محتوای خبری معاونت فرهنگی

ایفای نقشی پر رنگ تر از سوی سمن ها بویژه سمن های حوزه سلامت

دکتر جمالی، نگاه ویژه دولت را بستری مناسب برای توسعه مشارکت مردم در حوزه سلامت دانست.

به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران، چهارشنبه 27 دی ماه 96 جلسه ای ویژه در خصوص سمن ها(سازمانهای مردم نهاد) با حضور دکتر جمالی مدیر کل سازمانهای مردم نهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر رستمیان، معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مشاور، مدیران و کارشناسان این معاونت در محل دفتر معاونت اجتماعی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.

در ابتدای این جلسه، دکتر جمالی با اشاره به این مطلب که امروزه در تمام دنیا و خصوصا در کشورهای پیشرفته، سازمان های مردم نهاد در توسعه همه جانبه نقش ارزنده ای ایفا می کنند، ضمن تعریف سازمان مردم نهاد، به بیان تاریخچه ی سازمانهای موصوف پرداخت و بر نقش موثر سمن ها در توسعه پایدار تاکید کرد. وی خواستار ایفای نقشی پر رنگ تر از سوی سمن ها بویژه سمن های حوزه سلامت شد و نگاه ویژه دولت را بستری مناسب برای توسعه بیش از پیش مشارکت مردم در پیشبرد امور به ویژه در حوزه سلامت دانست. ایشان خاطرنشان کرد که باید از مشارکت سازمان های مردم نهاد ملی در حل مشکلات بهداشت و سلامت استفاده نمود؛ افراد فعال در این حوزه بیشتر افرادی هستند که درد مشترک یا کمبودی را در جامعه احساس کرده اند که دولت یا بخش خصوصی به مقدار کافی نتوانسته آن درد یا کمبود را برطرف کند، بنابراین وارد صحنه شدند و کاملاً داوطلبانه سازمان مردم نهاد را تشکیل دادند.
وی در ادامه به دلایل اهمیت سمن ها پرداخت و گفت: سمن ها سبب ایجاد اعتماد بین مردم و مسئولین و روحیه مطالبه گری می شوند، بدین معنی که به دلیل ارتباط با توده مردم و آگاهی بخشی در مردم، روحیه مطالبه گری در مردم ایجاد می شود و وقتی مردم مطالبه گر شدند بر عملکرد مسئولین نظارت می کنند و مسئولین موظف به پاسخگوئی می شوند که این همان توسعه سیاسی و دموکراسی است.
مدیرکل سازمانهای مردم نهاد وزارت بهداشت یادآور شد: با پولی که توسط مردم به صحنه آورده می شود سهم دولت ها در ارائه خدمات از جمله حوزه سلامت و بیماران سرطانی کاهش یافته است و هم اکنون نیز بعضی از کشورها وظایف غیرحاکمیتی خود را به سازمان های مردم نهاد محول کرده اند و متوجه شده اند که با هزینه کمتر و کیفیت بهتر همان نقش ها و وظایف به خوبی انجام می شود.
وی افزود: در مواقع بحران نیز، کشورهایی که سازمانهای مردم نهاد قوی دارند در مقابله با بحران بسیار خوب عمل می کنند. سازمانهای مردم نهاد چون با توده مردم در ارتباط هستند نیازهای واقعی مردم را متوجه می شوند و به مسئولین منتقل می کنند و وقتی سیاستمداران، سیاستها را برنامه ریزی می کنند براساس نیازهای واقعی مردم سیاستگذاری می کنند.
دکتر جمالی اظهار داشت: نقش دیگر سمن ها بیدار کردن فطرت پاک انسانی و زنده کردن حس نوع دوستی در انسان است که این خود از مهمترین نقش سازمانهای مردم نهاد به شمار می رود.
وی اشاره کرد، اولین شرط در ثبت سازمان های مردم نهاد در کشورهای دیگر؛ مأموریت، چشم انداز و ارزش ها هستند که حتماً باید مکتوب شوند، ارزشهایی چون شفافیت و پاسخگوئی مهم و اجباری هستند که باعث ایجاد اعتماد مردم می شوند و اعتماد مردم تأمین منابع مالی را برای سازمان مردم نهاد بدنبال خواهد داشت.
وی گفت: رکن دیگر در موفقیت سازمان مردم نهاد برنامه ریزی است. همه سازمانهای مردم نهاد باید یک برنامه ریزی استراتژیک 3 الی 5 ساله داشته باشند. همچنین داشتن هیأت مدیره خوب عامل دیگر موفقیت سازمان مردم نهاد است. هیات مدیره خوب باید برنامه ریزی استراتژیک انجام دهد و دائم فعالیتهای سازمانهای مردم نهاد را ارزیابی مقطعی و ارزیابی نهایی نماید و همچنین رهبری متعهد داشته باشد.
در پایان این جلسه، مدیرکل سازمانهای مردم نهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص اینکه سمن ها چگونه می توانند مشروعیت و اعتماد مردم را بدست آورند خاطر نشان کرد: این سازمانها باید دائم فعالیتهای انجمن را به اطلاع مردم برسانند، پاسخگوئی و شفافیت داشته باشند و در حفظ حریم خصوصی افراد اعم از بیماران و خیرین کوشا باشند، فعالیتهای قابل واگذاری را احصاء کنند و به سازمان های مردم نهاد واگذار نمایند و انجام پروژه های مشترک را در برنامه های خود داشته باشند.

کلمات کلیدی
سید محمد حسین  میری طامه
تهیه کننده:

سید محمد حسین میری طامه