری با آموزش افراد جامعه می توانند نقش شایانی در پیشگیری های ثانویه و ثالثیه در مبتلایان و پیشگیری در افراد سالم و در معرض خطر داشته باشند و از طرفی آموزش به خانواده ها توسط سازمان های NGO (انجمن دیابت ایران و انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک) از رویکردهایی است که مسئولین باید بدان توجه و از آن حمایت کنند.
وی رویکرد آموزشی دیگر را آموزش به پزشکان و کادر بهداشتی درمانی دانست و  آموزش این گروه را به منظور بروزرسانی دانش ایشان و ارائه بهترین و رواترین خدمات به بیماران، از فلسفه برگزاری این همایش خواند.
در ادامه "سومین همایش دیابت، رویکرد کاربردی"، مدیریت بیماری و درمان چند مورد بیمار مبتلا به دیابت در قالب پانل و با مشارکت حاضرین به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.
لازم بذکر است؛ در بخش سوم این همایش که ویژه بیماران دیابتی و خانواده هایشان بود، اساتید پیرامون موضوعاتی همچون دیابت و دخانیات، باور خود، افزایش اعتماد به نفس و ایجاد تغییر در زندگی سخنرانی کردند./ق

خبر: خباز
عکس: اسماعیل استاجی







کلمات کلیدی
تهیه کننده: