محتوای خبری معاونت غذا و دارو

حضور معاون غذا و دارو در جلسه روسای بخش‌های بیمارستان‌های آرش و شریعتی

به همت معاونت غذا و دارو، جلسه‌ای باهدف بررسی راهکارهای افزایش ایمنی بیمار درزمینهٔ گزارش دهی عوارض جانبی و خطاهای دارویی در بیمارستان‌های آرش و شریعتی برگزار شد.

گالری عکس بیمارستان آرش
گالری عکس بیمارستان شریعتی
گالری عکس مرکز تولید رادیو دارو بیمارستان شریعتی
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو، جلسه روسای بخش‌های بیمارستان‌های آرش و شریعتی با حضور دکتر حاجی محمودی معاون غذا و دارو، دکتر غلامی سرپرست داروخانه های دانشکده داروسازی و مدیر گروه داروسازی بالینی، روسای بخش‌های مختلف و رابطین ADR دو بیمارستان‌ در روزهای 22 و 23 آذر در محل دفتر ریاست هر بیمارستان به‌صورت جداگانه برگزار شد.
در جلسه ای که در محل بیمارستان شریعتی برگزار شد، دکتر حاجی محمودی ضمن تأکید بر اهمیت گزارش دهی عوارض و خطاهای دارویی گفت: بین سال‌های 1960 تا 1999، 121 قلم دارو از بازار دارویی کشورهای صنعتی دنیا به علت عوارض آن‌ها جمع‌آوری‌شده و این نشان‌دهنده اهمیت بررسی ایمنی داروها پس از ورود به بازار دارویی است. در این میان نقش پزشکان در تکمیل گزارش‌ عوارض و خطاهای دارویی به‌عنوان فردی که مستقیم با بیمار در ارتباط می‌باشد، بیش‌ازپیش مشخص است.
وی افزود: سازمان جهانی بهداشت در سال 1968 موسسه‌ای را در اوپسالا در سوئد تأسیس کرد که 10 کشور اروپایی به عضویت آن درآمدند و گزارش‌های مربوط به عوارض داروها را بررسی می‌ کنند. در حال حاضر ایران نیز گزارش‌ها را به همین مرکز در سازمان بهداشت جهانی ارسال می‌کند و کارت زردی که در ایران وجود دارد، با اقتباس از کارت زرد در انگلیس استرالیا و کانادا تدوین‌شده است.
ثبت تشخیص بیماری در نسخ توسط پزشکان، پرهیز از نوشتن نام داروها به‌صورت خلاصه، ذکر دقیق اشکال دارویی و توجه به دوز داروها و نگارش دقیق آن ازجمله مواردی بود که توسط دکتر حاجی محمودی به‌عنوان موارد قابل اهمیت در پیشگیری از بروز اشتباهات دارویی در نسخه‌پیچی در این جلسه ذکر شد.
دکتر غلامی سرپرست داروخانه های دانشکده داروسازی و مدیر گروه داروسازی بالینی، در خصوص عوارض جانبی دارویی و مقایسه آن‌ها با چند کشور مختلف از جمله انگلستان توضیحاتی را ارائه کرد.
وی بیان کرد: به‌طور متوسط 5 تا 10% پذیرش بیماران داخلی در بیمارستان‌ها به علت بروز عوارض دارویی بوده و فراوانی پذیرش در بیمارستان‌های ایران به دلیل بروز ADR بر اساس چند مطالعه حدود 8% گزارش‌شده است.
دکتر غلامی افزود: مهم‌ترین اصل در گزارش عوارض جانبی و خطاهای دارویی این است که انگشت اتهام و سرزنش به سمت هیچ فردی نشانه گرفته نشود، بلکه از گزارش‌های واصله جهت ایجاد سیستم مناسب و کاهش احتمال بروز موارد مشابه استفاده کرد.
وی همچنین بیان کرد: هیچ‌وقت فکر نکنیم عوارض یا خطای اتفاق افتاده را فرد دیگری گزارش می‌کند و یا تمام عوارض مهم دارو قبل از ورود به بازار گزارش‌شده‌اند، بلکه پرونده ایمنی دارو تا سال‌ها بعد از ورود دارو در بازار باز است و بسیاری از داروهای معروف سال‌های زیادی در بازار دارویی کشورها وجود داشتند ولی درنهایت با ورود داروهای مشابه و کم عارضه تر از بازار دارویی جمع شدند.
مدیر گروه داروسازی بالینی اشاره کرد: گزارش خطاهای دارویی می‌تواند سیاستگزاران نظام دارویی را جهت تدبیر تمهیدات لازم برای جلوگیری از وقوع موارد مشابه کمک کند. به‌عنوان‌مثال تشابه شکل ظاهری دارویی مثل مترونیدازول و پتاسیم کلراید و گزارش آن درنهایت منجر به تغییر بسته‌بندی دارو شد.
ایشان در انتها افزود: اکنون می‌دانیم که کار آزمایی های بالینی به دلیل محدودیت‌هایی که دارند، تمام عوارض را نشان نمی‌دهند و گزارش وقوع عوارض یا خطاهای دارویی می‌تواند بستری مناسب جهت دستیابی به دارویی کارا و کم عارضه در طول زمان مهیا سازد.
گفتنی است در پایان جلسه دکتر حاجی محمودی به همراه دکتر علی عسگری معاون درمان بیمارستان و دکتر داوود بیگی معاون پژوهشی مرکز تحقیقات پزشکی هسته ای بیمارستان شریعتی از مرکز تولید رادیو داروها که به‌تازگی در بیمارستان شریعتی راه‌اندازی شده، بازدید کرد.
خبر: کریمی
عکس: آب پر



خدیجه  آب پر
تهیه کننده:

خدیجه آب پر