محتوای خبری معاونت فرهنگی

دومین جلسه کمیته علمی همایش نان سالم، در معاونت بهداشت دانشگاه برگزار شد

جلسه کمیته علمی همایش نان سالم برای بررسی راهکارها برگزار شد.

گالری عکس
به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جلسه کمیته علمی همایش نان سالم 23 دی‌ماه در محل معاونت بهداشت دانشگاه تشکیل شد. در این جلسه که با حضور دکتر رستمیان معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه برگزار شد، دست‌اندرکاران همایش نان سالم از معاونت‌های مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اتحادیه‌ها و صنایع مربوط به نان، سازمان ملی استاندارد و چندین شرکت فعال و مؤثر در حوزه‌ی تولید نان، سلامت و بهداشت شرکت کردند.
در ابتدای این نشست، خانم منصوری، کارشناس مسئول سازمان ملی استاندارد به این نکته اشاره کرد که استانداردهای گندم، آرد، نان‌های سنتی، نان‌های حجیم و نیمه حجیم و همچنین ماشین‌آلات پخت نان تدوین‌شده‌اند و هم‌اکنون وجود دارند. آرد گندم و ماشین‌آلات پخت نان (ازنظر تولید و واردات) مشمول اجرای اجباری استاندارد هستند ولی استانداردهای مربوط به نان و گندم اجباری نیستند.
در ادامه دکتر رستمیان، معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران، بر این موضوع تأکید کرد که در راستای پیشبرد سیاست‌های ارتقای سلامت و همچنین در مسیر حرکت به سمت امنیت غذایی مردم، علی‌الخصوص مورد نان که نقش ویژه و بی‌بدیلی در تأمین نیازهای تغذیه جامعه دارد، راهکارهای هدف‌داری را می‌توان در این جلسات با رویکرد علمی و با همکاری همه اصناف تهیه و عملیاتی کرد تا درنهایت، نان سالم در سفره مردم قرار بگیرد.
وی افزود: مردم ایران بیشترین مصرف‌کننده گندم به‌ویژه به شکل نان درجهان هستند، ازاین‌رو عوامل تأثیرگذار براین محصولات استراتژیک، تأثیر مستقیمی بر وضعیت پایداری امنیت غذایی حاکم بر کشور خواهند داشت، درنتیجه راهکارهای همه اصناف می‌توانند در بهبود وضعیت سلامت جامعه کمک شایانی را داشته باشند. هر واحد و صنفی که به‌گونه‌ای با نان در ارتباط است راهکارهای خود را ارائه دهند تا با جمع‌بندی و به‌صورت هدفمند بتوان از آنها استفاده کرد و پیاده‌سازی عملیاتی آنها به نحو احسن انجام پذیرد؛ همایش نان سالم فرصت بزرگی برای رساندن پیام اصناف مرتبط از طریق بیانات وزیر محترم بهداشت در رسانه‌های ملی ایران است.

سپس دکتر دلاوری، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این مطلب که در شورای عالی سلامت وزارت بهداشت، تاکنون جلسات متعددی در مورد نان و مسائل مربوط به آن تشکیل شده است، اضافه کرد: مستندات موجود درزمینه واردات، کاشت گندم، سموم گندم، نحوه نگهداری، نحوه دسته‌بندی و میزان گلوتن و غیره نیز تهیه شده است که می‌توان به‌صورت دسته‌بندی از این مستندات برای همایش نان سالم بهره کافی را برد و در کل، ورود وزارت بهداشت به حوزه سلامت نان و برگزاری همایش نان سالم بهانه‌ای است برای اصلاح مشکلات زنجیره‌ای گندم تا نان. وی تأکید کرد: هزینه‌ی قابل‌توجه ای که برای همایش نان سالم استفاده می‌شود بایستی برداشت‌هایی علمی تولید کند که به‌صورت نکات کلیدی و منطقی از زبان وزیر محترم برای حمایت‌طلبی از گروه تولید نان قابل‌ارائه باشند.
در ادامه، خانم یوسف زاده، معاون سازمان ملی استاندارد، پیرو این موضوع، با تأکید بر پراکندگی بحث‌های جلسه قبل در مورد آرد و گندم، جمع‌بندی که در مورد استاندارد گندم، آرد و نان در سازمان ملی استاندارد تهیه‌شده است را ارائه کرد.
پس از ارائه استانداردها، پابرجا، رئیس اتحادیه نانوایان سنگک تهران به این نکات اشاره کرد که استانداردها خوب است به‌شرط آنکه زیرساخت نان که آرد است بهینه آماده شود؛ تهیه نان هزینه‌بر است ولی در نظر گرفته نمی‌شود؛ خمیر نان باید استراحت ببیند ولی به دلیل کمبود وقت نانوا امکان تخمیر وجود ندارد. وی در ادامه افزود، جهت عدم امنیت شغلی نانوایان نیز راهکاری ارائه شود چرا که قشر نانوا، قشر زحمتکش جامعه و متأسفانه ازنظر منافع شغلی از بی‌بهره‌ترین‌ها هستند.
یزدجردی، رئیس هیئت‌مدیره کانون صنایع آرد ایران، با توضیح اینکه، هدف این سمینار، نورافکنی است بر عیب‌ها و مشکلات نان، این مطلب را مهم دانست که وزارت بهداشت به‌عنوان واحدی بی‌طرف عمل می‌کند و فقط به سلامت مردم می‌اندیشد. وی گفت: در فرایند پخت نان باید اتفاقاتی بیافتد تا نان سالم تهیه شود که بستگی به مواد اولیه (گندم و آرد) دارد. دولت در مورد گندم و خریدوفروش آن انحصاری عمل می‌کند و متأسفانه ناخالصی‌های گندم زیاد است. به‌عنوان‌مثال در تولید برنج، انواع و اقسام برنج‌ها را با قیمت‌های مختلف داریم ولی در گندم این تقسیم‌بندی انجام نگرفته است و همه‌ی گندم‌ها به یک قیمت توسط دولت خریداری می‌شوند؛ گندم‌های به‌دست‌آمده یکنواخت نیست و دلیل نامطلوب بودن کیفیت نان همین مسئله است. وی افزود: راهکار پیشنهادی بنده این است که برای کشاورز موقعیتی ایجاد شود تا محصولی خوب تولید کند و این محصول به قیمت مناسب از کشاورز خریداری شود و درصورتی‌که کشاورز صاحب مسئولیت شود تحولی بزرگ صورت خواهد گرفت. راهکار بعدی اینکه در صورت بالا رفتن قیمت نان، یارانه آن به مردم نیازمند تعلق بگیرد. وی اشاره کرد که حدود یک دهه با دستور وزارت بهداشت، اسید فولیک و آهن در آرد گنجانده شده است و هرچند پیشنهادهایی در جلسه قبل در مورد اضافه کردن کلسیم و ویتامین D3 در آرد داده شد، ولی به دلیل ضعیف بودن آرد، باید مورد بررسی‌های علمی قرار بگیرد. وی پیشنهاد داد که مانند سایر کشورها کلسیم و ویتامین D3 در شیر مصرفی اضافه شوند.
در ادامه‌ی تبادل‌نظر برای غنی‌سازی نان، دکتر نجاریان، مشاور اجرایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران، این سؤال را مطرح کرد که هرچند در بحث غنی‌سازی و جلوگیری از آنمی و فقر آهن، موارد ذکرشده در قوت غالب مردم وارد شده است، ولی تا کی باید ادامه پیدا کند؟ وی افزود، باید شدت و ضعف در استان‌ها بررسی شوند و این کار مربوط به دفتر تغذیه وزارت بهداشت است؛ گندم و آرد کشورمان منطبق بر استاندارد ملی هستند و متولی اصلی آنها پژوهشکده غله است که باید در جلسات حضور داشته باشد و مشکلات خود را عنوان کند. وی در پایان سخنان خود، بر این موضوع تأکید کرد که برای نانواها بایستی کلاس آموزشی گذاشته شود.
در پایان، دکتر صدرایی، مدیر گروه واحد سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی تهران، به این نکته اشاره کرد که جمع‌بندی بحث علمی که درهمایش لازم است، به‌گونه‌ای خواهد بود که اصناف هم بتوانند مشکلات خود را مطرح کنند و این همایش سمبلی خواهد بود برای رصد موضوع، دست آورد، پیشرفت و چالش‌ها. وی گفت: در همایش بعدی همچنین فرصتی خواهیم داشت که به‌صورت خاص این موارد را در دستور کار خود قرار داده و علل عدم موفقیت را به گوش مسئولین برسانیم تا درنهایت کیفیت نان را ارتقاء دهیم.
در پایان این جلسه مقرر شد تا اعضای کمیته علمی، اهم نظرات در حوزه کاری مربوطه‌ی خود را حداکثر تا 27 دی‌ماه به دبیرخانه این همایش ارسال کنند تا در جلسه‌ی بعدی نهایی شوند.

کلمات کلیدی
سید محمد حسین  میری طامه
تهیه کننده:

سید محمد حسین میری طامه