محتوای خبری معاونت فرهنگی

بررسی تدوین برنامه جامع سلامت استان تهران در دومین جلسه اندیشکده سلامت

دومین جلسه شورای راهبردی اندیشکده سلامت، با موضوع بررسی چگونگی تسریع تدوین برنامه جامع سلامت استان تهران برگزار شد.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی فرهنگی دانشگاه، این جلسه روز سه شنبه 25 دی 1397 به میزبانی معاونت اجتماعی دانشگاه و با حضور جمعی از اساتید، صاحب نظران و اعضای هیئت علمی، مدیران و اعضای گروه­های آموزشی دانشکده بهداشت، مراکز تحقیقاتی و معاونت­های بهداشت، اجتماعی و درمان دانشگاه­های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، ایران و دانش البرز، جمعی از مدیران وکارشناسان از دفاتر وزارت بهداشت و مشاور رئیس سازمان بهزیستی برگزار شد.
ابتدا دکتر رستمیان معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه بر لزوم اجتماعی شدن فعالیت­های دانشگاه و تمایل بیشتر هیئت رئیسه دانشگاه به فعالیت­های پیشگیرانه و اجتماعی اشاره کرد.
سپس دکترحسن برکتی مدیر مولفه ­های اجتماعی موثر برسلامت دانشگاه، گزارشی از اقدامات انجام شده در راستای اجتماعی سازی سلامت ارائه کرد و در ادامه حضار به ارائه نظرات و دیدگاه­های خود در زمینه چگونگی تعیین اولویت ­های سلامت و تدوین برنامه سلامت استان پرداخت.
در این جلسه مشکلاتی که بر سر راه تدوین برنامه جامع سلامت استان وجود دارد و موجب کندی حرکت در این مسیر شده، مطرح شد و حاضران ضمن تبیین فرصت­ها و تهدیدهای موجود برای تدوین برنامه و اشاره به شرایط خاص استان تهران از جنبه­ های مختلف نظیر جمعیت، ساختار اجتماعی و سیاسی، بر ظرفیت­های شورای سلامت و امنیت غذایی استان و همکاری سازمان­های برون بخش مرتبط با سلامت تاکید کرد و راهکارهایی را برای رفع موانع احصای شاخص ­ها و سرعت بخشیدن به کار تدوین برنامه استان ارائه کرد.
دکتر خدادوست معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد پیامگزاران سلامت پیشنهاد کرد برای پرهیز از تکرار و موازی ­کاری، از ادارات کل استان، نماینده واحدی به سه دانشگاه علوم پزشکی معرفی شود. وی در بخش دیگری از سخنانش گفت:  در حال حاضر به خاطر عدم دسترسی به شاخص­ها، در حال از دست دادن زمان هستیم؛ بنابراین پیشنهاد می­کنم کار احصای شاخصها را به یک مرکز تحقیقات بسپاریم و فعالیت ­هایمان را بر پروژه­های جزئی­ تر و تغییر رفتار مردم متمرکز کنیم.
دکتر مرادی­ که مدیر مولفه ­های اجتماعی موثر برسلامت دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: پیشنهاد می­ شود از نتایج تحقیقات موجود پس از تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای اولویت بندی بیماری ­ها و ریسک فاکتورها برای تدوین برنامه سلامت استان کمک گرفته شود. وی بر تمرکز بر عوامل خطری که مشکلات متعدد ایجاد می­کنند نظیر آلودگی هوا تاکید کرد.
دکتر فیاض بخش مشاور رئیس سازمان بهزیستی و عضو هیئت علمی دانشگاه، ضمن تاکید بر این که باید مراقب باشیم فعالیت­های معاونت اجتماعی دانشگاه، در جهت توسعه مسئولیت پذیری، کارآفرینی و اجتماعی شدن سلامت باشد، پیشنهاد کرد فعالیت­های موازی شناسایی و در جهت هم افزایی اصلاح شود. همچنین سازوکاری برای جهت ­دهی به عملکرد دانشجویان دکترای ارتقای سلامت طراحی شود تا انگیزه بیشتری برای فعالیت در زمینه ارتقای سلامت پیدا کنند.
سپس دکتر شهلا قنبریان مدیر مولفه ­های اجتماعی موثر برسلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به مشکلات دسترسی به شاخص­های مطرح در برنامه سلامت استان اشاره کرد. پیشنهاد وی طراحی و اجرای پروژه­های فرعی با نتیجه و بازدهی سریع­تر بود.
دکتر اولیایی منش رئیس مرکز تحقیقات عدالت در سلامت گفت: یکی از چیزهایی که نباید از آن غافل شویم این است که مطمئن باشیم در وظایف­مان، سه چیز رعایت می شود: همکاری بین­ بخشی، مشارکت مردمی و عدالت در ارائه خدمات. وی برای سهولت کار، بر مختصرکردن و کاهش شاخص­ها، تقسیم کردن استان تهران به چند منطقه، تعیین موضوع اولویت­دار برای هر منطقه و تمرکز بر آن موضوع تاکید کرد.
دکتر هنگامه سربندی کارشناس دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت نیز توجه به اثربخشی اقدامات را در برنامه جامع سلامت استان یادآور شد.
در ادامه دکتر گرمارودی مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشکده بهداشت دانشگاه به مشکلات کار در حیطه اجتماع اشاره و نقش رسانه ­های عمومی در تغییر فرهنگ و رفتار جامعه را یادآوری کرد.
سپس دکتر ورعی مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران پیشنهاد کرد اولویت­های هر حوزه از جمله حوزه درمان مشخص شود تا بتوان روی آنها کار کرد.
دکتر ابراهیمی جامعه شناس مسائل اجتماعی ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه دانش البرز، به لزوم استفاده از جامعه ­شناسان در طراحی برنامه های سلامت اشاره کردند.
دکتر نعمت اله محمدی نیا معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز با توجه به حضور دستگاه­های ملی در کنار دستگاه­های استانی در استان تهران، گفت: باید استان تهران را متفاوت از سایر استان­ها و به صورت خاص در نظر داشت.
دکتر اکبری ساری رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز ضمن تبیین نقش دو معاونت بهداشت و اجتماعی دانشگاه در سلامت که به ترتیب Public Health و Population Health است گفت: مقالات علمی باید تبدیل به زبانی شود که برای مردم مفید باشد و بتوان آن ها را در کتاب­ها، روزنامه ها و مجلاتی که خوانندگان آنها عموم مردم هستند چاپ کرد و به گوش مردم رساند.
سپس دکتر تاملی معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه به سندها و برنامه هایی که در گذشته تدوین شده ­اند اشاره و پیشنهاد کرد در تدوین برنامه جامع سلامت استان، از سندهای قبلی هم استفاده شود و مردم هم در تعیین نیازهای سلامت نقش داشته باشند.
دکتر تکیان عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات عدالت در سلامت نیز پس از اشاره به بزرگ بودن و مشکل بودن کار تدوین برنامه، گفت: برای شروع کار، منتظر نتایج شاخص­ های برنامه نباشیم و کار را با مستندات و مدارک موجود در مورد عوامل مرگ و میر و ناتوانی در تهران شروع کنیم. وی همچنین پیشنهاد کرد دانشجویان پزشکی از سال اول تحصیل با مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت و فعالیت­های اجتماعی آشنا شوند.
 در این جلسه تمامی پیشنهادات حاضران در جلسه شنیده و برای استفاده در تدوین برنامه سلامت استان ثبت شد.
برنامه جامع سلامت استان تهران به همت سه معاونت اجتماعی دانشگاه­های علوم پزشکی استان، با همکاری سایر معاونت­ ها، دانشکده ­ها و مراکز تحقیقاتی این دانشگاه ­ها و دبیری دانشگاه علوم پزشکی تهران در حال تدوین است.
خبرنگار: نیکوسرشت 
عکس: حسین میری

کلمات کلیدی
سید محمد حسین  میری طامه
تهیه کننده:

سید محمد حسین میری طامه