محتوای خبری معاونت غذا و دارو

به همت واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو

توصیه های تغذیه ای در ایام ماه مبارک رمضان

تغذیه ی صحیح در ماه مبارک رمضان، به معنی رعایت دو اصل تنوع به معنی استفاده ازگروه های غذایی اصلی و تعادل به معنی مصرف همه ی گروه های غذایی به مقدار کافی است.

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو، به نقل از واحد تحقیق و توسعه؛ تغذیه ی صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل “تنوع” و “تعادل” در برنامه ی غذایی است. “تنوع” به معنی استفاده ازگروه های غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی ها، میوه ها و گروه گوشت و جایگزین های آن و “تعادل” بدین معنی است که از همه ی گروه های غذایی به مقدار کافی مصرف کرده و از کم خوری یا پرخوری پرهیز شود.

- وعده هاي غذايي در ماه رمضان به سه وعده افطاري، شام و سحري تقسيم مي شوند و افرادي كه در ماه رمضان روزه مي گيرند بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه خوردن افطاري و سحري با رعايت اعتدال ضروري است.

توصیه های تغذیه ای مربوط به وعده سحری:

- وعده سحری باید تامین کننده بیشتر انرژی بدن در طول روز باشد. در وعده سحری، مصرف غذاهاي سبك و مختصر شامل گروه هاي غذايي شير و لبنيات (مانند شير، ماست و پنير)، ميوه ها و سبزي ها، نان و غلات (مانند برنج و نان) توصيه مي شود مانند نان و پنير و سبزي كه يكي از عادات خوب غذايي هموطنان در اين ايام است.

سه عمل نادرست که روزه داران در وعده سحری انجام می دهند:

1- روزه داری بدون میل کردن وعده سحری:

برخلاف تصور برخي افراد، روزه بدون سحري نه تنها موجب كاهش وزن نمي شود بلكه بدليل افت شديد قند خون در طي روز موجب مي شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمايل بيشتري براي خوردن غذاهاي شيرين و چرب پيدا كند و همين موضوع در نهايت منجر به اضافه وزن و چاقي مي شود.

2- استفاده از مواد غذایی با انرژی بالا از جمله مواد چرب و قندی:

بسياري از افراد معتقدند هنگام سحري بايد از مواد غذايي كه انرژي بالايي دارند استفاده كنند تا در طول روز احساس گرسنگي نكنند به همين خاطر به خوردن غذاهای پرچرب رو می آورند در حالیکه مصرف مواد غذايي پرچرب تشنگي شديدي را در طول روز برای فرد به ارمغان آورده و باعث ايجاد مشكلات عديده اي از جمله چاقی و ناراحتی های گوارشی در افراد میگردد.

3- نوشیدن بیش از حد نرمال چای در وعده سحری:

از نوشيدن بيش از اندازه چای در وعده سحري اجتناب نمائيد چون چاي باعث افزايش دفع ادرار و از دست رفتن نمك هاي معدني كه بدن شما در طول روز به آن احتياج دارید مي شود.

توصیه های تغذیه ای مربوط به وعده افطار:

افراد بايد افطار خود را با يك يا چند عدد خرما، چاي كمرنگ يا شير ولرم به همراه مقداري نان، سبزي و پنير آغاز كنند.

- استفاده از ميوه ها و سبزیجات در زمان افطار و در فاصله زماني بين افطار تا سحر به دليل اينكه منبع خوبي از فيبر هستند براي دستگاه گوارش مفيد بوده و مانع بروز يبوست مي شود. مواد غذایی پرفیبر آب زیادی در خود جذب می کنند و بدن می تواند این آب را به آهستگی در طول روز جذب کند. لازم بذکر است که مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد اســـت لــذا تـــوصيه مي شود كه در وعده افطار حتي المقدور ۳ تا ۵ عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بيش از حد خرما نيز مانند ساير شيريني ها پرهيز شود.

کارهای نادرست که باید از انجام آنها در وعده افطار پرهیز کنیم:

1- يكي از عادات غذايي نادرست روزه داران اين است كه به دليل تشنگي زياد، افطار را با آب سرد و یا نوشیدنی های سرد شروع مي كنند که توصيه مي شود افطار را با  نوشیدنی های گرم و يا ولرم مانند آب ولرم، چاي کمرنگ و شیر گرم آغاز كرده و سپس از خرما يا كشمش استفاده كنند زيرا اين دو سبب كنترل اشتها شده و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت مي كنند و مصرف آب زياد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذايي مي شود. بعد از صرف سحري نيز بســـياري از روزه داران از بيــــم تشنــــگي در طول روز به مقدار فراوان آب مي نوشند كه عادت صحیح غذایی نيست.

2- مصرف بيش از حد مواد غذايي شيرين و پرچرب و سرخ شده (از جمله آش رشته غلیظ، حلیم، زولبیا و بامیه و انواع شیرینی جات) هنگام افطار منجر به تشنگي مي شود و مصرف نوشيدني هاي زياد به خصوص مايعات خنك با رقيق كردن اسيد و آنزيم هاي دستگاه گوارش باعث اختلال در هضم و جذب مواد غذايي مي گردد.

 

توصیه های تغذیه ای مربوط به وعده شام:

- شام خود را با غذاهاي سبك كم قند و فيبردار مثل سوپ و سبزي ها يا سالاد كه فشار چنداني به معده وارد نمي كند شروع كرده و سپس سراغ شام اصلي برويد.

- مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک و کم چرب در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می کند که تعادل آب و الکترولیت های بدن شما در هنگام روزه داری حفظ شود.

 

کلمات کلیدی
خدیجه  آب پر
تهیه کننده:

خدیجه آب پر