محتوای خبری معاونت بین الملل

دکتر عرب خردمند در آستانه اعتباربخشی مجدد دانشگاه

اعتباربخشی فضای رقابت دانشگاه‌های داخلی را با عرصه بین‌المللی فراهم می‌کند

معاون بین الملل، با نزدیک شدن به زمان اعتباربخشی مجدد دانشگاه از این فرآیند به عنوان یکی از ابزارهای استانداردسازی یاد کرد که روشی برای ارتقاء سطح کیفی بخش‌های مختلف دانشگاه به ویژه آموزش به حساب می‌آید.

به گزارش روابط عمومی معاونت بین الملل، از میان مدل های مختلفی که برای تضمین کیفیت وجود دارد، اعتباربخشی از پذیرش و مقبولیت جهانی بسیاری برخوردار است. اعتباربخشی، فرآیندی داوطلبانه در جهت افزایش قابلیت پاسخگویی به عموم مردم و با هدف دستیابی به استانداردها از طریق اجرای ارزیابی مستقل سازمانی بیرونی و ثالث است. تمرکز اعتباربخشی نه تنها بر حصول اطمینان از دستیابی به استانداردهای اعتباربخشی (یا استانداردهای سازمان اعتباربخش) است، بلکه بر ارتقاء مداوم استانداردها نیز تمرکز دارد. دانشگاه علوم پزشکی تهران با همین رویکرد اردیبهشت ماه 92 از سوی موسسهAccreditation Services for International Colleges (ASIC) موفق به دریافت گواهی اعتباربخشی بین‌المللی شد.
حال که با گذشت چهار سال، دانشگاه در آستانه اعتباربخشی مجدد از سوی این موسسه بین‌المللی است، معاون بین‌الملل دانشگاه این رویکرد را زمینه‌ساز ارتقاء سطح کیفی بخش‌های مختلف دانشگاه  می‌داند.
در ادامه، طی گفتگوی اجمالی با دکتر علی عرب خردمند اهمیت این مقوله آکادمیک را جویا شدیم.

ضرورت اعتباربخشی مجدد دانشگاه چیست؟ این مقوله در سطح ملی و بین‌المللی چه اهمیتی دارد؟
اعتباربخشی یکی از ابزارهای استانداردسازی است که با توجه به پویایی آن روشی برای ارتقاء سطح کیفی بخش‌های مختلف دانشگاه به ویژه آموزش به حساب می‌آید.
اعتباربخشی در سطح ملی و بین‌المللی از آن جهت اهمیت دارد که فضای رقابت دانشگاه‌های داخلی را با عرصه بین‌المللی فراهم می‌کند. همچنین با استفاده از شاخصه‌های اعتباربخشی بین‌المللی به تناسب مؤسساتی که برای ارزیابی و سنجش فعالیت مخاطب قرار می‌گیرند، زمینه برای ارتقاء کیفی دانشگاه‌ها فراهم می‌شود.

لطفاً پیشینه‌ای از اعتباربخشی بین‌المللی در ایران بفرمایید؟ تاکنون کدام دانشگاه‌ها موفق به کسب اعتباربخشی بین‌المللی در کشور شده‌اند؟
در مورد پیشینه اعتباربخشی تا آنجا که من در جریان هستم، اعتباربخشی موسسه‌ای مراکز آموزش عالی کشور با دانشگاه علوم پزشکی تهران آغاز شد. زمانی که دانشگاه برای این امر اقدام کرد مصادف با ادغام با دانشگاه ایران بود و به طبع آن پس از انتزاع، دانشگاه ایران نیز از این امکان استفاده و گواهی اعتباربخشی بین‌المللی را دریافت کرد.
با توجه به اینکه در مورد اعتباربخشی بین‌المللی دانشگاه‌های علوم پزشکی و زیرمجموعه وزارت علوم فعالیتی را شاهد نبوده‌ایم دبیرخانه‌ای در حوزه معاونت آموزشی  وزارت بهداشت تشکیل و مأموریتش به  حوزه بین‌الملل  دانشگاه داده شد تا مسیر اعتباربخشی را برای دانشگاه‌های موثر در عرصه بین‌المللی در سطح وزارت بهداشت دنبال کنند.
خوشبختانه این کار در حال انجام است و تعدادی از دانشگاه‌های وزارت علوم هم در این مسیر همراه شده‌اند که امیدواریم که همسو با دانشگاه‌های وزارت بهداشت این دانشگاه‌ها نیز وارد عرصه اعتباربخشی بین‌المللی شوند.

اعتباربخشی مجدد دانشگاه در چه حوزه‌هایی انجام می‌شود؟
حوزه‌هایی که اعتباربخشی بین‌المللی را در برمی‌گیرد به تناسب مؤسسات اعتباربخش متفاوت است ولی عمدتاً آموزش، پژوهش، اداری- مالی (توسعه) دانشجویی و بین‌الملل حوزه‌های اصلی ورود به بحث اعتباربخشی است و با توجه به ساختاری که در سیستم اداری دانشگاه‌های کشور ما وجود دارد حوزه ریاست دانشگاه (واحدهای روابط عمومی، رسیدگی به شکایات، بازرسی و گزینش که زیر نظر حوزه ریاست هستند) نیز در این مقوله ورود پیدا می‌کنند.

برنامه اعتباربخشی مجدد دانشگاه چیست؟ سازمان اسیک از چه فضاهایی از دانشگاه بازدید می‌کند؟
اعتباربخشی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی برای دوره خاصی تعریف می‌شود لذا بعد از پایان لازم است سنجش مجدد در شاخصه‌های مورد نظر سازمان اعتباربخش صورت گیرد و دانشگاه‌ها دوباره ارزیابی شوند.
با توجه به پویایی اعتباربخشی این سنجش و بازنگری در مسیر ارتقاء کیفی دانشگاه‌ها اتفاق می‌افتد و طبیعی است که نقاط ضعفی که در بعضی از مراحل و مقاطع وجود داشته انتظار می رود که در بازبینی بعدی از بین رفته باشد.
دور نخست اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز بعد از چهار سال به پایان رسیده است. در این مرحله بعد از خود ارزیابی درونی و اعمال برنامه‌های اصلاحی تلاش شد نسبت به رفع نقاط ضعفی که قبلاً وجود داشت، اقدام شود.
در این مرحله موسسه اعتباربخش (ASIC) حق انتخاب دارد که از واحدهای مختلف آموزشی، پژوهشی، دانشجویی و بین‌الملل بازدید و ارزیابی‌های لازم را انجام دهد.
برهمین اساس تمام واحدهای دانشگاه مراحل خودارزیابی اولیه را پشت سر گذاشته‌اند تا در صورت مواجه با ارزیابان بتوانند پاسخگوی سؤالات و چک لیستهای آن‌ها باشند.

آیا معاونت بین‌الملل دانشگاه برنامه‌ای برای ورود به انواع دیگر اعتباربخشی مانند اعتباربخشی برنامه‌ای یا بیمارستانی دارد؟
بله، از جمله اعتباربخشی که معاونت بین‌الملل دنبال می‌کند اعتباربخشی در بحث برنامه‌های آموزشی است. از طرف دیگر در بخش درمان اعتباربخشی بیمارستانی مورد نظر است که در همین جا اعلام آمادگی می‌کنیم چنانچه حوزه درمان به این مقوله بپردازد، معاونت بین‌الملل حمایت‌های لازم را به عمل می‌آورد.
بدون شک اعتباربخشی بیمارستانی زمینه مناسبی را برای جذب توریست بین‌المللی فراهم می‌کند و این کار با سهولت بیشتری دنبال خواهد شد.
خبرنگار: مهناز وحیدی
عکاس: سید میثم عطری (آرشیو)

مهناز  وحیدی
تهیه کننده:

مهناز وحیدی

1 نظر برای این مقاله وجود دارد

78/10/11 - 00:00

چرا رسیذگی ها در سطح دانشگاه است مثلا برای جلسات چند نوع میوه و پذیرایی های مختلف اما اعتباربخشی و زحماتش برای دانشکده پرستاری که تویجلسات بودجه نیست و فقط با یک عدد بیسکویت ساقه طلایی و چای پذیرایی می شود در این هزینه ها هم رعایت عدالت نمی شود زحمات به برخی و مزایا به برخی دیگر می رسد امیدوارم سانسور نشود

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *