محتوای خبری معاونت فرهنگی

برگزاری جلسه‌ همکاری دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاونت فرهنگی در موضوع دانشگاه عاری از دخانیات

اولین جلسه‌ از همکاری بین دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاونت فرهنگی با عنوان دانشگاه عاری از دخانیات برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت فرهنگی، جلسه‌ همکاری بین دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاونت فرهنگی، روز دوشنبه  24  تیر 98  با حضور دکتر عبدالرحمان رستمیان معاون فرهنگی، دکتر حسن برکتی مدیر مؤلفه های موثر بر سلامت دانشگاه، دکتر نعمت اله روحبخش سرپرست معاونت اجتماعی فرهنگی دانشکده توانبخشی، دکتر اکرم السادات حسینی معاون فرهنگی دانشجویی دانشکده پرستاری و مامایی، دکتر علیرضا عباسی رئیس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه، زهرا صدر مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، دکتر نرجس توکلی کیا متخصص پزشکی اجتماعی و مسئولان دانشکده های داروسازی، بهداشت، پزشکی و سایر کارشناسان معاونت فرهنگی برگزار شد.
در ابتدا دکتر توکلی کیا گزارشی از وضعیت دخانیات ارائه کرد و ضمن اشاره به اینکه مصرف سیگار دروازه ورود به اعتیاد است افزود: حرکت به سمت محیط بدون تنباکو، برنامه ریزی، زمان و اجرا نیاز دارد.
توکلی کیا ادامه داد: بیمارستان ها، سیستم های بهداشتی درمانی، دانشکده ها و سایر بخش ها، ساختارهای مهمی برای پیاده سازی موفق یک سیاست بدون دخانیات در دانشگاه هستند و برای تبدیل شدن به دانشگاه بدون دخانیات بر اساس مدل ها و پروتوکل های مختلف در دنیا حداقل هفت مرحله وجود دارد.
دکتر توکلی کیا در ادامه افزود: پنج راهبرد جامع برای دانشگاه بدون دخانیات وجود دارد:
1- تدوین، اجرا و ارتقای قوانین و خط مشی مربوط به دخانیات
۲- محیط عاری از مصرف مواد دخانی
۳- محدود کردن فروش، تبلیغ و ترویج مصرف مواد دخانی
4- آموزش دانشجویان درباره پیشگیری از مصرف مواد دخانی
5- ارائه برنامه ترک سیگار که برای دانشجویان و بیماران و کارمندان طراحی شده باشد
 وی گفت: راه اندازی و افتتاح مراکزی در دانشگاه انجام شده است و بیمارستان عاری از دخانیات ( بیمارستان ولی عصر)، دانشکده عاری از دخانیات، ساختمان اداری عاری از دخانیات (ساختمان شفا) ، مراکز خدمات جامع سلامت عاری از دخانیات و خوابگاه دانشجویی عاری از دخانیات در این خصوص اقدام کردند.
سپس دکتر برکتی گفت: همانطور که در دانشگاه به تربیت دانشجو می پردازیم باید به آسیب های اجتماعی نیز توجه نمائیم. متاسفانه مصرف مواد دخانی برای دانشجویان دو برابر شده است. دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران ورود خوبی به این مسئله داشته اند و پیشگیری و منع دخانیات وجود دارد. با توجه به اینکه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی از نظر علمی و مضرات دخانی آگاه ترند بستری مناسب در خصوص دانشکده ها مراکز علمی می باشند، ارتباط و تداوم جلسات می تواند ما را در دراستای کاهش دخانیات به هدف اصلی برساند.
در ادامه دکتر رستمیان افزود: به منظور برنامه ریزی برای مبارزه با مصرف مواد دخانی و حفظ سلامت دانشجویان و کارکنان دانشگاه، برآن شدیم که با همکاری بین بخشی،  فعالیت های پیشگیرانه افراد مبتلا به مصرف فرآورده های دخانی و خدمات مشاوره ای ترک دخانیات را در خدمت اولیه بهداشتی ادغام و زمینه های گسترش و حمایت از مراکز مشاوره ای و درمان ترک مصرف مواد دخانی را در مراکز فعال شده دانشگاه داشته باشیم.
معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد:  از همکاران دانشکده انتظار می رود برای کاهش تقاضای مواد دخانی در دانشگاه علوم پزشکی تهران، نوآوری کنند و ایده خود را در جلسات بعدی مطرح کنند تا الگویی برای دانشگاه های علوم پزشکی کشور شویم و با اقدامات و تلاش ها و کار فرهنگی که انجام می شود انگیزه ای برای ترک دخانیات ایجاد کنیم، به این دلیل که دانشجویان زیر بیست و شش سال در دانشگاه وارد می شوند باید پیشگیری برای آن ها هم در نظر داشته باشیم زیرا افراد تا 26 سالگی به دخانیات رجوع می کنند و بعد از آن احتمال شروع مصرف دخانی کمتر می شود.
سپس صدر،  مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: در سال 1990 کشورهای توسعه یافته دو میلیون مرگ و میر در اثر دخانیات داشتند و کشورهای درحال توسعه یک میلیون نفر مرگ و میر به این علت داشتند ولی در سال 2017 برعکس شد و کشورهای توسعه یافته دو میلیون و در حال توسعه پنج میلیون نفر مرگ و میر داشتند.
صدر افزود: برنامه های دانشگاه عاری از دخانیات با تدوین ابلاغ و در نهایت پایش انجام می پذیرد و برنامه های اجرایی که در دانشگاه ها بایستی در خصوص اجرای خط مشی و شیوه برنامه اجرایی انجام شود. 
مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران  به گام های اجرایی دانشگاه بدون دخانیات اشاره کرد و گفت: ممنوعیت شامل سیگار کشیدن توسط اساتید، دانشجویان، کارکنان، مراجعه کنندگان، میهمانان و ... در همه فضاهای فیزیکی دانشگاه و واحدهای وابسته شامل فضاهای آموزشی، آزمایشگاه ها، کتابخانه ها، سالن غذاخوری، سالن های ورزشی، فرهنگی و نمایشی است. تابلو و پلاکاردهای مربوط به دانشگاه بدون دخانیات در ورودی ساختمان های دانشگاه نصب شود. مسئولان محترم مجدد، بخشنامه ممنوعیت استعمال را به دخانیات را به کارکنان دانشگاه اعلام کنند و ممنوعیت عرضه سیگار و سایر مواد دخانی در فروشگاه های مربوط به دانشگاه و کیوسک ها و فروشگاه های پیرامون.
در نظر گرفتن برنامه های تشویقی برای افراد ( دانشجو و یا کارمند)، سیگاری که موفق به ترک شده اند، همچنین در شرایط استخدام و بکارگیری نیروی انسانی ( رسمی، پیمانی، قرادادی/شرکتی، روزمزد و..) عدم مصرف دخانیات نیز لحاظ شود.
در این جلسه نمایندگان دانشکده ها هر کدام نظرات و پیشنهادهای خود را اعلام کرده و برای ادامه مسیر استقبال از این برنامه و حکایت خود را اعلام کردند.
در پایان مقرر شد جلسات منظم برای گزارش اقدامات انجام شده و تدوین برنامه های آینده تشکیل شود.
گزارش : زهرا اسلامی نیا
عکس : حسین میری

کلمات کلیدی
سید محمد حسین  میری طامه
تهیه کننده:

سید محمد حسین میری طامه