محتوای خبری معاونت فرهنگی

برگزاری هفدهمین جلسه‌ آموزشی پروژه ارتقا رشد و تکامل همه جانبه دوران اولیه کودکی با عنوان منع استعمال دخانیات در اسلامشهر

هفدهمین جلسه‌ از مجموعه کلاس های آموزشی طرح ارتقا رشد و تکامل همه جانبه دوران اولیه کودکی ECD توسط معاونت اجتماعی فرهنگی و شبکه بهداشت اسلامشهر در شهرستان اسلامشهر برگزار شد.

گالری تصاویر
به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی فرهنگی دانشگاه، جلسه آموزش مسائل استعمال دخانیات به رابطین سلامت و مربیان مهدکودک‌های اسلامشهر، سه شنبه  22  آبان 97 در سالن اجتماعات مرکز بهداشت اسلامشهر، با حضور صدر مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، دکتر توکلی کیا مدیر پروژه و متخصص اجتماعی پزشکی، جمعی از کارشناسان  و جمعی از رابطان سلامت و  مربیان مهدکودک ها برگزار شد.
در ابتدا دکتر توکلی کیا  ضمن قدردانی از حضور گرم رابطان در همایش روز جهانی کودک و همکاری های لازم در پروژه رشد و تکامل همه جانبه دوران اولیه کودکی و پیشبرد این طرح، به توضیحاتی پیرامون آموزش استعمال دخانیات پرداخت.
مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: ما دخانیات را سیگار می دانیم ولی در واقع قلیان هم جزء آن محسوب می شود، پیامدهای اجتماعی و بیماری هایی چون سرطان مری، ریه، کلیه و مثانه، سرطان رحم و سینه ، سرطان پوست و سایر بیماری ها را دربر می گیرد.
وی افزود: طبق آمار وزارت بهداشت براثر استعمال دخانیات, سالیانه 55 نفر جان خود را از دست داده و 500 نفر بستری می شوند، ضمنا استعمال دخانیات سبب افزایش 2.4  برابری بیماری قلبی در مردان و هزینه درمان بین  20 تا 30 میلیارد تومان میشود،  و مصرف سیگار در کشور ایران 55 میلیارد نخ در سال است.
وی در ادامه افزود: تنباکویی که در سیگار و قلیان استفاده می شود گاهی سمی است که برگ های آن طی یک فرایند شیمیایی ایجاد می شود و درون کاغذ سیگار قرار می گیرد. تفاله های باقی مانده از برگ های تنباکو را نیز پس از افزودن برخی مواد و اسانس ها برای استفاده در قلیان می گذارند. از سوختن تنباکو موجود در سیگار بیش از  4 هزار و از قلیان 7 هزار نوع ماده شیمیایی (زیان بخش) وجود دارد که انواع سرطان را ایجاد می کند. اثرات سیگار و قلیان در کوتاه مدت مثل سوزش گلو، سرگیجه، تند شدن ضربان قلب، بالا رفتن فشارخون، ایجاد دل‌شوره، بوی بددهان و هیجان است و آسیب های میان مدت مثل سرفه، خس‌خس سینه، خلط سینه، کم آوردن نفس، دندان های زرد و قهوه ای است و آسیب های بلند مدت مثل تنگ شدن رگ های قلب و مغز، سکته مغزی، سکته قلبی، بیماری های مزمن تنفسی مثل برونشیت، ذات‌الریه، پوکی استخوان است.
صدر همچنین گفت: علاوه بر خود فرد سیگاری، فردی که دود تحمیلی مواد دخانی که ناشی از سوختن ته سیگار و قلیان را مجدد استنشاق می کند در واقع به‌صورت غیر داوطلبانه در معرض دود دخانی قرار می گیرد سیگاری تحمیلی نامیده می شود و طبق قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات به منظور حفظ سلامت عمومی به‌ویژه محافظت در برابر دود تحمیلی محصولات دخانی، استعمال این مواد در مکان عمومی ممنوع می باشد.
 وی تاکید کرد: اثرات و عوارض دود تحمیلی برای زنان باردار؛ زایمان زودرس، سقط جنین خود به خود می باشد و برای نوزادان ؛ وزن کم هنگام تولد، اختلال در رشد ریه جنین، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، کاهش ضریب هوشی نوزاد، آسم و سایر حساسیت ها و تشنج ناشی از تب می باشد و تخریب استعمال دخانی برای کودکان؛ عفونت گوش میانی، عفونت ریه، آسم، افزایش احتمال ارتباط دخانیات با سرطان می باشد. و همچنین برای عموم نیز بیماری های غیر واگیر مثل دیابت و اختلالات روانی را نیز در بردارد.
در ادامه صدر در مورد ارتباطات دخانیات و محیط زیست و خطرات فیلتر سیگار که روند تجزیه بسیار کندی را دارد و وجود استات سلولز پلاستیکی که به آهستگی از بین می رود و حاوی مواد شیمیایی خطرناک مثل نیکوتین ، کادمیوم، ارسینک، سرب، مس است که سبب مرگ میلیون ها پرنده و آبزیان ساکن در دریاچه و رودخانه ها و دریای آزاد می شوند.
صدر خاطرنشان کرد: قلیان مضرتر از سیگار است و هر نخ سیگار برابر 12پک و هر پک 30 میلی لیتر دود طی حدود ده دقیقه وارد ریه می شود و یک‌بارمصرف قلیان برابر با مصرف 100 نخ سیگار و هر بار مصرف قلیان هر پک قلیان 400میلی لیتر دود وارد ریه می شود ( حدود یک ساعت و پک های بیشتر) . با توجه به هزینه ارزان قلیان و نوع تفریح دورهمی، قبح کمتر مصرف قلیان نسبت به سیگار و در دسترس بودن قلیان و نگرش مثبت به آن بایستی تدابیر برای پر کردن اوقات فراغت جوانان و ایجاد انگیزه و تبدیل تفریح سنتی به مدرن و آموزش نه گفتن به کودکان از همین پروژه رشد وتکامل همه جانبه دوران اولیه کودکی اقدام کرد.
گزارش : اسلامی نیا
عکس : بیاتی

 

کلمات کلیدی
سید محمد حسین  میری طامه
تهیه کننده:

سید محمد حسین میری طامه