محتوای خبری معاونت پژوهشی

بیانیه اختتامیه دومین کنگره بین‌المللی ثبت بیماری‌ها و پیامدهای سلامت

دبیرخانه کنگره بین‌المللی ثبت بیماری‌ها و پیامدهای سلامت، بیانیه دومین همایش برگزارشده را منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری، دومین کنگره بین‌المللی ثبت بیماری‌ها و پیامدهای سلامت باهدف توسعه کمی و کیفی برنامه‌های ثبت و با مشارکت گسترده کارشناسان و مسئولان برنامه‌های ثبت و مدیران بخش‌های پژوهش، بهداشت و درمان سراسر کشور از تاریخ 20 تا 22 آذر 97 در تالار همایش‌های ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
این همایش در 9 محور اصلی به بحث و بررسی آخرین دستاوردها و چالش‌های ثبت بیماری‌ها و پیامدهای سلامت پرداخت و شرکت‌کنندگان، نتایج برنامه‌های ثبت و همچنین تجارب خود را در جلسات و کارگاه‌های آموزشی با یکدیگر به اشتراک گذاشتند.
این همایش سه‌روزه به همت پژوهشکده سرطان انستیتو کانسر ایران، معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با همکاری دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور و مشارکت 70 برنامه ثبت بیماری در کشور و با حضور وزیر و معاون‌ تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، محققین و کارشناسان بین‌المللی ازجمله رئیس آژانس بین‌المللی تحقیق سرطان (IARC) و بیش از 400 نفر از متخصصین و کارشناسان برگزار شد.
در این رویداد ارزشمند، 156 مقاله در قالب سخنرانی و پوستر ارائه شد و از این میان 4 عنوان در بخش سخنرانی و 3 پوستر برگزیده شدند. همچنین در اختتامیه همایش، ضمن معرفی برنامه‌های ثبت برتر در کشور، با اهداء لوح یادبود از آن‌ها قدردانی شد.


برگزیدگان بخش سخنرانی:
رتبه اول: کنترل کیفی در ثبت ضایعات نخاعی/ زهرا سادات آزاد منجیر
رتبه دوم: کیفیت ثبت عوارض عود بروسلوز در استان همدان/ مریم آدابی
رتبه سوم: ثبت سرطان بالینی، مراحل اجرا و نتایج فاز پایلوت در انستیتو کانسر ایران/ منیره سید صالحی و طراحی و راه‌اندازی سامانه الکترونیک ثبت اطلاعات بیوپسی پروستات/ سولماز اوحدیان مقدم
برگزیدگان بخش پوستر:
رتبه اول: طراحی، بومی‌سازی و پیاده‌سازی سیستم یکپارچه ثبت و تحلیل داده‌های انکولوژی/ زهره علی پور
رتبه دوم: فاکتورهای مهم در طراحی ثبت بیماران/ سیده معصومه قریشی
رتبه سوم: بررسی عوامل مؤثر بر کیفیت کدگذاری و تشخیص در برنامه ثبت بیماران بستری/ نفسیه حسینی
برنامه‌های موفق ثبت جمعیتی در کشور:
1.    برنامه ملی ثبت سرطان جمعیتی معاونت بهداشت وزارت بهداشت
2.    برنامه ملی ثبت علل مرگ‌ومیر کشور معاونت بهداشت وزارت بهداشت
3.    برنامه ثبت سرطان جمعیتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4.    برنامه ثبت سرطان جمعیتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
5.    برنامه ثبت سرطان جمعیتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان
6.    برنامه ثبت سرطان جمعیتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز
برنامه‌های موفق ثبت بیماری و پیامدهای سلامت در کشور:
1.    برنامه ملی ثبت ضایعات نخاعی
2.    برنامه چندمرکزی ثبت کیست هیداتید دانشگاه علوم پزشکی کرمان
3.    برنامه ملی ثبت سلیاک
4.    برنامه چندمرکزی ثبت غده هیپوفیز دانشگاه علوم پزشکی ایران
5.    برنامه ثبت چاقی دانشگاه علوم پزشکی ایران
6.    برنامه ملی ثبت تروما دانشگاه علوم پزشکی تهران
7.    برنامه ثبت چندمرکزی دیستروفی شبکیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
8.    برنامه ثبت بیمارستانی بیماری‌های قلب و عروق مرکز قلب بیمارستان شریعتی
9.    برنامه ثبت نقص ایمنی دانشگاه علوم پزشکی تهران
10.    برنامه ثبت تالاسمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
11.    برنامه ملی ثبت قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
12.    برنامه ملی بیماری‌های التهابی روده IBD

دبیرخانه همایش با تشکر از تمام مدیران و دست‌اندرکاران در سطح وزارت بهداشت و همچنین دانشگاه‌های علوم پزشکی که چنین فرصتی را برای توسعه برنامه‌های ثبت فراهم آوردند؛ بیانیه پایانی همایش را در 11 بند ذیل در راستای توسعه کمی و کیفی برنامه‌های ثبت منتشر کرد:

بیانیه اختتامیه دومین کنگره بین‌المللی ثبت بیماری‌ها و پیامدهای سلامت

1-    برنامه‌های ثبت بیماری‌ها علیرغم فرصت‌ها و دستاوردهایی که برای نظام سلامت کشور ایجاد نموده‌اند، هنوز در ابتدای راه هستند و مهم‌ترین نیاز آن‌ها حمایت‌های مالی و معنوی در سطح وزارت بهداشت و همچنین دانشگاه‌های علوم پزشکی می‌باشد.
2-    معاونت تحقیقات و فن‌آوری در طی 4 سال گذشته موفق به ایجاد 70 برنامه ثبت در سطح ملی و دانشگاهی در کشور شده است. ضمن ضرورت توسعه برنامه‌های ثبت بیماری‌ها و سایر موضوعات اولویت‌دار، کیفیت برنامه‌های ثبت بیش از توسعه کمی اهمیت دارد. لذا مسئولین برنامه‌های ثبت را به توجه بیشتر به کیفیت فرایندها، داده‌ها و نتایج حاصل از برنامه‌های ثبت فرامی‌خوانیم. چراکه کیفیت و اعتبار هرکدام از ثبت‌ها جایگاه این برنامه را در آینده تثبیت خواهد کرد.
3-     برنامه‌های ثبت برای بازدهی و دستیابی به اهداف خود نیاز به تأمین و توسعه زیرساخت‌های فن‌آوری اطلاعات دارد. از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین دانشگاه‌های علوم پزشکی درخواست می‌شود تأمین زیرساخت‌های فن‌آوری اطلاعات را برای حمایت از برنامه‌های ثبت در اولویت قرار بدهند.
4-    نظام ثبت سرطان جمعیتی با تلاش ستاد وزارت بهداشت، درمان و آموزشی پزشکی شرایط بسیار خوبی را ایجاد نموده و موقعیت‌های چشمگیری در منطقه حاصل‌شده است. تداوم حمایت‌ها و فعالیت‌های ثبت سرطان و هدف‌گذاری برای انتشار نتایج حداقل 10 استان در کتاب آمار سرطان در پنج قاره  می‌تواند جایگاه این برنامه را در سطح ملی و بین‌المللی تثبیت نماید. برای دستیابی به چنین هدف مهمی، دانشگاه‌ها و مسئولین را به برنامه‌ریزی منظم و تلاش مستمر فرامی‌خوانیم و از وزارت بهداشت درخواست می‌نماییم حداکثر حمایت لازم را از برنامه‌های ثبت سرطان جمعیتی فراهم کنند.
5-    برای توسعه کمی و کیفی برنامه‌های ثبت، نیاز به برنامه‌های آموزشی و توانمندسازی در سطح منطقه‌ای، ملی و بین‌المللی وجود دارد. از معاونت تحقیقات و فن‌آوری وزارت بهداشت درخواست می‌شود برای تأمین این نیاز مهم همکاری و مساعدت لازم را با دانشگاه‌های کشور داشته باشد.
6-    اجرای برنامه‌های ثبت نیازمند حضور و فعالیت کارشناسان و متخصصین برنامه‌های ثبت می‌باشد. ضمن تأکید بر تربیت و توانمندسازی و کارشناسان و مدیران برنامه‌های ثبت ضروری است وزارت بهداشت و دانشگاه‌ها زمینه جذب تداوم فعالیت‌های کارشناسان را از طریق استخدام و قراردادهای بلندمدت فراهم نماید.
7-    پرهیز از موازی کاری و توسعه همکاری بین مراکز تحقیقاتی، دانشگاه‌ها و مراکز اجرایی ستاد وزارت بهداشت که در چند سال اخیر شکل‌گرفته از توصیه‌های صاحب‌نظران شرکت‌کننده در این کنگره بود و امید است با تقویت روحیه همکاری بستر مناسبی برای توسعه پایدار زیرساخت‌ها و فعالیت‌های ثبت بیماری‌ها فراهم گردد.
8-    همکاری و تبادل داده‌ها و اطلاعات بین ثبت‌های مختلف در آینده نزدیک ضروری خواهد بود. لذا تدوین استانداردها و پروتکل‌ها و سازوکارهای فنی برای امکان تبادل داده‌ها ضروری می‌باشد. تمام متخصصین و کارشناسان دانشگاه‌ها را برای تدوین این راهنماها، استانداردها و پروتکل‌ها به همکاری فرامی‌خوانیم.
9-    مهم‌ترین هدف برنامه ثبت بیماری‌ها و پیامدهای سلامت ارتقاء کیفیت خدمات تشخیصی و درمانی برای مردم و بیماران در کشور عزیزمان ایران می‌باشد. ضروری است برنامه‌های ثبت، ضمن توجه به ابعاد علمی برنامه‌ها، دستیابی به این هدف مهم را در اولویت قرار دهند و با تعامل مؤثر و همکاری برنامه‌های ثبت، مراکز تحقیقاتی، انجمن‌های علمی و مدیران اجرایی و متخصصین بخش بهداشت و درمان کشور، فرصت‌های استفاده از نتایج برنامه ثبت در سیاست‌گذاری و اصلاح فرایندهای تشخیص و درمان را فراهم نمایند.
10-    اخلاق در پژوهش و توجه به امنیت اطلاعات، رعایت اصول محرمانگی، رعایت حقوق مادی و معنوی تمام دست‌اندرکاران برنامه‌های ثبت موضوع مهمی است که از زمان شروع یک برنامه ثبت تا مراحل اجرایی و همچنین بهره‌برداری از نتایج آن باید همواره موردتوجه مسئولین برنامه‌های ثبت در کشور قرار گیرد. از تمام مسئولین و کارشناسان محترم ثبت در سطوح مختلف درخواست می‌نماییم با توجه به اصول اخلاقی و تدوین سازوکارهای آن در مراحل مختلف، رعایت اصول اخلاقی را تضمین نمایند.
11-    با توجه به رشد قابل‌توجه برنامه‌ی ثبت در کشور، تشکیل انجمن ثبت بیماری‌ها که بتواند به‌صورت یک‌نهاد مؤثر با مشارکت مراکز و مدیران ثبت این فعالیت مهم و چند تخصصی در کشور را توسعه دهد ضروری می‌باشد. انجمن ثبت بیماری‌ها بدون توجه به تغییر و تحولات مدیریتی در وزارت بهداشت با تدوین استانداردها، فعالیت‌های توانمندسازی و آموزشی و اجرای برنامه‌های ارزشیابی نظام‌های ثبت بیماری ضامن بقای این فعالیت مهم در کشور خواهد بود. از مسئولین محترم وزارت بهداشت درخواست می‌شود با تشکیل انجمن چند تخصصی ثبت بیماری‌ها در کشور موافقت نموده و بستر رشد کمی و کیفی برنامه‌های ثبت را در کشور فراهم کنند.
درنهایت برای تمام مدیران، متخصصین و کارشناسان ثبت بیماری که برای بهبود کیفیت خدمات نظام سلامت صادقانه و مسئولانه تلاش می‌کنند آرزوی سلامتی و موفقیت داریم.
والسلام علیکم و رحمت‌الله و برکاته
تهران/ آذر1397

خبرنگار: سیده فاطمه جوادی

ناصر  فرجی
تهیه کننده:

ناصر فرجی