محتوای خبری معاونت فرهنگی

29 دی روز هوای پاک

در این روزها همزمان با شیوع بیماری کرونا، دیدن آسمانی آبی و تنفس در هوای پاک برای اکثر مردم، به خصوص کسانی که در کلان شهرها مثل تهران زندگی می کنند، بی شک شبیه یک آرزوست.

به گزارش روابط عمومی داشنگاه علوم پزشکی تهران معاونت فرهنگی، در این روزها همزمان با شیوع بیماری کرونا، دیدن آسمانی آبی و تنفس در هوای پاک برای اکثر مردم، به خصوص کسانی که در کلان شهرها مثل تهران زندگی می‌ کنند، بی‌ شک شبیه یک آرزوست.
آلودگی هوا یکی از ره آوردهای انقلاب صنعتی است که از سیصد سال قبل شروع و با توسعه صنعتی و زیاد شدن شهرها بر میزان و شدت آن روز به روز افزوده می‌ شود.
تکیه اساسی بر منابع انرژی فسیلی از قبیل زغال، نفت، گاز و در نهایت آزاد شدن مواد ناشی از احتراق این مواد، فرآورده‌ های مضر و زیانبخشی را به همراه می‌ آورد که حیات موجودات زنده به ویژه انسان‌ ها را تهدید می‌ کند.
از نخستین دهه‌ های قرن بیستم، به دنبال مشاهده ارتباط میان آلودگی هوا و تخریب محیط زیست، بسیاری از کشورهای صنعتی پیشرفته، تحقیقات و برنامه‌ های علمی برای کنترل آلاینده‌ های بسیارمضررا آغاز کردند، اما متاسفانه در اکثر قریب به اتفاق کشورهای در حال رشد این مسئله آن طور که باید مورد توجه قرارنگرفته و وضعیت آلودگی هوا در شهرهای بزرگ رو به وخامت است.

آلاینده ها، قاتل خاموش این روزها
بر اساس تحقیقات، بخش مهمی از آلاینده‌ ها ناشی از سوخت ماشین‌ آلات سنگین و سبک، و کارخانه‌ ها است موجبات آلودگی هوا را فراهم می‌ کند. وسایل نقلیه شهری (اتوبوس ها، خودرو‌ ها و موتورسیکلت ها) در شهرهایی مانند تهران درصد بسیار زیادی از منواکسید کربن موجود در هوا را تولید می‌ کنند که تنفس آن، به انواع سرطان ها، سکته‌ های قلبی و مغزی منجر می‌ شود.
آلودگی هوا تاثیرات جبران ناپذیری بر تمامی موجودات و گیاهان می‌ گذارد که در این بین زنان باردار، کودکان، افراد مسن و البته بیماران خاص در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
    ذراتی که قطر آنها  2.5  میکرون یا کمتر (۱۰۰ برابر کوچکتر از قطر موی انسان) است آنقدر کوچک هستند که می‌ توانند حتی به کوچکترین مجاری هوای ریه‌ ها نفوذ کنند.
این  ذرات معلق  عموما ناشی از فعالیت‌ های هستند که در آنها سوخت‌ های فسیلی مانند نفت، گاز و زغال سنگ سوزانده می‌ شوند، از جمله رفت و آمد ماشین‌ ها، ذوب و پردازش فلزات، نیروگاه‌ ها و مانند اینها و همچنین سوزاندن مزارع و آتش سوزی جنگل‌ ها هستند.
اندازه این ذرات با توانایی آنها در آسیب‌ رسانی به سلامت انسان ارتباط مستقیم دارد. ذرات معلقی که قطرشان ۱۰ میکرون یا کمتر است، خطر بیشتری برای سلامت دارند، زیرا عموما می‌ توانند از بینی و گلو بگذرند و به عمق ریه‌ ها و حتی گاهی جریان خون وارد شوند. استنشاق این ذرات می‌ ‌ تواند بر قلب و ریه‌ ‌ ها اثر بگذارد و پیامدهای بهداشتی وخیمی ایجاد کند.
   
هوای پاک، حق طبیعی همه موجودات
داشتن هوای پاک  نیاز به مشارکت مردمی دارد. امروزه در دنیا به منظور جلب توجه مردم به موضوعات مربوط به حفاظت از محیط زیست و تامین زندگی سالم، روزهای نمادین خاصی در رابطه با حفظ محیط زیست تعیین شده است که از جمله آنها می‌ توان به روز جهانی محیط زیست، روز زمین پاک و روز هوای پاک اشاره کرد.
روز هوای پاک در دنیا با عناوین مختلفی همانند روز بدون خودرو، روز بدون دود نام گذاری شده است.
گفتنی است که از سال ۱۳۷۴ روز ۲۹دی ماه به عنوان روز ملی هوای پاک اعلام شده است. در کشور ما نیز متاسفانه باوجود قوانین صریح و روشنی مثل قانون هوای پاک روز بروز به آلودگی هوای کلانشهر‌ ها به خصوص تهران اضافه می‌ شود و عملا در برخی از روزها به خصوص در زمستان هوای تهران ناسالم برای تمامی افراد است.
با توجه به شرایط تهران و مشکل مزمن الودگی هوا عزم جدی دولت و دستگاه های مسئول و مشارکت همه جانبه مردم در کاهش آلودگی هوای تهران می‌ تواند راهگشا باشد، چرا که ادامه این شرایط مخاطرات جدی برای سلامت شهروندان به دنبال دارد و بایستی اقدامات اساسی و جدی در این خصوص انجام داد.

کلمات کلیدی
سید محمد حسین  میری طامه
تهیه کننده:

سید محمد حسین میری طامه

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *