• تاریخ انتشار : 1400/08/22 - 12:05
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 246
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

برگزاری ششمین کارگاه مجازی تحلیل آماری و آشنایی با SPSS

به همت دفتر امور ایثارگران و مرکز تحقیقات آسیب‌دیدگان جنگ دانشگاه علوم پزشکی تهران، وبینار پژوهش‌آموزی با‌عنوان "تحلیل آماری و آشنایی با SPSS" بیست‌و‌یکم آبان 1400 در محیط اسکای‌روم برگزار شد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دفتر امور ایثارگران و مرکز تحقیقات آسیب‌دیدگان جنگ، ششمین کارگاه با‌عنوان "تحلیل آماری و آشنایی با SPSS" با حضور تعدادی از اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه  به‌صورت مجازی از ساعت 21 تا 22 در بیست‌و‌یکم آبان 1400 در محیط اسکای‌روم برگزار شد.  
دکتر عباس عبداللهی، با بیان خلاصه‌ای از مباحث جلسه‌ قبل مبنی بر آزمون‌های مقایسه‌ای (تفاوتی) افزود: در این آزمون دو گروه با‌هم مقایسه می‌شود و اینکه آیا متغیر مورد نظر در دو گروه با‌هم تفاوت دارد یا خیر؟ از T مستقل استفاده می‌کنیم. اما در آزمون‌های رابطه‌ای که موضوع بحث این جلسه است؛ پایه‌اش برمبنای همبستگی است؛ یعنی بین دو متغیر چقدر همایندی وجود دارد که نحوه نوشتن آن بدین شرح است: بین متغیر X و Y رابطه معناداری یا همانندی معناداری وجود دارد که می‌تواند به‌صورت مثبت یا منفی باشد. 
این استاد دانشگاه با تاکید به این نکته مهم که در نگارش مقاله با‌توجه به فرضیه تحقیق، بین همبستگی و رگرسیون تفاوت قائل شوید؛ خاطرنشان کرد: رگرسیون و همبستگی برمبنای فرضیه‌هاست. اگر فرضیه به‌صورت همایندی باشد، حتما باید از همبستگی استفاده کرد ولی اگر فرضیه طوری باشد که بخواهیم متغیر ملاک را پیش بینی کنیم، باید رگرسیون را به‌کار برد. استفاد از رگرسیون به‌دنبال پیش‌بینی متغیر وابسته است؛ برای تحلیل آن در نگارش باید از کلمه Prediction (پیش‌بینی) استفاده کرد. همچنین در کارهای همبستگی و رابطه‌ای تعداد نمونه نباید کمتراز 50 نفر باشد.
مدرس این کارگاه گفت: سه مدل همبستگی وجود دارد که عبارت است از: پیرسون، کندال و اسپیرمن. یکی از شرایط همبستگی پیرسون این است که هردو متغیر در مقیاس نسبی و فاصله‌ای باشند؛ رابطه متغیرها خطی و توزیع متغیرها بهنجار باشند. در همبستگی اسپیرمن، یک یا دو متغیر می توانند طبقه‌ای یا رتبه‌ای باشند. در همبستگی کندال، متغیرهای پژوهش باید در مقیاس رتبه‌ای و تعداد داوران، اشیاء و یا افراد مورد ارزیابی باید بیش از دو مورد باشند.
وی نحوه محاسبه همبستگی پیرسون، اسپیرمن که کاربرد بیشتری دارند و نیز رگرسیون را با استفاده از داده‌های فرضی در محیط SPSS اجرا و محاسبه کرد و نحوه تدوین گزارش و تحلیل سطح معناداری را آموزش داد.  
دکتر عبداللهی در خاتمه به کسانی که داوری مقالات را برعهده می‌گیرند؛ تاکید کرد: همان‌طوری‌که می‌دانید باید رابطه بین متغیرهای  X و Y برای آزمون‌های رگرسیون خطی و همبستگی، خطی باشد؛ اما گاهی خطی نیست و حالت Curve (منحنی) دارد و به‌هیچ‌عنوان نمی‌توان از رگرسیون استفاده کرد.  بنابراین، باید بررسی شود که گزارش رابطه خطی داده شده یا داده نشده است که در دقیق تر شدن تحلیل داده‌ها بسیار کمک کننده است. 
در پایان این وبینار، دکتر مقیمی، مدیر امور ایثارگران از اعضای شورای پژوهشی مرکز تحقیقات آسیب دیدگان جنگ؛ دکتر عبداللهی، مدرس این کارگاه و حاضرین در تالار تشکر و قدردانی کرد. 
توضیح اینکه کارگاه افزایش کیفیت زندگی یکشنبه‌ها با تدریس دکتر پورنسائی، کارگاه دانشگاه نسل سوم و چهارم و نقش آن در اشتغال در روزهای پنج‌شنبه و کارگاه مقاله‌نویسی و چاپ مقالات روزهای جمعه از ساعت 20 تا 21 برگزار می‌شود. 
علاقه‌مندان می‌توانند در فضای اسکای‌روم هر‌هفته این مباحث را پیگیری کنند. برای شرکت در کارگاه اینجا کلیک کنید و به‌‌عنوان میهمان وارد شوید.

 

  • گروه خبری : دفتر امور ایثارگران,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 200303
لیلا  آذین مهر
تهیه کننده:

لیلا آذین مهر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *