گفت و گو با مسئول واحد سلامت روان معاونت درمان به مناسبت هفته جهانی سلامت روان

به مناسبت هفته جهانی سلامت روان 18 تا 24 مهرماه مصادف با 10 تا 16 اکتبر با هاله حدادپور مسئول واحد سلامت روان معاونت درمان گفت و گو کردیم.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت درمان، به مناسبت هفته جهانی سلامت روان 18 تا 24 مهرماه مصادف با 10 تا 16 اکتبر در سراسرجهان است با هاله حدادپور مسئول  واحد سلامت روان  این معاونت  به گفت و گو پرداختیم.

در خصوص شعار هفته سلامت روان امسال توضیح دهید.

ما در آستانه روز جهانی سلامت روان 1400 هستیم که هرساله به مدت یک هفته  از تاریخ 18 تا 24 مهرماه مصادف با 10 تا 16 اکتبر در سراسر جهان برگزار می شود . دفتر سلامت روان وزارت بهداشت همه ساله برای این روز  شعاری در نظر می گیرد که شعار امسال سلامت روان در جهان نابرابر است . برای روزهای هفته نیز عناوینی از طرف این دفتر  پیشنهاد می شود که به ترتیب زیر هستند.

یکشنبه 18 مهر : نقش سیاستگذاران در دسترسی عادلانه به خدمات سلامت روان، شیوع ناگهانی یک بیماری همواره تهدیدی جدی برای سلامت روان افراد مبتلا و افراد در تماس نزدیک با فرد، است  و مواردی مثل اضطراب ، افسردگی و جنبه هایی از خشم و عصابنیت را ایجاد می کند .بنابراین  توجه به جنبه های مختلف پیشگیری ، درمان و بازتوانی سلامت روان مورد نظر سیاست گذاران سلامت قرار گرفته است .

دوشنبه 19 مهر : نقش تحریم ها بر نابرابری سلامت روان در پاندمی کرونا، تحریم ها بطور مستقیم و غیر مستقیم بر شهروندان ایرانی در برخورداری از سلامت جسمی و روانی بخصوص در شرایط پاندمی کوید 19 تاثیر منفی داشته که این مسیله با اصول و ارزش های عام و حهان شمول حقوق بشر که غربی ها مدعی ان هستند، مغایر است .

سه شنبه 20 مهر : رابطه منصفانه ی ارائه دهندگان خدمات سلامت روانی اجتماعی با خدمت گیرندگان، حقوق گیرندگان خدمت حکم می کند که ارائه دهندگان خدمت در ارائه خدمات با آنان در کمال انصاف و عدالت برخورد کنند .

چها شنبه 21 مهر : تاثیر " انگ " بر نابرابری خدمات سلامت روان در جامعه، بیمارانی که دچار اختلال روانپزشکی می شوند در ابتدا چون خودرا منطبق با آرمان ها و خواست های اجتماع نمی بینند احساس شرم و ناامیدی می کنند پس منزوی می شوند و در نهایت منجر به محروم شدن فرد از حقوق شهروندی می شود . این بیماران اغلب موارد با دو مسئله عمده روبرو می شوند اول این که باید با علایم بیماری خود که بر حسب نوع بیماری متفاوت است کنار بیایند که این علایم می تواند بر شغل ، زندگی مستقل و رضایت از زندگی ایشان تاثیر بگذارد و دوم این که برداشت غلط جامعه می تواند در این افراد ایجاد " انگ " یا " استگیما " و به زبان ساده بر چسب کند و گاها جامعه با نگاه یک فرد معتاد و یا گرفتار فحشا به ایشان می نگرد و همین امر باعث می شود که این افراد در برخورداری از خدمات در یک موقعیت نابرابر با سایر افراد قرار گیرند .

پنج شنبه 22 مهر : ضرورت توسعه عدالت اقتصادی و اجتماعی در بهبود سلامت روان جامعه ، از نظر سازمان بهداشت جهانی عوامل اقتصادی و اجتماعی تعیین کننده سلامت ، مجموعه شرایطی است که فرد درآن متولد می شود ، رشد میکند ، زندگی میکند و پیر می شود . ارتقاء سطح سلامت روان و کاهش نابرابری در این عرصه تنها با ارائه خدمات سلامت امکان پذیر نیست و عوامل دیگری مانند دسترسی مالی ، دسترسی فرهنگی ، دسترسی اطلاعاتی ، دسترسی جغرافیایی ، ارزش ها و باورهای حاکم بر جامعه در بهبود سلامت روان سهم به سزایی دارند .

جمعه 23 مهر : سواد سلامت روان و بهره مندی از خدمات، وزارت بهداشت صرفا مسئول ارتقاء سطح سواد سلامت روان جامعه نیست و تا این امر صورت نپذیرد بهره مندی از خدمات افزایش نمیابد و مردم نمی توانند از خود مراقبت کنند . این مسئله بخصوص در شرایط کنونی که در وضعیت پاندمی کوید 19 هستیم و میزان افسردگی در سراسر جهان از جمله در کشور عزیز ما در حال افزایش است بسیار مهم است. 

ونهایتا آخرین روز هفته سلامت روان

شنبه 24 مهر : نقش حاکمیت در توانمندسازی افراد دارای معلولیت جسمی و ذهنی، قانون گذاری و نحوه نظارت بر اجرای حقوق شهروندان معلول از دغدغه ها و الزامات حمایتی است . این مهم همان بررسی مفاد قانون جامع در پرتو کنوانسیون بین المللی حقوق معلولان مصوب سال 2006 است. در ایران نیز در سال 1383 سندی از سوی دولت وقت تنظیم شد که قانون جامع حمایت از معلولان است که در قالب همان قوانین بین المللی کنوانسیون مذکور است.

در پایان آرزو داریم شعار آینده هفته سلامت روان ، سلامت روان در جهان برابر باشد.

با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.

                                                                                                                    

 

الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *