محتوای خبری معاونت فرهنگی

برگزاری کارگاه فرهنگی پیشگیری و درمان وابستگی به نیکوتین

کارگاه فرهنگی پیشگیری و درمان وابستگی به نیکوتین ویژه اعضای هیئت علمی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت فرهنگی دانشگاه، کارگاه پیشگیری و درمان وابستگی به نیکوتین ویژه اعضای هیئت علمی با تدریس دکتر علیرضا نوروزی روز دوشنبه  ۳۰ تیر ۹۹ با شرکت ۱۶۹ عضو هیات علمی به صورت مجازی برگزار شد.
دکتر نوروزی در ابتدا از معاونت فرهنگی برای هماهنگی و برگزاری این برنامه مجازی تشکر کرد و در ادامه گفت: منبع مطالبی که در این ویدئوکنفرانس ارایه می شود درسنامه روان پزشکی کاپلان و سادوک سال 2017 بوده اما حسب مورد از منابع و راهنماهای دیگر نیز مطالبی ارایه می­ شود.
وی گفت: استفاده از تنباکو از قرن ۱۶ در اروپا به صورت جویدنی رایج شد و مصرف تدخینی آن در ابتدا چندان رایج نبود اما تدریجاً مصرف تدخینی به روش رایج و اصلی مصرف تنباکو تبدیل شد. وقع جنگ جهانی اول و دوم در افزایش مصرف تنباکو در اروپا تأثیر داشت به طوری که بعد از جنگ جهانی دوم ۵۰ درصد بزرگسالان در اروپا به مصرف تنباکو روی آوردند. در سال ۱۹۶۴  گروه جراحان آمریکایی مقاله رابطه سیگار و سرطان را منتشر کردند. سازمان بهداشت جهانی در دهه ۱۹۹۰ کنترل ترویج تنباکو را تصویب کرد و در سال ۱۹۸۸ اتحادیه جراحان امریکایی سیگار را به عنوان نوعی وابستگی به مواد تشخیص داد. وی بیان داشت:  طبق آمار یک میلیارد مرد در دنیا و ۲۵۰ میلیون زن در دنیا مصرف روزانه دارند و اختلاف در میزان مصرف تنباکو میان زنان و مردان بیشتر به نقش اجتماعی آنان بستگی دارد. طبق مطالعاتی که در ایران انجام شده است تقریباً 10 درصد جمعیت بزرگسال در کشور مصرف روزانه سیگار دارند. مطالعات بین­ المللی نشان می­ دهد بسیاری از افراد سیگاری به دلیل عوارض ناشی از مصرف سیگار به پزشک مراجعه می کنند، اما ارزیابی، مداخله ترک سیگار و یا ارجاع به مراکز ترک سیگار دریافت نمی کنند.
دکتر نوروزی افزود: هر نخ سیگار بین ۶ تا ۱۱ میلی گرم نیکوتین دارد و در گذشته از نیکوتین خالص برای تهیه سم در کشاورزی استفاده می کردند. همچنین در اوایل قرن گذشته از تنباکو به عنوان حشره کش استفاده می شده است.
وی در ادامه روش­ های مختلف مصرف نیکوتین مانند تنباکو جویدنی یا اصطلاحاً ناس و همچنین سیگار الکترونیک را مورد ارزیابی قرار داد.
وی افزود: هر یک از انواع محصولات نیکوتین الگوی عوارض سلامتی خاص خود را دارند که باید در طراحی راهبردهای بهداشتی مورد توجه قرار گیرند.
در آمریکا ۲۰ درصد مرگ ها از سیگار است که ۱۰ درصد آن در مواجهه با افرادی بوده است که سیگار می­کشند. مطالعات جدید می گوید کشیدن حتی یک تا چهار نخ سیگار در روز هم ریسک خطر قلبی، عروقی را افزایش می دهد. شیوع مصرف سیگار در بیماران روان­پزشکی به صورت نامتناسبی بالاست. این موضوع می­تواند برای تسکین علایم بیماری روان­پزشکی یا کاهش عوارض دارویی باشد، زیرا مصرف سیگار با القای آنزیم­های کبدی باعث کاهش سطح خونی برخی داروهای روان­پزشکی می­شود. در بیماران روان­پزشکی توجه دادن بیمار به این که ترک سیگار باعث کاهش نیاز او به دارو شده و می تواند منجر به کاهش دوز مصرفی برخی داروهای او شود روش مناسبی برای انگیزه دادن بیماران برای ترک سیگار است.  مصرف تنباکوی جویدنی یا ناس عوارض قلبی، عروقی کمتری نسبت به سیگار کشیدن دارد و منجر به بیماری انسدادی مزمن ریوی نمی شود، اما در مقابل خطر بیماری­های لثه و همچنین سرطان های حفره دهان را بالا می برد.
وی همچنین اضافه کرد سیگار الکترونیک در سطح فردی در مقایسه با سیگار یا ناس عوارض سلامتی کمتری به دنبال دارد، با این حال از دید برخی صاحب نظران در سطح اجتماعی سیگار الکترونیک بیشتر ترفندی از سوی صنعت تنباکو در جهت ترغیب و آشنایی مردم خصوصاً جوانان با نیکوتین است. وی گفت نگرانی سیستم های بهداشتی در کشورهای مختلف درباره سیگار الکترونیک به این خاطر است که افرادی که از سیگار می ترسند با تصور کم خطر بودن سیگار الکترونیک جذب نیکوتین می شوند. علاوه بر این، جمع بندی شواهد موجود نشان می دهد سیگار الکترونیک روش مؤثری برای ترک سیگار محسوب نمی شود. به این دلیل سیستم های بهداشتی برای مثال در اتحادیه اروپا همان قوانین و سخت گیری هایی را برای فروش سیگار الکترونیک اعمال می کنند که برای سایر محصولات تنباکو مثل سیگار.
دکتر نوروزی همچنین به برخی مداخلات مبتنی بر شواهد پیشگیری اولیه از مصرف سیگار در کودکان و نوجوانان اشاره کرده و گفت مداخلاتی همچون آموزش مهارت های فرزندپروری، آموزش مهارت های زندگی و شناسایی و درمان اختلالات روان پزشکی در کودکان در پیشگیری اولیه مؤثر واقع شوند. برای مثال برخلاف نگرانی برخی والدین شناسایی و درمان زودهنگام اختلال نقص توجه و بیش فعالی در کودکان در مقطع ابتدایی می تواند خطر شروع مصرف سیگار و مواد در نوجوانی را کاهش دهد.
وی همچنین به روش های ارزیابی و پایش درمان وابستگی به نیکوتین شامل ارزیابی های پرسشنامه ای و استفاده از دستگاه تشخیصی میزان  دی اکسید کربن در بازدم با نام اسموک آنالایزر اشاره کرد و گفت مجموعه ای از مداخلات روان شناختی و درمان های دارویی برای ترک سیگار شناسایی شده اند که می توانند شانس موفقیت افراد در اقدام به ترک را افزایش دهند.
وی در پایان ایجاد محرومیت و ترس از شکست و اضافه وزن را از موانع ترک سیگار در میان افراد مبتلا به وابستگی به نیکوتین دانست.

کلمات کلیدی
سید محمد حسین  میری طامه
تهیه کننده:

سید محمد حسین میری طامه

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *